avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit din strainatate, din drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit din strainatate, din drepturi de autor

Buna ziua,
Sunt persoana fizica care realizeaza venit din activitati independente (drepturi de autor) si efectuez traduceri (mai exact, subtitrari de filme), in baza unui contract de colaborare, pentru o firma din strainatate. Intrebarea mea e ce trebuie sa fac pentru a ma inregistra ca persoana care inregistreaza venit.
1. Am inteles ca trebuie sa ma inregistrez in ROI, pentru ca primesc venitul din strainatate, dar cand am intrebat la Finante, mi-au spus ca nu ma pot inregistra doar in baza CNP-ului (desi colegii mi-au spus ca asa s-au inregistrat). Contractul de colaborare cu firma din strainatate nu ma obliga sa am PFA, firma sau orice alta organizare juridica si nici eu nu vreau sa fac parte dintr-una, deoarece nu dau de lucru mai departe, nu am nevoie de stampila/factura, ci doar imi asigur mie venitul. Mai specific ca TVA-ul e platit de catre societatea cu care colaborez in tara respectiva, iar eu am obligatia, conform articolului 153 din Codul Fiscal, sa ma inregistrez in ROI.
2. Trebuie sa depun declaratia 020 sau nu, avand in vedere ca am venituri doar din strainatate, nu si din tara ?
3. Dupa parerea mea, contractul de colaborare cu firma din strainatate (unde se specifica ca renunt la orice drept de autor si de proprietate intelectuala), coroborat cu Legea 8/1996 si cu articolul 46 din Codul Fiscal, ma incadreaza fara niciun dubiu la activitati independente/venituri din proprietate intelectuala. Cei de la Finante imi spun ca nu intru in categoria dreptului de autor, dar n-au justificat afirmatia cu nimic, desi eu am justificat-o cu cele mentionate mai sus. Cum o scot la capat ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: ally_mony , utilizator 09:37, 25 Ianuarie 2016
Nu ma poate ajuta nimeni ?...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata redeventa administrator berceanu berceanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in solutionarea urmatoarei probleme: societatea comerciala la care lucrez doreste sa plateasca administratorului o redeventa ... (vezi toată discuția)
Inscriere roi persoana fizica danutza123 danutza123 Buna ziua! As dori cateva lamuriri in privinta procedurii de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari. Am semnat, ca persoana fizica (fara ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 85% din venituri din asigurari? ramona chisalita ramona chisalita buna. as dori si eu sa stiu daca veniturile din asigurari intra in categoria veniturilor din care se poate calcula cele 85% pentru indemnizatia de cresterea ... (vezi toată discuția)