avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor rezervatar

Buna ziua,

Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauze de intretinere, uzufruct pe numele verisorului meu ( baiatul matusii mele), contractul avand o valoare de intretinere in cuantum de 30.000 ron, mentionez ca apartamentul valoreaza peste 120.000 ron. Totodata avand o varsta inaintata, notarul nu a cerut o experiza psihiatrica, contract incheiat si fara martori. Bunica mea in momentul de faza sufera de alhzaimer forma severa, iar cu 2 ani inainte de incheierea contractului prezenta diagnostic de tulburari de memorie si etc. In momentul de fata suntem intr un proces cu matusa mea, incercand sa anulam acest contract, avand in vedere starea bunicii mele la mometul incheierii contractului. Va rog sa imi spuneti daca se presupune ca voi pierde procesul, daca am vreun drept ca mostenitor rezervatant, avand in vedere ca ea a incheiat acest contract??:((.. Bunica mea este inca in viata, nu stiu daca a facut si un testament pe langa contract.. Ce drept de mostenire am eu? Ce pot sa fac?? Va rog mult sa imi dati o parere!!
Cel mai recent răspuns: ContSters379164 , utilizator 10:27, 21 Ianuarie 2016
In afara de apartamentul in cauza, nu mai are nimic.
În legătură cu existența discernământului persoanelor care încheie un act juridic în fața notarului, e bine de știut că notarul verifică identitatea părților, exprimarea consimțământului acestora cu privire la conținutul actului, semnătura acestora și data înscrisului.
Pentru a lua consimțământul părților, după citirea actului, notarul întreabă părțile dacă au înțeles conținutul acestuia și dacă actul respectiv exprimă voința lor. Exteriorizarea consimțământului se face prin semnarea actului. Una dintre condițiile de valabilitate a consimțământului e să provină de la o persoană cu discernământ. Dacă notarul are suspiciunea sau rezerve în legătură cu discernământul persoanei poate trimite persoana respectivă să aducă o expertiză medico psihiatrică care să ateste faptul că persoana are capacitate deplină de exercițiu sau mai simplu că are discernământ. Notarul este obligat să respingă autentificarea actului adică să dea o încheiere de respingere dacă apar elemente clare care conturează lipsa de discernământ . Lipsa discernământului poate rezulta din comportamentul părților. Cu toate acestea notarul public nu este cadrul medical. Pentru că discernănântul e o stare de fapt spre deosebire de capacitatea de exercițiu care e o stare de drept, se pot ivi situații în care o persoană cu capacitate de exercițiu să fie temporar lipsit de discernământ ( spre exemplu se află în stare de ebrietate) așa cum pot fi situații în care o persoană fără discernământ( spre exemplu dacă suferă de schizofrenie paranoidă) să se comporte normal să aibă momente de luciditate și să înșele vigilența notarului și să treacă drept o persoană fără afecțiuni psihice. Și vorbim aici de persoane față de care nu s-a luat măsura punerii sub interdicție judecătorească. Pentru că dacă s-a luat această măsură este prezumată lipsa discernământului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire darian2006 darian2006 Buna ziua! Am o matusa in varsta de 85 ani,care are sotul si unicul fiu decedati. Va rog sa-mi spuneti sub ce forma pot sa ma ocup de ea ... (vezi toată discuția)
Mătușa mea, fără urmași dar cu cinci surori, a făcut testament pentru cinci nepoți. pot ataca surorile testamentul? glasseswipes glasseswipes Matusa mea nu a avut copii iar parintii numai traiesc. Ea are 5 surori. Ea a facut un testament prin care lasa toate bunurile la 5 nepoti. Intrebarea este: pot ... (vezi toată discuția)
Lipsa de discernamant ContSters204223 ContSters204223 Cum se stabileste lipsa de discernamant intr-un proces ? (vezi toată discuția)