avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Statut Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Statut Asociatie de Proprietari

Buna ziua!
Intrebarea mea in legatura cu Statutul Asociatiei de proprietari ar fi daca in acesta se poate trece ca din fondul de reparatii a Asociatiei fiecare scara poate folosi doar cat a adunat, impartit pe scari, in functie de numarul proprietarilor din scara respectiva...? Cu alte cuvinte, se poate trece in statut ca fiecare scara are propriul fond de reparatii?...
Daca o asociatie este alcatuita din 6 scari, acestea pot avea doar un singur administrator, sau fiecare scara poate avea cate unul?...Presedintele Asociatiei de Locatari poate fi si Administrator in scara lui?...
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:27, 19 Ianuarie 2016
Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari
O asociatie de proprietari nu poate angaja decat 1 administrator de imobil -persoana fizica sau juridica
In speta dv,chiar daca exista 6 scari-toate fac parte din aceiasi asociatie de proprietari
Presedintele de asociatie nu poate concomitent sa detina si responsabilitatea de administrator in aceliai asociatie de proprietari
Exercitarea simultana a celor 2 responsabilitati nu se poate realiza legal,deoarece presedintele de asociatie este factor decizional iar administratorul de imobil este factor executional
Este evident ca daca un proprietar ar exercita concomitent-in aceiasi asociatie atat responsabilitatea de presedinte cat si de administrator de imobil,in final s-ar ridica suspiciuni referitor la impartialitatea presedintelui fata de activitatea administratorului
Modalitatea de utilizare fond de reparatii se poate vota in cadrul adunarii generale
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
ynocentta, utilizator
pandatao a scris:
Cu alte cuvinte, se poate trece in statut ca fiecare scara are propriul fond de reparatii?...

Nu este cazul sa se prevada asa ceva in statut deoarece in mod legal fondul de reparatii se constituie si se administreaza astfel:
- se incaseaza fond de reparatii de la fiecare proprietar din asociatia respectiva (indiferent cate scari sunt), astfel ca evidenta se tine pe fiecare apartament in parte, pe fiecare proprietar.
- daca insumam fondurile de repartii platite de fiecare proprietar dintr-o scara aflam fondul de reparatii al scarii respective.
- daca insumam fondurile de reparatii ale fiecarei scari aflam fondul de reparatii al intregii asociatii compusa din cele 6 scari.

Asociatia are un administrator, un presedinte, un comitet executiv, o comisie de cenzori sau un cenzor, indiferent cate scari are.
Presedintele Asociatiei de Locatari poate fi si Administrator in scara lui?...

Atentie la sublinieri.
Presedintele asociatiei de proprietari este membru in comitetul executiv si presedinte al comitetului executiv. In calitatea sa de membru al comitetului executiv, presedintele poate prelua o parte din atribuitiunile administratorului asociatiei (nu ale scarii pentru ca nu avem administrator pe fiecare din cele 6 scari ci unul singur), daca asociatia nu are administrator, indiferent de motive.
Aceste prevederi legasiti in legea 230/2007 si HG 1588/2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Caldura la apartemente Sofiamaria30 Sofiamaria30 Buna seara,azi am citit pe internet ca la apartamentela de la parter si de la etajul 4 se calculeaza alfel suprafata radianta decat la apartamentele ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator vivi23ro vivi23ro azi s a pus anunt de sedinta pt simbata, cu 2 zile inainte de a se intruni desi legea spune 7 zile,, ca si subiecte printre altele apare renuntarea ... (vezi toată discuția)