avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale contra imobil (teren).
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale contra imobil (teren).

Buna ziua,

Sunt asociat cu 50% (inca) intr-un SRL. Acest SRL are 2 asociati cu 50% fiecare. Dupa 12 ani de activitate asociatul mi-a propus sa ii cesionez partile mele sociale, urmand sa primesc in schimbul lor un teren intravilan ce apartine firmei. Restul patrimoniului (cladiri, automobile, stocuri...) precum si datoriile (nu foarte mari) urmand sa ramana pe actuala firma in care actualul meu asociat va detine 100% (asociat unic).
Presupunand ca propunerea ar fi acceptabila pentru mine, intrebarile mele sunt:
1) La ce valoare va fi trecut terenul in contractul de cesiune, la valoarea contabila sau trebuie evaluat de un expert?
2) Cine va plati impozitul aferent tranzactiei ? Mai este in vigoare art.67 Cod fiscal prin care dobanditorul (asociatul meu in cazul de fata, sau firma???) trebuie sa faca stopajul la sursa si sa vireze cei 16% ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: marian5691 , utilizator 14:21, 30 Iulie 2009
1--da , va trebui obligatoriu facut un raport de evaluare
2--este valabil, ideea fiind sa descarcati o suma cat mai mica deoarece oricum nu va deranjeaza valoarea care va fi trecuta in contract si in factura!
B-)
Ce lege ne obliga la un raport de evaluare? Sincer nu prea imi convine deoarece acest teren a fost achizitionat la un pret destul de mic acum patru ani si un raport de evaluare mai mult ca sigur ar ridica valoarea terenului. Asta ar insemna evident taxe mai mari #-o
Cum să-i cesionaţi celuilalt asociat părţile sociale, iar el să vi le plătească cu un teren care nu este proprietatea lui? E cel puţin ciudat. Dumneavoastră contractaţi cu asociatul persoană fizică, nu cu societatea.

Actul despre care vorbiţi constituie mai degrabă o retragere din societate, supus altor reguli decît cesiunea.
themis a scris:

Cum să-i cesionaţi celuilalt asociat părţile sociale, iar el să vi le plătească cu un teren care nu este proprietatea lui? E cel puţin ciudat. Dumneavoastră contractaţi cu asociatul persoană fizică, nu cu societatea.

Actul despre care vorbiţi constituie mai degrabă o retragere din societate, supus altor reguli decît cesiunea.


Nuuuuuuuuuuuuuu...dle profesor ....omul isi vinde partile , i se da fictiv un pret pentru partile sale sociale , de fapt pretul fiind acel teren care i se vinde cu acte in regula la notariat!B-)
Practic este o vanzare de teren , urmata de cesiunea de parti sociale.
=D>
D.p.d.v financiar cred ca varianta vanzare teren/cesionare parti sociale poate duce la o dubla impozitare:
1) firma imi vinde mie terenul - plateste TVA si impozitul pe profit 16%
2) conform art 67 Cod Fiscal firma mai face si stopajul la sursa (pentru mine) - inca 16%
Sper sa gresesc in acest rationament. In caz contrar este dubla impozitare clara !? :">

Formularea corecta a intrebarii mele cred ca trebuia sa fie "Retragere din firma contra imobil (teren)" . Voi mai deschide un topic cu acest titlu (sper sa nu supar administratorii)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere din firma (srl) contra imobil (teren) marian5691 marian5691 Buna ziua, Sunt asociat cu 50% (inca) intr-un SRL. Acest SRL are 2 asociati cu 50% fiecare. Dupa 12 ani de activitate asociatul mi-a propus sa ma retrag din ... (vezi toată discuția)
Vanzare a unei parti dintr-un srl loredana501 loredana501 As avea si eu nevoie de cateva info...va rog...Avem un SRL cu 4 asociati dintre care unul este si administrator.Srl-ul are 2 firme in componenta care ... (vezi toată discuția)
Cesionare actiuni Gabriela VP Gabriela VP buna seara, imi puteti spune va rog care sunt costurile pentru a cesiona 50% din actiunile unei firme pe care le detin celuilalt asociat si care este ... (vezi toată discuția)