avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Facilitare taxa judiciara.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Facilitare taxa judiciara.

Am introdus o actiune pentru raspundere delictuala (art. 1349 c.c.) prin care am solicitat si o anumita suma ca daune morale de cateva zeci de mii de lei. Instanta de judecata, mi-a comunicat un raspuns ca am obligatia de a achita taxa de timbru - 100 lei.
Totodata, am fost informat de posibilitatea de a formula o cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru.

Cineva, mi-a spus ca instanta poate admite o singura data facilitarea la plata taxei judiciare de timbru.
Conform OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, exista o grila cu privire la plata taxei judiciare la valoarea sumei solicitate de la parat prin instanta.
Daca am solicitat daune morale pentru raspundere delictuala in cuantum de cateva zeci de mi de lei, de ce mi s-a facut cunoscut ca am posibilitatea de a formula o cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, iar valoarea indicata este de 100 lei?

De fapt, daca fac cerere de acordare a facilitatilor la plata taxei judiciare de timbru, facilitarea se acorda pe suma solicitata ca daune morale (raspunderea delictuala) ? Sau se acorda facilitarea pe taxa de timbru judiciar in valoare de 100 lei mentionata prin comunicare de catre instanta?
Cel mai recent răspuns: DIANA POPESCU , Avocat 10:09, 20 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
instanţa v-a pus în vedere posibilitatea de a formula, în condiţiile legii, cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru in cuantum de 100 lei. Aceasta, deoarece acţiunea are mai multe capete de cerere, cu finalitate diferită, iar taxa judiciară de timbru se datorează pentru fiecare capăt de cerere în parte, după natura lui, Cererea privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale se taxează cu 100 lei.
Puteti beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata acestei taxe judiciare prevăzute de lege, formuland o cerere de ajutor public judiciar in conditiile OUG nr. 51/2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducere actiune solicitare daune morale danaa1 danaa1 Daca am avut un proces in contencios administrativ, iar la instanta de contencios administrativ nu am solicitat daune morale de la institutia pârâtă, si am ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru judiciar ionmarius75 ionmarius75 spuneti-mi va rog cit ar trebui sa platesc pentru intentarea un proces de daune morale in valoare de 30 000 lei(taxa de timbru si onorariul unui avocat).Daca ... (vezi toată discuția)
Despagubiri Intampinare Intampinare Daca la plangerea contraventionala formulata impotriva MAI - IGPR (proces-verbal)- in calitate de petent doresc si despagubiri, este obligatorie si plata taxei ... (vezi toată discuția)