Cu ingaduinta dumneavoastra postez aici partial definitiile din legea 230/2007, art. 3 si poate citind cu atentie ne lamurim:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu– proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză.
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară.
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
Spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta (atentie la "locuinta") sunt tratate la fel ca si apartamentele de locuit atat la a) cat si la b), faca parte din "proprietatea imobiliara", sunt "proprietati individuale" ca si apartamentele, sunt "destinate altor activitati" adica asa sunt prevazute din constructie, ca destinatie spatiu comercial, restarant, banca, librarie, cofetarie, atelier, birou...
Iar citin punctul c) cu atentie, o sa vedem ca toate spatiile, partile, ce NU sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie, formeaza proprietatea comuna si doar acestea.
Nu putem amesteca magazinul de la parter cu proprietatea comuna sau casa scarii cu proprietatea individuala.
Acel stomatlog ce si-a facut cabinet in apartament nu a schimbat cu nimic proprietatea de la individual la comun sau invers: acel apartament ce este acum (poate temporar) cabinet medical, este proprietatea individuala asa cum a fost si inainte de transformare; si-a schimbat doar folosinta, destinatia dar nu incadrare la de la individual la comun.
@eugarizan, intreaba:
o boxa se pate concidera spatiu cu alta destinatie sau un garaj la subsolul blocului poate fi considerat la fel spatiu cu alta destinatie cu toate ca nu este cuprins in contract , dar apartine aceluiasi proprietar si sunt garaje care au si calorifere , deci unde le incadram ?
- boxa a fost amenajata la subsol intre instalatii de alimentare printr-o improvizatie si nu este o proprietate individula; tot subsolul este in proprietate comuna. Exceptii pot fi acolo unde din constructie au fost prevazute boxe, sunt intabulate, trecute in actele de proprietate... dar, cu siguranta acestrea nu sunt bagate la subsol printre instalatiile de pa asi caldura.
- un garaj la subsolul blocului poate fi la fel ca boxa de mai sus: amenajat in spatiul comun prin intelegere, saptiu ramanand in proprietatea comuna sau garaj din constructie in proprietate individula intabulat, acte...
- si boxele si garajele pot avea sau nu calorifere, instaltii electrice, instalatii de apa..., indiferent ca sunt in proprietatea comuna sau individuala.
Unde le incadram? Ele sunt incadrate si nu le incadram noi: sunt ori in proprietatea comuna ori in cea individuala. Difereta o face actul de proprietate, actul inchiriere, de concesionare...
Utilitatile (apa, caldura, electricitate..) se platesc firesc de cei ce detin aceste spatii, cei ce le folosesc in baza actului de proprietate sau a celui de inchiriere.