avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Boxele pot fi considerate parte comuna ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Boxele pot fi considerate parte comuna ?

Buna ziua
Pentru ca in bloc a inceput reabilitarea si prima lucrare se executa este subsolul unde unii proprietari au boxe cumparate odata cand au contractat apartamentul , in urma unor discutii s a pus problema ca acestea fiind proprietate si nu are nimeni acces sa fie prinse in cota parte indiviza .
Mentionez acest fapt pentru ca in actul de constituire acest lucru nu este cuprins ci numai apartamentul in care se locuieste iar aceste boxe au o suprafata in medie de 3x3 m.p.
Trebuie sau nu ca aceste boxe sa fie cuprinse in c.p,i.-ul.proprietarului respectiv ? pentru ca se contribuie cu 20% de fiecare proprietar in functie de aceasta , restul intrand la parti comune sau in general acestea trebuiesc luate in seama ?
Va multumesc

.
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 12:27, 24 Ianuarie 2016
Boxa trebuie sa figureze in contractul apartamentului.
Altfel, boxa e la intelegere cu ceilalti locatari.
Intrebare: subsolul permite existenta legala a acelor boxe?
Da , acestea sunt din constructie si asa cum am spus nu a fost cuprinsa in actul de constituire a asociatiei la vremea respectiva cu toate ca blocul este din anul 1973 si transformarea din asociatie de locatari in asociatie de proprietari s a facut in anul 2000 .
Boxa este proprietate personala unde nu are acces nimeni cum este si normal pentru ca omul are in ea de toate , de la muraturi pana la biciclete etc.
Pai eu zic sa va uitati pe un contract de vanzare/cumparare.
Daca boxa este in proprietate personala, sigur va figura in contract, mai mult pe contract va figura si valoarea CPI (SU casa+boxa).

Pai la mine sunt cateva boxe (practic omul a pus acolo doar o usa) si nimeni nu mai are acces - am zice ca este personala, insa asa cum scria si @amvirdan, totul se rezuma la intelegerea intre proprietari.
Cel mai mare avantaj al acestor boxe (proprietate sau nu) este pe langa faptul ca omul tine acolo muraturi sau biciclete - cum ziceti dvs., este ca subsolul se mentine f. curat, fara mirosuri specifice, fara pierderi de apa.
Am vazul la cineva o boxa de >50 mp - unde este mai curat decat in multe camere de zi ale unor proprietari din acel bloc. Omul este f. gospodar, singur intretine tot subsolul, are montat apometru, nu curge o picatura de apa, diferentele tind spre zero.
Multumesc Domnule Adam Grecu , am crezut ca sunteti suparat pe mine ! aceste boxe sunt din constructie , arata ca o camera sunt curate cum dealtfel este si subsolul , nu sunt prinse in contract pentru ca au fost cumparate de cine a avut bani la timpul respectiv , deci nu este nicio intelegere intre proprietari , foloseste curent electric si nu plateste nimic, ba unii au fost prinsi cu frigidere pe acolo .
Eu asta intreb : poate fii considerata parte comuna si platim " la gramada " sau o putem incadra la cota parte indiviza ?
Chiar astazi am avut adunare generala si am avut o discutie ce reprezinta cpi , le am citit din carte dar ne am " impotmolit " la urmatoarea propozitie : " si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu "
Care sunt aceste spatii ? ma puteti ajuta ? pentru ca a ramas sa ne mai documentam .
Nu sunt suparat pe nimeni domnule!

1. Repet ce-am mai zis: daca boxa este trecuta in contr. de vanzare/cumparare, atunci acea suprafata se aduna la sup. utila a apartamentului. Ideea este ca trebuie sa aveti acces la toate contractele de v/c ca sa observati cine a achizitionat (cu acte) boxe.
Refaceti situatia suprafetelor comune si apoi recalculati si CPI.
2. La subsol se foloseste tensiune de 24 V pe care o livreaza un transformator. Sigur ca daca vrei poti folosi un frigider si in aceste conditii, insa trebuie sa intervina un specialist - vreau sa zic ca nu-i chiar simplu - bagi in priza si frigiderul porneste... insa nu te pune cu romanasul ca inventeaza el ceva... Am avut si noi niste cazuri in care , culmea un depanator de frigidere folosea un uscator pe post de atelier; ei, energia electrica pentru polizor, masina de gaurit si ce mai avea el pe-acolo o "tragea" subtil de pe casa scarii;
3.
" si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu "

Pai de ce sa va incurcati?
Un proprietar si-a transformat locuinta in sediu de lucru a firmei sale - deci a schimbat destinatia locuintei in spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta. Ei, la determinarea CPI intra si apartamentul cu pricina, chiar daca are alta destinatie decat ce-a de locuinta.
Un alt exemplu ar fi spatiile de la parter care din constructie sunt spatii comerciale. Se masoara suprafata utila si apoi se determina CPI, insa trebuie sa fiti atenti la ce cheltuieli ii puneti: reparatie terasa, reparatii de la subsol, instalatii de apa, canal, incalzire. Daca nu folosesc scara, liftul si ce-o mai fi pe-acolo, nu li se pot repartiza asemenea costuri. In aceste cazuri, as. prop. incheie o conventie cu proprietarii acestor spatii, asa cum prevede HG 1588/2007, art. 37 (nu il mai citez ca ocupa mult spatiu).
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Art.46 ( 3 )din h.g. nr. 1588/2007 eugarizan eugarizan Doresc un raspuns la urmatoarea intrebare : Ce a vrut / dorit sa spuna legiuitorul cand a dat definitia la cota parte indiviza si anume : \" ... si ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului ... Iulina2 Iulina2 Cum se stabilește cota parte indiviza (cpi) în cadrul condominiului unde proprietarii detin în proprietate individuală/exclusivă: apartamente, boxe, ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)