avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tatal nu doreste sa beneficieze de 1 luna CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tatal nu doreste sa beneficieze de 1 luna CIC

Buna ziua

Am o salariata aflata in concediu crestere copil 1 an. Sotul acesteia nu doreste sa beneficieze de luna de concediu crestere copil (indeplineste conditiile), asadar, pe perioada in cauza i se va suspenda indemnizatia.
Intrebarea mea e urmatoarea:
Daca tatal nu opteaza pt luna de CIC, mama e nevoita sa isi reia activitatea in ultima luna inainte de implinirea a 1 an a copilului? Sau pot sa las suspendarea in baza concediului cresterii copilului?

Daca e nevoia sa isi reia activitatea, salariata in cauza doreste sa solicite concediu fara plata in luna in cauza.

In plus, mama doreste sa opteze pt concediu fara plata, de la implinirea unui an a copilului pana cand acesta implineste 2 ani.

Cum procedez in situatia expusa?

Operez in Revisal incetarea suspendarii pentru concediu crestere copil atunci cand copilul implineste 11 luni + concediu fara plata de la 11 luni si o zi (ale copilului), pana cand implineste 2 ani?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 11:40, 19 Ianuarie 2016
Daca tatal care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei CCC nu opteaza pentru luna de CIC, atunci durata CCC pentru mama se va reduce cu o luna.

In acest caz, mama va putea sa-si reia activitatea in ultima luna inainte de implinirea a 1 an a copilului (adica, in ziua urmatoare celei in care copilul a implinit varsta de 11 luni).

De asemenea, persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

În situaţia în care persoana îndreptăţită optează potrivit alin. (2) la concediul fără plată, cererea pentru acordarea acestuia se depune şi se înregistrează la angajator, pe această perioadă aplicându-se corespunzător prevederile art. 21 alin. (3) şi art. 22 din OUG 111/2010.


OUG 111/2010.
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
.....

art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1),respectiv la art. 5, art. 6, art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Multumesc frumos!

Practic, in cazul meu, mama se intoarce la lucru in urmatoarea zi dupa ce copilul a implinit 11 luni si solicita concediu fara plata de la 11 luni si o zi, pana cand copilul implineste 2 ani?

Am inteles ca perioada de 1 an constituie vechime in munca (cea in care are dreptul sa solicite concediu fara plata), dar perioada de o luna (11 luni si o zi pana la 1 an) se supune aceleasi prevederi legislative?

Sau fac suspendarea pt CFS pt perioada de o luna, respectiv o alta suspendare in baza aceluiasi articol (art 54 Codul muncii) pt perioada 1 an - 2 ani?

Ambele concedii fara plata se incadreaza la acelasi articol din Codul Muncii (art 54) sau suspendarile se fac in baza a unor articole diferite?

Multumesc!
In cazul dvs., reveniti la munca in urmatoarea zi dupa ce copilul a implinit 11 luni si solicitati acordarea unui concediu fara plata pana cand copilul implineste 2 ani.
Cererea de CFP se bazeaza pe dispozitiile OUG 111/2010 si a Normelor de aplicare a acesteia.

Intr-adevar, in REVISAL se va opera in baza art.54 C.mun.

Suspendarea o faceti pentru intreaga perioada.
Va multumesc frumos! Ati fost foarte prompt si explicit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil suspendare cim in revisal andreasch andreasch Imi puteti spune va rog cum inregistrati suspendarea CIM-ului in revisal pentru concediu de crestere a copilului. Daca o angajata solicitia concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie tata sau mama Ral_uca Ral_uca Buna ziua, As dori sa stiu si eu ce se intampla in urmatoarea speta: mama salariata full time intra in CCC si alege varianta 1 an (pt ca e mai avantajoasa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tatal bogdan75b bogdan75b BUNA ZIUA! VA ROG URGENT UN RASPUNS. doresc si eu un raspuns cat se poate de urgent la urmatoarea intrebare: am un copil nascut pe 29 10 2012,sotia mea a ... (vezi toată discuția)