avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca un caz s-a judecat in Contencios, se mai poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca un caz s-a judecat in Contencios, se mai poate judeca in CIVIL?

In urma cu trei ani m-am judecat cu ANPC Bucuresti si OJPC Mehedinti in CONTENCIOS, proces pe care l-am pierdut. A trebuit sa deschid actiune in civil impotriva societatii pentru care am inteles sa fac reclamatie la OJPC Mehedinti si ANPC Bucuresti, proces pe care l-am castigat.
Dupa castigarea procesului in civil am inteles sa ma indrept impotriva fostei directoare de la OJPC Mehedinti, solicitand daune morale pentru ca a trebuit sa stau prin tribunale timp de trei ani, parata nu mai este directoare la OJPC Mehedinti, dar a chemat in garantie ANPC Bucuresti, cu toate ca eu m-am opus, fiind depusa cererea tardiv, dupa depunerea INTAMPINARI.
Totusi instanta de fond a acceptat cererea de chemare in garantie.
Exista riscul ca prin introducerea incidentala in proces a ANPC Bucuresti, ca instanta la solicitarea ANPC Bucuresti, ca s-a judecat cauza in CONTENCIOS sa de-a solutie de nejudecare a cauzei?
Cel mai recent răspuns: vbrabete , utilizator 12:07, 14 Mai 2010
instanta nu poate sa dea o solutie de nejudecare ci cel mult sa respinga actiunea retinand autoritatea de lucru judecat, insa din cele expuse de dvs inteleg ca dupa ce ati deschis procesul (probabil avand ca obiect "refuz solutionare cerere") in contencios adm. pe care l-ati pierdut, ati intentat un altul la instanta de contencios civil, avand ca obiect "pretentii/daune morale"

pentru a putea fi retinuta autoritatea de lucru judecat trebuie intrunite cumulativ 3 aspecte: partile, cauza, obiectul sa fie identice, in caz contrar nu poate fi vorba de autoritate de lucru judecat...

In cazul in care am retinut eu gresit cele expuse de dvs, reveniti cu mai multe detalii.

Toate cele bune !!!
In contencios am inteles sa dau in judecata autoritatea publica OJPC Mehedinti si ANPC Mehedinti, pentru nesolutionarea favorabila a reclamatiei facute de mine impotriva unui prestator de servicii, care a prestat un serviciu necorespunzator, proces asa cum am spus l-am pierdut.
Am inteles sa dau in judecata in civil unitatea prestatoare impotriva careia am facut reclamatie la autoritatile mentionate, proces pe care l-am castigat.
Dupa castigarea procesului in civil impotriva prestatorului de servicii, am inteles sa dau in judecata fosta directoare a OJPC Mehedinti, care asa cum am spus a chemat in garantie ANPC Mehedinti, cu toate ca eu m-am opus deoarece cererea era tardiva, nu a fost depusa odata cu intampinarea sau in prima zi de infatisare.
In concluzie in Contencios am inteles sa dau in judecata autoritatile publice mentionate, iar in civil fosta directoare a OJPC Mehedinti.
Am postat din dispozitivul instantei de contencios un fragment
Analizand raspunsurile formulate de parate instanta constata ca acestea nu pot fi apreciate ca fiind 0 exprimare explicita, cu exces de putere , a vointei de a nu rezolva cererea reclamantului , nefiind incalcate niciunul din drepturile ~i libertatile fundamentale prevazute de constitutie sau de lege.
Este adevarat ca raspunsurile paratelor nu rezolva In concret rcclamatiile respective, acesta fiind si motivul pentru care reclamantul este nemultumit . Or, nemultumirea sa nu poate echivala cu refuzul nejustificat de a solutiona 0 cerere privitoare la un drept recunoscut de lege.
Deosebit de aceasta, nici ANPC si nici OJPC Mehedinti nu pot obliga prestatorul de servicii SC SERVICE CLUB SRL la plata de despagubiri pentru pagubele cauzate prin efectuarea unor servicii necorespunzatoare nefiind abilitate de lege, drepturile si interesele legitime ale consumatorilor putand fi insa aparate de asociatiile pentru protectia consumatorilor care au dreptul de a introduce actiuni In justitie si care sunt scutite de taxe de timbru.

Va multumesc pentru raspuns.
asupra celor enuntate de dvs inclin sa cred ca instanta a pronuntat o solutie judicioasa (si frumos motivata), impartasind de asemenea argumentul potrivit caruia ANPC si OJPC nu sunt abilitate de lege sa oblige vreun ag.economic la plata de despagubiri matriale/morale catre vreun reclamat, ci poate cel mult sa faca verificari, in urma carora sa oblige agentul ec. la remedierea deficientei reclamate sau sa aplice o sanctiune.

Imi mentin afirmatiile din primul post insa sunt rezervat a ma pronunta ce sanse de castig veti avea in al 2-lea proces intrucat acuma sunt convins ca ANPC-OJCP vi-au formulat un raspuns la cererea dvs, ci nu au ramas in pasivitate...

Dupa cum a constatat si instanta de contencios administrativ raspunsul autoritatii nu echivaleaza cu un raspuns nejustificat intrucat aceasta chiar nu avea competenta sa solutioneze o cerere prin care se solicita obligarea op.economic la plata de despagubiri materiale...daca ar fi procedat astfel, ar fi insemnat sa se substituie unei instante judcatoresti

Cu totul alta era situatia in care ANPC-OJPC-ul ar fi ramas in pasivitate si nu ar fi luat nici o masura la sesizarea dvs (justificata ), fara a formula ulterior un raspuns.

Intr-o atare ipoteza dvs aveati posibilitatea ca in temeiul art.1 coroborat cu art.19 din L.554/2004 sa formulati o actiune in contencios administrativ pe care instanta o aprecia daca este fondata sau nu...

In speranta ca raspunsul meu a fost pe masura convingerii dvs, va doresc toate cele bune!!!

Cu stima,

Andrei PAP
Va multumesc pentru raspuns,

Am inteles acest aspect, problema este ca in acest moment asa cum am mai spus, cu fosta directoare a OJPC Mehedinti ma judec in civil, unde am inteles sa o chem in instanta in calitate de persoana fizica, unde am demonstrat deja cu martori ca a fost de rea-credinta, ori ajungand in aceasta faza, a chemat in garantie ANPC Bucuresti.

Fata de dispozitivul pe care l-am postat, sunt intrunite cele trei aspecte: partile, obiectul, cauza?

Cu stima,
Valeriu Brabete
difera obiectul (care initial era constatarea refuzului nejustificat asimilat actului administrativ si pe cale de consecinta s-a cerut "anularea actului administrativ") si difera si partile...

daca puteti face dovada relei-credinte a partii adverse poate fi antrenata raspunderea civila delictuala si obligarea acesteia la plata unor daune...

am inteles ca fost chemata in garantie ANPC si probabil in intampinarea depusa se invoca lipsa calitatii procesuale pasive asupra careia instanta se va pronunta....

in cazul in care parata va pierde si va fi obligata sa plateasca daune, va avea posibilitatea sa se indrepte cu o actiune impotriva partii chemate in garantie.

Eu zic ca va faceti prea multe griji si va recomand sa taratati cu atentie fiecare aspect - insa nu exagerat - pentru a evita eventualele greseli ce ar putea da posibilitatea instantei sa va respinga actiunea pronuntandu-se pe vreo exceptie si ar fi pacat atata vreme cat sustineti ca ati fost vatamat intr-un drept al dvs si puteti sa dovediti asta...

Mult succes !!!

Alte discuții în legătură

Cerere chemare in garantie Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G mi-a invederat instanta sa precizez daca chem in judecata in calitate de parata AFM..pai nu cerere de chemare in garantie ? cum sa fac? sa o fac separat sau sa ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala pasiva in persoana reclamantului? Bahar Bahar Sint proprietara unui imobil din Bucuresti. In 2006 imobilul meu a fost vindut in mod fraudulos, in baza unei procuri speciale aparent emise de mine, unei ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am următoarea speță; pot fi chemat in judecata ... gabi1984 gabi1984 Bună ziua, Am următoarea speță: Pot fi chemat in judecata strict pentru achitarea cheltuielilor de judecată? Mentionez ca celuilalt parat i se solicita o ... (vezi toată discuția)