avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua,

Daca sotia va naste la sfarsitul lunii mai (28-29), cand si cum pot beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile cu cursul de puericultura)

Multumesc.

Scuze, am gasit raspunsul:

"Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului."

Ce nu inteleg:

Art. 4. -
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

O singura data per copil sau o singura data in viata?!

Mai am o intrebare:

Incepand cu ce luna pot beneficia de indemnizatie pentru CCC, daca sotia nu lucreaza, deci nu va fi in concediu de lauzie?

Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
MihaiDG, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 26 Octombrie 2016
Daca sotia dvs nu indeplineste conditiile de a beneficia de concediu de maternitate si a indemnizatiei aferente, atunci dvs puteti intra in CCC incepând cu data naşterii copilului.

OUG 111/2010
art. 15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;

b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

......
Da. Probabil ca v-oi intra dupa cele 5+10 zile de concediu paternal.
Multumesc.
Buna ziua.

As dori sa stiu daca a intrat in vigoare legea noua cu concediul paternal de 10 zile care a fost votat la senat pe 14 decembrie?
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii concediului paternal nr.210/1999 adoptat de catre Senat nu a intrat inca in vigoare.

Acesta urmeaza a fi votat si de Camera Deputatilor care este for decizional, unde a primit raport favorabil de la Comisia pentru muncă şi protecţie socială a acestei camere.
In timpul CCC asigurarea de sanatate a mea si a coasiguratului (sotia) mai sunt valabile?

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil 2013 luat de tata stealthO3 stealthO3 Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC ... (vezi toată discuția)
Concediu tata la nastere copil serpisor83 serpisor83 Buna ziua, as vrea sa aflu si eu de cat concediu am dreptul prin lege la nasterea copilului, fara a intra eu in concediu de crestere copil, mama ramanand cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata fishku fishku [b]Buna ziua, Ma aflu in urm situatie. Sotia lucreaza ca PFA cu vechime approx 3 ani si cu salariu minim pe economie intr-un business propriu. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)