avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... art.46 ( 3 )din H.G. nr. 1588/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

art.46 ( 3 )din H.G. nr. 1588/2007

Doresc un raspuns la urmatoarea intrebare :
Ce a vrut / dorit sa spuna legiuitorul cand a dat definitia la cota parte indiviza si anume : " ... si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu " la ce spatiu / spatii face referire in aceasta definitie ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: asproprac , utilizator 15:13, 26 Martie 2024
Uscatorii, boxe, casa scarilor, etc.
Nu @cyan, nu acesta este intelesul.

Apartamentele dintr-un condominiu pot avea ca destinatie (implicita) aceea de a fi locuinta, dar unele apartamente au fost transformate in spatii cu alta destinatie decat aceea de locuit, adica au devenit birouri, cabinete, ateliere, magazine etc.

Deci cota-parte indiviza este raportul dintre suprafata unui apartament (indiferent ca se locuieste in el sau se munceste) si suma suprafetelor tuturor apartamentelor (indiferent ca se locuieste in ele sau se munceste in ele), inclusiv cel a carui cota-parte se calculeaza.
Doamna elga m ati bagat putin in ceata , pai eu cunosc un medic stomatolog care avea cabinetul intr o camera in sufragerie era sala de asteptare iar a treia camera era folosita ca dormitor , este adevarat ca este o exceptie dar cum spune cyan o boxa se pate concidera spatiu cu alta destinatie sau un garaj la subsolul blocului poate fi considerat la fel spatiu cu alta destinatie cu toate ca nu este cuprins in contract , dar apartine aceluiasi proprietar si sunt garaje care au si calorifere , deci unde le incadram ?
Cu ingaduinta dumneavoastra postez aici partial definitiile din legea 230/2007, art. 3 si poate citind cu atentie ne lamurim:
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu– proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză.
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară.
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;

Spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta (atentie la "locuinta") sunt tratate la fel ca si apartamentele de locuit atat la a) cat si la b), faca parte din "proprietatea imobiliara", sunt "proprietati individuale" ca si apartamentele, sunt "destinate altor activitati" adica asa sunt prevazute din constructie, ca destinatie spatiu comercial, restarant, banca, librarie, cofetarie, atelier, birou...

Iar citin punctul c) cu atentie, o sa vedem ca toate spatiile, partile, ce NU sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie, formeaza proprietatea comuna si doar acestea.
Nu putem amesteca magazinul de la parter cu proprietatea comuna sau casa scarii cu proprietatea individuala.
Acel stomatlog ce si-a facut cabinet in apartament nu a schimbat cu nimic proprietatea de la individual la comun sau invers: acel apartament ce este acum (poate temporar) cabinet medical, este proprietatea individuala asa cum a fost si inainte de transformare; si-a schimbat doar folosinta, destinatia dar nu incadrare la de la individual la comun.
@eugarizan, intreaba:
o boxa se pate concidera spatiu cu alta destinatie sau un garaj la subsolul blocului poate fi considerat la fel spatiu cu alta destinatie cu toate ca nu este cuprins in contract , dar apartine aceluiasi proprietar si sunt garaje care au si calorifere , deci unde le incadram ?

- boxa a fost amenajata la subsol intre instalatii de alimentare printr-o improvizatie si nu este o proprietate individula; tot subsolul este in proprietate comuna. Exceptii pot fi acolo unde din constructie au fost prevazute boxe, sunt intabulate, trecute in actele de proprietate... dar, cu siguranta acestrea nu sunt bagate la subsol printre instalatiile de pa asi caldura.
- un garaj la subsolul blocului poate fi la fel ca boxa de mai sus: amenajat in spatiul comun prin intelegere, saptiu ramanand in proprietatea comuna sau garaj din constructie in proprietate individula intabulat, acte...
- si boxele si garajele pot avea sau nu calorifere, instaltii electrice, instalatii de apa..., indiferent ca sunt in proprietatea comuna sau individuala.
Unde le incadram? Ele sunt incadrate si nu le incadram noi: sunt ori in proprietatea comuna ori in cea individuala. Difereta o face actul de proprietate, actul inchiriere, de concesionare...
Utilitatile (apa, caldura, electricitate..) se platesc firesc de cei ce detin aceste spatii, cei ce le folosesc in baza actului de proprietate sau a celui de inchiriere.


Buna ziua si multumesc Domnule Adriantot pentru comentariu care este corect din punct de vedere tehnic si legal dar practic se intampla altfel .
Am sa revin cu intrebarea :
- Ce a dorit legiuitorul in acest art .46 ( 3 ) din H.G. 1588/2007 sa spuna referitor la spatii ? si citez : " sau spatii cu alta destinatie dacat aceea de locuinta " si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu "
Care ar fi concret acele spatii ? sa fie asa cum am zis un garaj care a fost construit odata cu blocul ( pentru ca sunt asa ceva ) , sa fie vorba despre acele boxe construite deasemeni odata cu blocul si nu ulterior de unii proprietari sau altele .
Pentru ca daca este asa , in cele mai mult cazuri nu sau luat in calcul aceste spatii la cota parte indiviza , sau nu este cazul ca si aceste spatii care sunt proprietate personala sa fie cuprinse in C.P.I.-ul respectivului proprietar care detine aceste spatii ?
Pentru ca acel proprietar are contract de vanzare - cumparare a acelui spatiu si atunci zic si eu , acesta nu trebuia cuprins in C.P.I.- ul proprietarului detinator al acestuia ?
Daca presupun ca trebuia si nu este cuprins in aceasta cota parte din diferite motive , cu toate ca nu se pune problema in asemenea cazuri dar sa l scuzam ca nu a stiut , cum trebuie sau daca trebuie procedat in continuare pentru ca majoritatea cheltuielilor intr o asociatie se fac pe cota parte indiviza .
Nu doresc ca nimeni sa fie de acord cu mine , doar un raspuns in ceia ce priveste aceste spatii , adica cam care ar fi aceste spatii la care face referire legiuitorul , pentru ca dupa parerea mea acestea ar fi fost bine sa le spuna chiar legiuitorul .
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Boxele pot fi considerate parte comuna ? eugarizan eugarizan Buna ziua Pentru ca in bloc a inceput reabilitarea si prima lucrare se executa este subsolul unde unii proprietari au boxe cumparate odata cand au ... (vezi toată discuția)
Cota % - calcul Almaris Almaris Conform legii, cota % se calculeaza insumand suprafetele utile ale apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie. Ce se intelege prin spatiu cu alta ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)