avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Caini liberi in curte comuna
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Caini liberi in curte comuna

Buna ziua, locuiesc intr-un imobil comun cu o familie ce detine 2 caini maidanezi,curtea casei fiind comuna. Familia respectiva lasa cainii liberi in curte fara lesa sau botnita,motiv pt care m-am adresat politiei,care le-a pus in vedere sa nu mai lase cainii liberi in curtea comuna. O perioada a fost ok,dar de curand au inceput sa dea iar drumul la caini. I-am filmat cu telefonul mobil si m-am adresat politistului de proximitate. Acesta mi-a spus ca nu poate aplica amenda vecinilor,deoarece pentru a putea aplica amenda,un organ de politie trebuie sa constate la fata locului prezenta cainilor in curte,iar inregistrarile mele nu pot fi luate in considerare. Caror institutii ar trebui sa mai adresez pentru a rezolva aceasta problema,mai ales ca am si un copil mic care poate fi muscat de acesti caini lasati nesupravegheati in curte?
Am facut cred ca 5 reclamatii la Politie pe acest subiect si eu si sotul meu in ultimii 2 ani, dar politia mai mult decat sa le puna in vedere sa nu mai lase cainii liberi in curte nu poate face. Daca nu constata agentul personal,nu pot fi amendati. Desi noi avem numeroase filmari cu telefonul care atesta clar cum caini alearga in voie prin curte. Ce pot face in aceasta situatie? ce legi reglementeaza acest lucru?
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
andreea-popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: radu.istoc@liftupsolutions.com , utilizator 12:08, 15 Ianuarie 2021
Cu scuzele de rigoare, permiteti-mi sa a sugerez ceva.
Locuitul la comun, atrage dupa sine diverse probleme, dezacorduri si dizarmonii generatoare de situatii nedorite. Inteleg ca nu va plac cainii, imi pare rau ca simtiti asa. Fie ati fost invatati de mici asa, fie aveti o trauma nerezolata..nielul de toleranta si acceptare a animalelor creste direct proportional cu gradul de educatie, nivelul social, mediu.
Daca veti continua acest mod de relationare cu vecinii si viitorul a fi la fel de neplacut, presarat cu rautate si acuzatii, dar si temeri.Si ei pot riposta.
Incercati sa va cunosteti vecinii, sa ajungeti la o intelegere, sa puteti convietui impreuna, civilizat. Cat despre copil - sa va traiasca - daca ii induceti teama de caini, probabil ca sansa sa fie muscat candva, de alti caini, nu de cei din curte - aceeia il cunosc- creste, pt ca nu va sti sa se comporte adecvat, pt ca dvs nu l-ati invatat sa-i placa, sa interactioneze cu animalele, sa fie sigur pe el si sa se comporte firesc. Si tot pt copil, nu v-ar placea ca el sa traiasca intr-un mediu civilizat, cu oameni care se saluta, au un dialog si comportamente normale .?
Reluati dialogul cu vecinii, dar pe alt ton, deschisi si incercati sa rezolvati concret situatia. Adica, ca vecinul sa faca acest lucru, pt ca v-ati inteles iar el este de acord sa tina cainii in padocul respectiv.
Altfel , cu o amenda primita, va fi furios, va dori sa va raspunda/razbune/sicaneze adica veti fi mereu intr-un ”razboi” din care nu va castiga nimeni.
multumesc pentru raspuns,dar ma intereseaza un raspuns profesionist cu informatii concrete. Sunt acceptate sau nu de politie filmuletele video realizate cu tel mobil? in ce masura conteaza? ceea ce fac vecinii mei incalca grav legea,intrucat exista o lege ce interzice accesul cainilor in imobil comun.este vorba de oug 55/2002 care reglementeaza statutul cainilor agresivi in imobil comun.doar ca vecinii mei o incalca iar politia nu ii poate amenda deoarece nu sunt de fata sa constate.iar pana sun la politie si se deplaseaza echipajul e posibil cainii sa nu mai fie in curte. nu e vorba ca imi plac mie sau nu cainii. nu toti suntem iubitori de animalute,ce sa-i faci.mai ales ca sunt animale agresive.



ce se poate face legal in aceasta situatie?
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
andreea-popescu, utilizator
nu are relevanta daca cineva e iubitor sau nu de caini. relevanta are daca detinatorul cainilor respecta sau nu legea, daca exista specificat in vreo hotarare a primariei orasului in care locuiti, ca trebuie acordul TUTUROR locatarilor aferenti curtii comune (sau unui imobil) ca un alt locatar sa detina un animal de companie. si daca acel animal de companie este inclus in vreo rasa agresiva, chiar nu are voie sa fie lasat fara lesa si botnita oriunde.
faceti plangere la politia locala (nu cea municipala) pentru neobtinerea (de catre vecinul care are cainii) a TUTUROR acordurilor. politia ar trebui sa-l amendeze pentru incalcarea legii si dupa, daca nu a obtinut toate semnaturile, ar tebui, impreuna cu cei de la ecarisaj, sa preia cainele pentru a fi readoptat de o familie care are acordul tuturor locatarilor, sa fie tinuti de catre ONG-uri in padocuri sau eutanasiat etc.
in Brasov, Sibiu etc trebuie acordul TUTUROR locatarilor, ceea ce mi se pare normal. singura problema e ca politia municipala si cea locala nu -si face treaba, in sensul ca se rezuma doar la a da avertismente, fara sa mearga mai departe cu procedurile. in acest caz singura solutie (in cazul in care politia nu este destul de inteligenta) este in instanta.
CRM2013, Vorbiti aberatii, locuirea in comun inseamna ca acea persoana sa fie civilizata sa nu lezeze pe celalat. Cainii in curte comuna au sanse mari sa lezeze pe celalalt prin zgomot, chiar comportament agresiv. Invocati gradul de educatie si mediul social in comportamentul tolerant fata de animale sau caini. Dar ce faceti cand un vecin detine 5 caini in curtea comuna si face zgomot non-stop ca nu poti sta acolo. Ce faci cand un vecin detine un animal agresiv in curtea comuna? Aici e vorbba de bun simt si de civilizatie, educatie, nivel social, nu aberatiile dumneavoastra care apara aceste practici. M-am saturat de asazisii iubitori de animale care militeaza pentru ce ? pt dezordine si necivilizatie.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2021
radu.istoc@liftupsolutions.com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie aplicabila detinatorilor de caini - accesul in parcuri, botnita verdi verdi Buna ziua, va rog sa ma ajutati in elucidarea unui aspect legat de prezenta cainilor cu stapan in parcuri . Nu vreau ca, din nestiinta , sa incalc ... (vezi toată discuția)
Au voie caini fara lesa in bucuresti? Rox_ Rox_ Buna ziua. In cartierul meu sunt cateva persoane care isi lasa cainii pe strada fara lesa. Problema este, nu stiu de ce, in principiu cu stapanii celor de ... (vezi toată discuția)
Amenda botnita Mmitsuu Mmitsuu Am primit o amenda de 200 ron pentru ca nu am avut botnita si carnetul de sanatate al cainelui la mine , cainele era in lesa. Sunt la prima abatere si as vrea ... (vezi toată discuția)