As dori sa stiu daca in cadrul proceselor de contencios administrativ, daunele morale si materiale se stabilesc de catre reclamant in actiunea sa sau de catre instanta de judecata la cererea reclamantului?
In cadrul oricarui litigiu, daunele morale si/sau materiale, dupa caz, se solicita de catre reclamant si se acorda de catre instanta in masura in care partea a dovedit prejudiciul suferit.
Potrivit prevederilor art. 18, alin. (3) din Legea nr. 554/2004, "in cazul solutionarii cererii, instanta va hotari si asupra despagubirilor pentru daunele materiale si morale cauzate, daca reclamantul a solicitat acest lucru."
Se pot cere daune morale si materiale care trebuie dovedite. Daca nu exista vreun prejudiciu care sa demonstreze necesitatea repararii lui, mai bine va lasati pagubas in a cere aceste daune. Prejudiciul se poate demonstra prin intarzierea sau nepunerea in practica a actului administrativ atacat (daune materiale) si legatura indisolubila dintre fapta functionarului public si starea dumneavoastra de sanatate (la modul general) (daune morale).
Impreuna cu actiunea pe care ati inaintat-o instantei se cere in mod expres, pe langa capatul principal de anulare sau de emitere a unui act administrativ, si atragerea raspunderii functionarului public responsabil de indeplinirea respectivului act administrativ, precum si alte cereri cum ar fi: suspendarea executarii actului administrativ, daune morale, daune materiale, etc. Taxa judiciara de timbru pentru anularea unui act administrativ este de 4 lei, de emitere a unui act administrativ este de 39 lei, iar pentru celelalte capete de cerere nu se percep alte taxe de timbru.