avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament exec.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament exec.

S-a vandut un apartament de catre un executor. Asociatia de proprietari a inscris privilegiu imobiliar la OCPI in luna iunie cu datoriile proprietarului pana la acea data. Apartamentul s-a vandut in decembrie, dar nu s-a cerut de catre executor o situatie a debitului pana la momentul punerii in vanzare. Datoria apartamentului era vizibila la avizier unde sunt listele de intretinere, deci cel care a cumparat apartamentul a vazut suma restanta. Mentionez ca in luna noiembrie instanta a emis sentinta in favoarea Asociatiei pentru recuperarea debitului, dar noi nu am stiut ca apartamentul s-a pus in vanzare. Am legalizat setinta si am ridicat-o in data de 06.01.2016, urmand sa o punem in executare. In aceasi zi dupa amiaza a venit noul proprietar si asa am aflat de vanzare.
Intrebare: Cum poate Asociatia sa recupereze debitul - fara suma aferenta privilegiului imobiliar? Acest executor cu notarul chiar nu au nicio raspundere doar pentru ca vanzarea nu este directa si nu se cere adeverinta?
Cel mai recent răspuns: dida5801 , utilizator 10:05, 22 Ianuarie 2016
dida5801 a scris:
Apartamentul s-a vandut in decembrie, dar nu s-a cerut de catre executor o situatie a debitului pana la momentul punerii in vanzare.

Executorul nu cere asa ceva. Asociatia trebuia sa ceara executorului ca din pretul de vanzare sa se stopeze in contul sau suma soliciatta de asociatie pana cand asociatia va prezenta hotararea judecatoreasca.
Ca sa intelegem mai bine spuneti-ne, dumneavoastra ca asociatie ati facut demersuri catre executor in baza unei hotarari judecatoresti...? Suma ce oa aveati inscrisa la OCPI vi s-a dat de catre executor?

Dvs.aveati obligatia sa spuneti executorului suma finala de plata, nu era obligatia executorului sa citeasca lista de intretinere.Puteti cere executorului Potrivit art.628(3)NCPC," executorul judecatoresc la cererea creditorului,poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani,indiferent de izvorul ei,potrivit criteriilor cuprinse in titlu executoriu".
Acest executor cu notarul chiar nu au nicio raspundere

In conditiile in care bunul imobil a facut obiectul executarii silite ,nu intra in discutie eventuala raspundere a notarului care nu se implica in actele si actiunile executorului judecatoresc
dar nu s-a cerut de catre executor o situatie a debitului pana la momentul punerii in vanzare. Datoria apartamentului era vizibila la avizier unde sunt listele de intretinere

Executorul judectoresc nu are obligatia sa verifice listele de intretinere ale imobilelor supuse executarii silite
Executorul judecatoresc la inceputul procedurii de executare silita solicita relatii la autoritsti,printre care si la ocpi
Daca privilegiul imobiliar nu a fost depus la ocpi anterior cererii adresate de catre bej,ocpi a eliberat informare de carte funciara fara sarcini
Daca asociatia de proprietari nu a avut cunostiinta de executarea silita a bunului imobil,este logic ca nu a desfasurat demersuri catre executorul judecatoresc
Varianta de recuperare debit o constituie executarea silita a ex proprietarului-daca acesta este solvabil
Daca acesta nu are bunuri in evidenta,asociatia de proprietari va ramane in posesia unei hotarari judecatoresti definitive favorabile care nu poate fi executata ca urmare starii de insolvabilitate a debitorului
Asociatia de proprietari poate solicita mentinerea pe rol activ a cererii de executare silita in speranta ca in viitor ex proprietarul poate realiza drepturi salariale sau poate trece pe rol fiscal bunuri care eventual sa faca obiectul executarii silite
orce vanzare care se face pe corecte la un notat printre actele solicitate de acesta este necesra o adeverinta de la Asociatia de locatari privind eventualele debite, cel putin asa s-a intamplat in cazul meu cand am vandut un apartament
La ora actuala situatia este urmatoarea:
- Asociatia are o sentinta care contine debitul apartamentului pana in aprilie 2015.
- Privilegiul imobiliar contine datoriile pana la aceasta data.
-Daca inteles bine de la utilizator DANPOPESCU as putea cere reactualizarea debitului, dar precizez ca suma provenita din vanzarea ap nu acopera toate datoriile la alti creditori, iar cei de la biroul de executare au comunicat ca nu o sa ne dea banii cca400 lei deoarece as nu are rang prioritar.
-Am lasat pentru punerea in executare sentinta tot la acelasi birou care s-a ocupat de vanzare.
-Este foarte adevarat ca nu trebuie sa se citeasca lista de intretinere, nu trebuie sa se ceara adeverinta, si deci asociatia trebuie sa caute datele pe internet ca sa afle daca se vinde sau nu un ap si de catre cine. EU ZIC CA ESTE AIUREA DA.....
-Asa cum la vinzare un proprietar trebuie sa duca la notar adeverinta ar fi normal ca si in cazul unei licitatii pentru vanzarea apartamentului sa se ceara adeverinta.
-In concluzie avem sentinta , am cerut executarea proprietarilor care nu stiu ce bunuri mai au..

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie de proprietari apartament in executare silita roxana75 roxana75 Buna ziua, Asociatia de proprietari din care fac parte se confrunta cu urmatoarea problema: un apartament care a fost executat silit a fost cumparat de o ... (vezi toată discuția)
Executare silita datorie asociatie locatari tmihai2006 tmihai2006 Buna ziua! Avem următoarea speţă: În anul 2012 s-au acumulat 5000 ron datorii la întreţinere a unui apartament aparţinând soţilor Popescu, datorii ... (vezi toată discuția)