avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota % - calcul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota % - calcul

Conform legii, cota % se calculeaza insumand suprafetele utile ale apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie. Ce se intelege prin spatiu cu alta destinatie? Sediu de firma, garaj, boxa? Daca un proprietar detine apartament si garaj se aduna suprafetele celor doua?

Ma intereseaza mai ales legat de afirmatia din HG 1588/2007:

''Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune''

Am un caz in care un proprietar detine in acel imobil doar un garaj, nu si apartament. Conform cu ceea ce am citat din lege, acesta nu cred ca ar trebui scutit. Iar daca pe acesta nu il scuteste, atunci nici pe acela care pe langa garaj are si apartament sau boxa.

Astept si opiniile dvs. Multumesc
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 14:52, 14 Noiembrie 2016
boxa nu se pune la socoteala.
Garajul, da.
Almaris a scris:
Ce se intelege prin spatiu cu alta destinatie? Sediu de firma, garaj, boxa? Daca un proprietar detine apartament si garaj se aduna suprafetele celor doua?

Spatiu cu alta destinatie este orice spatiu care nu este apartament de locuit: spatiu comercial, birouri, boxe din afara apartamentului dar in bloc, garaj in bloc...
La suprafata utila a apartamentului se aduna suprafata acelui spatiu (boxa, garaj..).
Proprietarul unui spatiu cu alta destinatie (comercial, birou, garaj, boxa...) care nu este si proprietar de apartament, este tratat ca orice proprietar si suporta cheltuielile conform HG 1588/2007 ca orice proprietar de apartament. Uneori poate avea cheltuieli mai mari decat un aparatament cu aceeasi suprafata utila, alteori cheltuieli mai mici, in functie de utilitati, de acces, de pozitionare... Acestea se pot stabili prin conventie incheiata in tre asociatia de proprietari si fiecare proprietar de spatiu cu alta destinatie.



Buna ziua
Domnule Adriantot , acum cu putin timp in urma am deschis si eu o discutie asemanatoare cu " spatiu cu alta destinatie decat aceea locuinta " respectiv ca unii proprietari au boxe la subsol din constructie si nu au fost luate in calcul la cota parte indiviza sau suprafata utila .
Spuneti Dumneavoastra si citez " acestea se pot stabili prin conventie incheiata intre asociatia de proprietari si fiecare proprietar de spatiu cu alta destinatie " .
Bine zis si pentru ca eu nu am rezolvat inca aceasta problema si nici nu cred ca am sa o rezolv pentru ca nu gasesc intelegere , motivul fiind acela ca cei care trebuie sa aplice legea au si ei asemena boxe , va rog care ar fi dupa parerea Dumneavoastra si nu numai parere modalitatea de rezolvare a aceste situatii ?
De ce insist pe acest caz ? pai acum cateva zile am primit la solicitare mea de la Primarie CD - ul cu Proiectul Tehnic de Reabilitare a blocului si am gasit acolo suprafetele acestor boxe care va rog sa ma credeti ca unele au si 8 mp si atunci acestea nu trebuiesc luate in calcul si prin faptul ca si noi proprietarii contribuim cu 20 % , nu mai vorbesc de alte cheltuieli

Multumesc si o zi buna
Sigur ca proprietarii acestor spatii cu alta destinatie sunt obligati sa suporte cheltuielile cu reabilitarea termica proportional cu suprafata lor utila asa cum fiecare proprietar de apartament suporta o cheltuiala proportional cu SU a apartamentelor. Beneficiaza si ei de parti comune: pereti exteriori, subsol, terase sau acoperis...
Nu doream sa mai intervin pe acest caz dar eu sunt omul care nu pot lasa un lucru inceput fara sa il si rezolv .
Legat de acesta am solicitat un raspuns si bineinteles daca exista sau daca se poate da acel raspuns / raspunsuri pentru ca asa cum am specificat mai sus , cazul nu se refera doar la partea cu reabilitarea termica ci si acele cheltuieli cu c.p.i./ suprafata utila si anume o cheltuiala se numeste salarizarea personalului din asociatie care este in suma de aprox.9000 lei / asociatie respectiv 60 lei pentru apartamentul subsemnatului si nu mai spun partile comune la consumul de apa unde se ia pe s.u, adica un apartament de 3 camaere cu 1 - 2 persoane sa i se calculeze un consum mai mare ca un apartament de 2 camere dar cu 4 persoane si altele
Si atunci pentru ca nu se doreste acest lucru fiind direct interesati acei care trebuie sa aplice legea , mai intreb :
- Care ar fi " modalitatea " ca sa i determin sa ia in calcul si aceste suprafete ? care asa cum am spus sunt destul de maricele .
Ma opresc aici unde sper sa primesc un raspuns pe masura , adica sa nu tinem cont ca " unii " nu isi fac datoria pentru care primesc un salariu si sa i protejam , sunt convins ca in asociatiile Dumneavoastra nu se intampla asemenea fapte .
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata indiviza normator normator ce inseamna suprafata indiviza?, din ce se compune?, fata de acest criteriu se repartizeaza cheltuielile la asociatia de proprietari. Cu stima, Va multumesc. (vezi toată discuția)
Art.46 ( 3 )din h.g. nr. 1588/2007 eugarizan eugarizan Doresc un raspuns la urmatoarea intrebare : Ce a vrut / dorit sa spuna legiuitorul cand a dat definitia la cota parte indiviza si anume : \" ... si ... (vezi toată discuția)
Supraf utila - boxa filip01 filip01 Legea noua 196/2018 spune ca chelt pe cota parte indiviza se aloca functie de % de supraf utila a fiecarui proprietar. In blocul meu, cu boxe la subsol, supraf ... (vezi toată discuția)