avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anuntare angajator de sarcina in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anuntare angajator de sarcina in perioada de proba

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste informatii.
Eu urmeaza sa incep un nou loc de munca la un nou angajator incepand cu 1 februarie 2016. Astazi tocmai ce am aflat ca sunt insarcinata, estimez in 3 saptamani.
La noul angajator voi avea o perioada de 3 luni de proba, cea legala, dar am un contract pe perioada nedeterminata.
Vreau sa stiu, cand trebuie sa anunt, dpdv legal noul angajator, ca sa pot beneficia de toate drepturile pt copil, dar totodata sa ma asigur ca acesta nu ma poate da afara (ma refer in acea perioada de proba)?
Ce imi recomandati sa ma pot asigura dar sa fiu acoperita si legal?

Multumesc anticipat!
Mihaela
Cel mai recent răspuns: SANTIER , utilizator 21:13, 21 Ianuarie 2016
Eu v-as sugera sa anuntati dupa expirarea perioadei de proba. Cum multi angajatori nu prea se bucura cand o salariata este gravida, nu ar fi exclus ca in perioada de proba, daca afla de sarcina, pe baza unei simple notificari, sa va desfaca contractual de munca. Dupa expirarea perioadei de proba procedura este mai greoaie dar nu imposibila. Sper ca angajatorul dvs sa fie unul normal si sa nu caute pretexte pentru a scapa de o salariata gravida.
Ar trebui sa anuntati angajatorul ca sunteti insarcinata.

OUG 96/2003
Art. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
....
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
....

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor
nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Din ce citesc, nu mentioneaza absolut deloc ca in timpul perioadei de proba nu poti anunta angajatorul de sarcina.
Pe o alta parte, este usor interpretabil, pentru ca spuna ca acesta nu poate sa te concedieze daca aceasta are legatura directa cu starea angajatei, ceea ce e greu de demonstrate.

ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;

Va multumesc pentru clarificari!
Nu a spus nimeni ca, in perioada de proba nu se poate anunta angajatorul de starea de graviditate.
Buna ziua,

Este adevarat ca nu ati spus ca in perioada de proba nu putem informa angajatorul de sarcina, dar intrebarea mea sau clarificarile de care am nevoie sunt de a confirma ca angajatorul nu poate sa imi spunca ca din motive legate de job, pentru ca nu sunt productive, nu invat, sa ma concedieze, cu atat mai mult cu cat in perioada de proba este mai simplu de facut asta.
Este dificil sa demonstrezi ca nu te da afara pt ca urmeaza sa pleci in concediu de maternitate si ca nu doreste sa mai investeasca in tine.
Nu credeti?

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal retromusculo retromusculo Buna ziua, Pentru a putea obtine concediul de risc maternal este nevoie ca angajatorul sa-mi completeze o fisa cu riscurile la care sunt supusa? Daca ... (vezi toată discuția)
Drepturile si siguranta la locul de munca a angajatelor gravide dascalucodrut dascalucodrut sunt insarcinata in 2 luni si lucrez la un cabinet stomatologic. doctorita nu prea e incantata. de cand a aflat se poarta cam urat cu mine. ma poate concedia? ... (vezi toată discuția)
Notificare - concediu medical in perioada de proba Loredana_84 Loredana_84 La o societate, angajatul sofer este in perioada de proba. Angajatorul decide sa ii inceteze contractul de munca printr-o notificare. Angajatul insa este in ... (vezi toată discuția)