avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua,

Daca sotia va naste la sfarsitul lunii mai (28-29), cand si cum pot beneficia de concediu paternal (5 zile + 10 zile cu cursul de puericultura)

Multumesc.

Scuze, am gasit raspunsul:

"Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului."

Ce nu inteleg:

Art. 4. -
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

O singura data per copil sau o singura data in viata?!

Mai am o intrebare:

Incepand cu ce luna pot beneficia de indemnizatie pentru CCC, daca sotia nu lucreaza, deci nu va fi in concediu de lauzie?

Multumesc.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
MihaiDG, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 26 Octombrie 2016
Ar trebui sa verificati daca a completat-o corect.
Buna seara.
Se pare ca si Statul e o problema a scaderii natalitatii in romania.
In luna august s-a intors dosarul de la AJPIS la primarie, pentru ca o minte luminata de la angajator mi-a emis doua decizii de suspendare a contractului de munca...una cu data de 13.06 si una cu 01.07 . Amandoua au fost depuse la dosar. Am scos de la dosar pe cea cu data de 01.07 si dosarul a fost retrimis la AJPIS in data de 04-05 septembrie (aceasta este perioada cand Primaria Pantelimon duce dosarele la AJPIS).
Pe la jumatatea lunii septembrie, s-a intors dosarul la primarie X-(
Trebuia la dosar adeverinta cu ultimele 12 salarii, deoarece copilul s-a nascut inainte de 01.07, Asta dupa ce in iulie, cand am depus prima data dosarul, mi sa cerut inlocuirea adeverintei cu 12 salarii, cu cea cu 25 salarii (am scris mai sus situatia aceea)...
Am inlocuit adeverinta, si au re-re-retrimis dosarul la AJPIS pe 04.-05. octombrie.
Am sunat ieri la AJPIS sa aflu daca s-a aprobat sau nu dosarul sau daca nu au mai aparut probleme...
Mi sa raspuns ca dosarul nu este "lucrat", pentru ca nu au personal suficient.
Mi sa comunicat ca dosarele care intra in plata in luna noiembrie au fost aprobate, urmand ca dosarul meu sa fie lucrat pentru plata in luna decembrie...
Practic, nu mai avem nervi...
In luna decembrie, copilul va avea 7 luni.
7 luni in care eu nu am avut nici un venit, deoarece sotia nu poate lucra iar eu nu am voie sa realizez venituri...
Mai pot face ceva pentru a rezolva aceasta situatie, inafara de a astepta "luna cadourilor"?
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
MihaiDG, utilizator
MihaiDG a scris:

....
Mai pot face ceva pentru a rezolva aceasta situatie, inafara de a astepta "luna cadourilor"?
Multumesc.

Puteti sesiza Ministerul Muncii si/sau ANPIS, daca doriti.

ANPIS - Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
E-mail: secretariat@mmanpis.ro
sau
[ link extern ] /

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice
E-mail:relatiicupublicul@mmuncii.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil 2013 luat de tata stealthO3 stealthO3 Lucrez de 18 luni la o R.A, sotia mea urmeaza sa nasca in februarie, ea este studenta(la buget)..vreau sa stiu daca eu sau sotia beneficiem de concediu CCC ... (vezi toată discuția)
Concediu tata la nastere copil serpisor83 serpisor83 Buna ziua, as vrea sa aflu si eu de cat concediu am dreptul prin lege la nasterea copilului, fara a intra eu in concediu de crestere copil, mama ramanand cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tata fishku fishku [b]Buna ziua, Ma aflu in urm situatie. Sotia lucreaza ca PFA cu vechime approx 3 ani si cu salariu minim pe economie intr-un business propriu. Eu lucrez ... (vezi toată discuția)