avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea datoriilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea datoriilor

Buna ziua. Am o problema legata de socrii mei si nu stiu cum sa procedez, mai precis daca exista o solutie legala.
Pana in urma cu 7 ani am locuit impreuna si nu au fost probleme deosebite, dar de cand ne-am mutat au inceput. Socrul meu are pe altcineva dar nu vrea sa divorteze.Casa este a soacrei mele iar pe certificatul de mostenitor apare numele ei de fata. Toata pensia lui merge la persoana respectiva si nu contribuie cu nimic la intretinerea casei.
Mai mult ,de 2 ani ia cu imprumut bani de la diverse CAR- uri, sau de la persoane fizice- bani care se duc tot la amanta lui. La unul dintre imprumuturi am fost eu girant, pentru ca ne-a mintit ca-i trebuie bani pentru cheltuieli in casa( banii nu au ajuns niciodata in casa) si am fost nevoita sa-i platesc ultimele 3 rate pentru ca nu si-a achitat datoria.Tocmai am aflat ca in urma cu 3 luni a cerut 5000 ron de la un vecin si nu i-a dat inapoi pana acum nici un leu, iar vecinul a venit la noi cu pretentia sa platim noi ( a fost la socrul meu si a zis ca nu are de unde sa-i dea bani). Pe langa pensia care dispare luna de luna si banii imprumutati de la vecin, si-a mai facut recent si un imprumut la CAR -pensionari.
A trimis-o pe amanta sa ia diverse produse de la magazine- pe cont- zicand ca o sa plateasca el si apoi a facut scandal cu soacra si a trimis-o sa plateasca ce cumparase amanta- de la produse alimentare la materiale de constructii.
Pentru ca avea niste datorii( ale lui personale) mai vechi, neplatite, prin scandaluri non stop , inclusiv noaptea si chiar agresiuni fizice a pus-o pe soacra in iunie 2015, sa ia un credit bancar pe 5 ani- la care rata este de aproape 700 ron pe luna, ceea ce reprezinta 50% din pensia ei. Iar cu ceilalti bani de abia face fata cheltuielilor zilnice: taxe si mancare.Ca sa poata face acest imprumut a trebuit sa o ajutam noi pentru ca avea un descoperit de cont in valoare de 10000 ron, luati tot pentru socru cand si-a cumparat masina in 2010.
Problema este ca noi avem un copil de 14 ani, nascut cu insuficienta renala cronica, care a facut dializa si in viitorul mai mult sau mai putin apropiat va trebui sa faca transplant ( ambii rinchi functioneaza circa 40%). In toamna lui 2012 , dupa o criza puternica, cand era sa-l pierdem, am inceput sa facem economii pentru un viitor transplant.Cei 10000 Ron erau din economiile facute pentru el.Atunci a zis ca o sa-i primim inapoi in 2 ani, dar ne-a dat in urma cu 7 luni 2000 ron si de atunci nu am mai vazut nici un ban.Am incercat sa rezolvam problemele prin 100 de discutii dar degeaba.Soacra-mea( probabil de frica lui), tine cu el, desi e constienta de toate problemele ce le face.De mai multa vreme cere si bani de benzina de la ea, pentru a avea cu ce sa-I transporte la scoala pe copiii “prietenei”( stau la 5km de scoala)
Problema este ca are o varsta si daca moare tot noi trebuie sa-l inmormantam -nu au nici un leu economie- dar cu datoriile pe care le are la CAR si la diferiti ce se intampla? Sau daca moare soacra prima, ca are si rata aia de 700 ron pe luna de la banca? Suntem obligati sa le platim datoriile? Sotul este singur la parinti.Deocamdata stim de rata soacrei, de car-ul socrului si de datoria asta de la vecin –nu mai socotesc si datoria fata de noi.Atat eu cat si sotul meu suntem bugetari si avem 3000 ron pe luna- venitul familiei, in plus avem si rate la banca de 1200 pe luna.Exista vreo modalitate ca sa nu platim si datoriile lor? Sotul a facut diabet de la stresul din ultimii 2 ani si o ia razna gandind ca vom plati datorii –care nu sunt ale noastre-pana la adanci batranete.Socrul meu a avut casa si terenuri pe care le-a vandut de mult si mai au casa in care locuiesc, care este mostenita de soacra, de la parintii ei.
Exista vreo modalitate de a nu fii nevoiti sa le platim datoriile- in mod special cele facute de socru?

Daca am inteles bine, in prezent, socrul dvs nu mai detine bunuri imobile sau mobile de valoare, deci, sotul dvs, nu are ce sa mosteneasca.
Doar in cazul succesiunii,in care se accepta mostenirea - adica ceva, o proprietate, bani etc, se accepta implicit si o datorie existenta. Cu alte cuvinte, nu puteti fi obligati sa platiti datoriile facute de socru, doar acolo unde ati girat, unde ati fost de acord. Dar, probabil ca veti avea multe neplaceri cu creditorii socrului.

Nu veți plati datoriile socrului și nici ale soacrei decât în limita valorii bunurilor moștenite, aici na refer la casa soacrei. Dacă ap valorează 10 mii și datoriile ei vor fi de 5000, casa se vinde la licitație și dacă rămân bani după ce se achita datoriile, banii revin soțului, dacă datoria depășește valoarea casei, nu va ramane cu nimic, dar nici nu va plăti.
Pana la decesul unuia dintre ei, nu le mai plătiți datoriile.
Aveţi foartemare grijă când deschideţi succesiune, să îi spuneţi la notar care este situaţia, dacă acceptaţi aşa pur şi simplu moştenire acceptaţi implicit şi datoriile, indiferent dacă sunt sau nu mai mari decât moştenirea. Citiţi despre moştenirea sub beneficiu de inventar.
Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.


Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii.

Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:

a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;

b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;

c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

Asigurarea acopera anumite riscuri in caz de imposibilitate de plata a creditului pentru cauza de moarte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie plata datorii ruda decedata decs decs Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si ... (vezi toată discuția)
Creditul bancar al decedatului poate fi mostenit de catre copii? bavareza bavareza Speta mea este urmatoarea: 1. socrul meu a decedat pe 05.06.2019 2. socrul meu a divortat de mama sotului meu in instanta acum mai bine de 26 ani, copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme? dana07 dana07 Buna ziua. Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)