Daca am avut un proces in contencios administrativ, iar la instanta de contencios administrativ nu am solicitat daune morale de la institutia pârâtă, si am avut castig de cauză in contencios administrativ, pot introduce o nouă actiune la instanta civilă impotriva institutiei pârâte pentru ca aceasta să raspundă delictual (art. 1349 cod civil) pentru prejudiciul ce mi l-a cauzat?
Exista prejudiciul si il pot dovedi pentru a cere daunele, dar daunele morale puteam sa le cer si la instanta de contencios administrativ, insă nu am facut-o, dar daca introduc actiunea la instanta civilă, pot solicita ca instanta civila sa oblige pe parat la plata daunelor morale?
Aici e dilema, probabil ca pârâtul va formula intampinare prin care va invoca faptul ca dreptul meu la solicitarea plății daunelor morale nu se mai poate face la instanta civilă cat timp nu am solicitat daunele morale in actiunea de la instanta contencios administrativ.
Ce sa fac?
Sa introduc o noua actiune si la instanta civila pentru a solicta daune morale de la parat?
Puteti formula cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati daune morale insa instanta competent este cea de contencios administrativ, chiar daca va intemeiati cererea si pe dispozitii privind raspunderea civila delictuala, cuprinse in Codul civil.
Astfel, puteti formula cererea in temeiul art. 19 din Legea nr. 554/2004 contenciosului administrativ, potrivit caruia:
(1) Când persoana vătămată a cerut anularea actului administrativ, fără a cere în acelaşi timp şi despăgubiri, termenul de prescripţie pentru cererea de despăgubire curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei.
(2) Cererile se adresează instanţelor de contencios administrativ competente, în termenul de un an prevăzut la art. 11 alin. (2).
(2^1) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, în mod corespunzător, şi contractelor administrative.
(3) Cererile prevăzute la alin. (2) se supun normelor prezentei legi în ceea ce priveşte procedura de judecată şi taxele de timbru.”
Sunteti avantajata si in ceea ce priveste taxa judiciara de timbru pe care va trebui sa o platiti, fiind aplicabile dispozitiile art. 16 lit. b) din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru si nu art. 3 din acelasi act normativ, caz in care ar fi trebuit sa platiti o taxa judiciara de timbru
calculata la valoarea despagubirilor solicitate, potrivit carora:
in materia contenciosului administrativ, cererile introduse de cei vătămați în drepturile lor printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autorități administrative de a le rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege se taxează după cum urmează:
lit. b) - cererile cu caracter patrimonial, prin care se solicită și repararea pagubelor suferite printr-un act administrativ - 10% din valoarea pretinsă, dar nu mai mult de 300 lei.