Buna ziua,
Am un unchi sa-i zicem X, var al mamei (decedate). Singurele rude sunt, in ordinea gradului de rudenie: un var primar, si nepoti de la veri primari.Varul primar nu este in aceeasi localitate cu X si nu se poate ocupa de el. Este insa de acord cu orice demers legal pe care noi il vom face. Legaturile noastre cu X au fost o vreme aproape regulate deoarece isi petrecea toate concediile in casa parintilor mei (X orfan de mama, crescut de bunicii(tatal lui X si bunicul meu fiind frati) si parintii mei pana la 20 de ani..dar fara sa fie infiat)
Apoi, dupa pensionarea lui X ..vizite mai rare ..dar legatura telefonica. Nu a acceptat niciodata nici sfaturi nici ajutor in gospodarie.. spunand ca e capabil sa se descurce si stie ce are de facut.
La inceput de an, grav bolnav ( fara sa ne spuna nimic la telefon !) a fost dus la spital de un vecin..si i s-a amputat piciorul. Singurele verisoare apropiate (ca distanta.. ceilalti fiind mai departe) au mers la spital..si i-au propus ca ne ocupam noi de el. Acolo era si "vecinul", care, desi avea telefoanele noastre(cel putin 3 dintre nepoti) nu ne-a apelat. A trebuit sa aflam de la politie ca X este in spital deoarece nu mai raspundea la telefon. Au stabilit ca revenim la el la spital..intre timp ma intorceam si eu din concediu.. dar "vecinul" l-a externat dupa 6 zile din spital si l-a luat la el acasa. L-am sunat pe vecin ..si ne-a zis ca il ingrijeste el.. ca il putem vizita oricand. Numai ca,mergand acolo, am fost tinuti la poarta ca "nu am anuntat"
Acasa la vecin, ( 2 camere, in care locuiesc tata,mama si o fetita de 10 ani)..+ X , varstnic si picior amputat) Dimineata este cu fetita de 10 ani, apoi este lasat singur pana dupa amiaza deoarece cei doi soti lucreaza.
Afectiunile lui, in afara de piciorul amputatt sunt multiple si "abandonarea" lui in pat ore in sir ar putea sa-i fie fatale.
Am sesizat protectia sociala.. care a efectuat ancheta si a gasit ca "este bine ingrijit, are camera lui, etc" ..fara sa constate ca un copil de 10 ani este lasat sa supravegheze un batran de 77 ani cu piciorul amputat ..batran care NU ii este ruda !!! Este vizibil ca X este ecrocat ..ca "vecinul" o sa-l santajeze pentru bani si terenul alaturat casei lui.. si respectiv casa
Am vorbit cu X la telefon propunandu-i un Centru pentru varstnici unde ar avea supraveghere permanenta . X nu realizeaza pericolul in care se afla, spune ca "a vorbit cu vecinul sa stea in gazda la el pana in luna mai" si ca .. nu poate sa-i spuna acum ca pleaca !! In toate discutiile noastre ..spune acelasi lucru.. "i-am promis vecinului.. vedem mai incolo"... Nu a semnat cu el niciun contract de ingrijire .. si niciun alt act ..din cele spuse de el. (nici vecinul nu a spus asta... cred ca daca avea vreun act ar fi declarat nu ?)
Credem insa ca vecinul pregateste terenul..pentru o mare excrocherie.
Stim ca fara acordul lui nu il putem lua de acolo .. in plus nici nu-l putem vizita ..iar intr-o buna zi nu va mai raspunde nici la telefon. Are glaucom, abia vede ..si ne e teama ca o sa semneze acte fara sa stie ce contin.
Medicul de familie isi da acordul pentru ca nu este inregistrat cu pb. psihice ...
Eu am cautat/vizitat/ depus cereri si chiar am gasit locuri la Centre pentru varstnici .. dar X "i-a promis vecinului"..si din asta nu-l scoti. Crede ca se va intoarce acasa...in opinia noastra nu realizeaza ca nu o sa fie capabil sa se mai descurce singur de acu incolo.
Nu stim cum sa procedam, legal, sa-l institionalizam..sa fie tratat si nu excrocat.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ati putea solicita instantei de tutela instituirea curatelei si numirea dvs in calitate de curator insa problema este ca instanta ii va solicita acordul cu privire la numirea dvs. si daca cel in cauza nu va fi de acord nu veti rezolva nimic. Poate daca ii promiteti ca ramane in casa vecinului si dvs ii veti reprezenta interesele va fi de acord sa fiti numit curator.
Textul de lege este clar si prevede ca instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
Exista si varianta punerii sub interdictie dar din cate povestiti nu este cazul intrucat persoana pare sa aiba discernamant.
Pentru punerea sub interdictie se va efectua o expertiza medicala in cadrul unui proces din care va trebui sa rezulte ca persoana expertizata nu are discernamant, situatie care nu se aplica spetei dvs.
Oricum, in ambele cazuri, instituire curatela/ punere sub interdictie nu s-ar putea incheia acte fara stirea curatorului/tutorelui.
Parinte cu alzheimer
teo689
Am o problema cu mama. Acum 2 luni tatal meu a decedat si de atunci mama mea a intrat intr-o depresie severa, care a degenerat in manifestari urate, cu ... (vezi toată discuția)