Ponta: Din noua definitie a "infractiunii" lipseste sintagma "pericol social"
Presedintele subcomisiei de evaluare a proiectelor de Cod Penal si Cod de Procedura Penala, Victor Ponta, a aratat ca din noua definitie a infractiunii lipseste sintagma "pericol social", astfel incat, promite acesta, nu vom mai vedea condamnari de un an cu suspendare pentru fapte grave.
Din definitia infractiunii lipseste notiunea de "pericol social" deoarece "cel care fura un ou trebuia sa il bagam la penal asa cum il bagam pe cel care fura un bou", a declarat Ponta.
Victor Ponta a mai aratat ca, in aceste conditii, nu se vor mai intalni condamnari simbolice pentru fapte grave, conform Newsin.
Intrebat daca infractiunea de "coruptie" reprezinta o fapta grava, Ponta a raspuns ca "oricat voi fi de impopular, voi considera ca infractiunile de coruptie vin dupa infractiunile de omor, dupa cele impotriva sigurantei personale, violuri, trafic de persoane. Dupa aceea vorbim si de coruptie, chiar daca e cea mai la moda infractiune din Romania".
Mie mi se pare corecta si oportuna aceasta schimbare a conditiilor in care fapta prevazuta de legea penala poate fi luata in considerare ca fiind infractiune. Asta deoarece, intr-adevar, atat cu referire la cantitatea de bunuri pe care a furat-o o persoana, cat si cu privire la alte infractiuni, consider ca , in primul rand rolul preventiv, exemplificativ al unei pedepse ar putea deveni cu mult mai eficient si atfel, s-ar putea ca rata infractionalitatii sa scada . imi imaginez ca si art. 18 indice 1 va disparea din Cod. Cred ca noile reglementari vor aduce intr-adevar schimbare, aceste schimbari impunindu-se dintr-o groaza de considerente, si un alt lucru bun consider ca este si faptul ca minorii vor raspunde penal incepand cu varsta de 13 ani, intrucat, infractionalitatea a devenit un fenomen alarmant in randul minorilor, in conditii de criza in special, este posibil sa asistam la la o crestere ingrijoratoare a fenomenului, cu atat mai mult cu cat atatia copii raman in multe cazuri singuri pe perioade indelungate, atunci cand parintii lor merg la munca in strainatate.
...Sunt si in favoarea articolului 17, savirsirea infractiunii comisive prin omisiune:
art. 17 Infracţiunea comisivă care presupune producerea unui rezultat se consideră săvârşită şi prin omisiune, când:
a) există o obligaţie legală sau contractuală de a acţiona;
b) autorul omisiunii, printr-o acţiune sau inacţiune anterioară, a creat pentru valoarea socială protejată o stare de pericol care a înlesnit producerea rezultatului.