Am obligatia unei pensii de intretinere in natura stabilita de comun acord la notar in urma divortului. Eu am platit-o in fiecare luna atat cat s-a putut luand-ui copilului rechizite, imbracaminte, fructe, plata meditatii etc. iar diferenta am platit-o in bani. Problema este ca mama nu este de acord cu aceasta pensie in natura si vrea acum doar bani. De cate ori vreau sa ii cumpar copilului, o intreb ce are nevoie si refuza sa raspunda sau imi spune ca nu are nevoie de nimic ca are de toate si ca daca vreau sa ajut copilul o pot face cu bani. Daca ii mai cumpar ceva ii scoate plasele la usa sau il trimite pe copil sa mi le aduca inapoi. Copilul nu are haine de iarna acum... Nu vreau sa ii dau bani, pentru ca i-am mai dat si nu ii foloseste in interesul copilului.
Ce pot face?
nu este o solutie, am vorbit si au zis ca nu tine de ei. Ea nu e obligata sa respecte acel act notarial asa cum si eu il respect?
am fost sfatuit sa incerc la un executor, dar nu prea vor sa se bage.
Stimate tătic, cu ce vă încurcă să-i daţi banii , în loc să-i cumpăraţi anumite produse?
Vă spun din experienţă, copilului îi plac anumite lucruri, de exemplu al meu nu-l suportă pe Miky sau nu-i place cămaşa în carouri; apoi, nu ştiu cum comunicaţi dvs. cu fosta soţie, dar e posibil să păţească copilul cum a păţit al meu: a primit dublură de CD. de puzzle, de carte despre animale, etc.
Întreţinerea în natură a fost copiată de legiuitorul român din legislaţiii ale unor ţări în care "autoritatea părintească comună" înseamnă custodie fizică comună, cu locuinţă alternantă, ceea ce nu funcţionează în cazul "autorităţii comune" româneşti.
Copiii cu locuinţa alternantă au la fiecare părinte setul de haine, încălţări, jucării, pe care le folosesc strict în perioada cât locuiesc cu acel părinte, când pleacă la celălalt, absolut toate rămân la părintele de unde pleacă.
Asta înseamnă, în esenţă, întreţinerea în natură. În acest model, de exemplu, în săptămâna în care copilul e la dvs., îl duceţi, dacă vreţi şi finanţaţi, la înot, la karate, la ce vreţi, îi cumpăraţi tot ce vreţi, fără ca mama să se amestece.Când vine rândul dânsei, poate să-l ducă la dansuri sau la tir sau să-l ţină acasă, dvs. nu puteţi să o obligaţi să ducă copilul nici la înot, nici la karate.
Asta cam aşa funcţionează.
Fiecare are dreptate in felul lui.....
Dar ce facem in cazul in care eu ii dateam bani si copilul mergea la scoala in aceasi geaca rupta pe care tot eu i-am cumparat-o cu doi ani in urma. Credeam ca daca ii dau banii ii cumpara mama, dar nu a fost asa. Acum copilul nu are in ce sa se incalte ca e zapada afara. Daca ii dau banii o sa ii cheltuie cum a facut si pana acum.
Apelați la un executor judecătoresc și executați silit obligația de întreținere în natură. Chiar dacă va reîntoarce bunurile cumpărate, păstrați cu mare grijă bonurile/chitanțele fiscale. Boicotarea cu rea credință a obligației de întreținere în natură este infracțiune, deoarece este un drept al copilului, și nu al părintelui. Mergeți dumneavoastră personal cu minorul la magazine diverse și cumpărați-i ce-și dorește el dacă considerați că are cu adevărat nevoie. Înregistrați totul VIDEO/AUDIO. Înregistrați apelurile telefonice cu copilul și cu mama acestuia. PREGĂTIȚI-VA DIN TIMP SUFICIENTE PROBE pentru că în viitorul apropiat mama copilului o să vă dea în judecată invocând minciuni despre dumneavoastră că nu contribuiți la întreținerea copilului, ba își va pune și martori mincinoși. Comunicați cu ei mai mult prin e-mail pentru că e cea mai concludentă probă pentru judecători, deoarece judecătorul va verifica poșta electronică a dumneavoastră de la mesaje trimise. Pe baza acestor probe veți putea face și plângere penală împotriva eventualilor martori mincinoși, pentru ca mărturia mincinoasă sub jurământ se sancționează cu închisoare DE LA 3 LUNI LA 3 ANI SAU CU AMENDĂ JUDICIARĂ. Dar între timp apelați urgent la executorul judecătoresc, faceți-i plângere la poliție, și chiar la procuror (DIICOT) pentru nerespectarea înțelegerii autentificate la notar. Nu vă lăsați și nu abandonați lupta, este un DREPT al copilului, și nicidecum al părintelui rezident. Însă primul pas pe care vi-l recomand, este să încercați o mediere la un mediator autorizat prin care eventual să renegociați vechea înțelegere. Poate că ceva anume nu mai e de actualitate. Faceți tot posibilul să vă înțelegeți pe cale amiabilă și numai în caz de forță majoră să apelați la poliție, procuror, asistență socială, și deci astea să rămână ultima opțiune.