avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bună ziua, Am următoarea speță; Pot fi chemat in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Bună ziua, Am următoarea speță; Pot fi chemat in judecata ...

Bună ziua,
Am următoarea speță: Pot fi chemat in judecata strict pentru achitarea cheltuielilor de judecată? Mentionez ca celuilalt parat i se solicita o anumita conduita, eu fiind chemat exclusiv pt cheltuielile de judecată, deoarece, oarecum, cauza procesului a fost determinata de mine. In privinta lipsesi calitatiii mele procesuale pasive sunt de acord toate partile, Reclamantul imi solicita cheltuielile de judecata, considerant ca exista o culpa a mea si ca i-am cauzat un prejudiciu, deoarece a fost nevoit sa initieze procesul. Intrebarea mea este: in conditiile in care nu am calitate procesuala (si sper ca instanta sa constate acest lucru), acesta nu e un litigiu in raspundere civila delictuala, pot fi obligat la a achita cheltuielile de judecata (precizez ca reclamantul nu cere cheltuieli de judecata si celuilalt parat)?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2020
gabi1984, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:41, 25 Septembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Sa inteleg ca a existat un litigiu anterior intre dumneavoastra, celalalt parat si reclamant? Ati pierdut litigiul in care ati avut calitatea de parat si au fost solicitate cheltuieli pe cale separata? Daca raspunsul la aceste intrebari este da, atunci puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata efectuate.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2020
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde in ce temei de drept vi se solicita aceste cheltuieli. Reveniti cu precizari/detalii.
Bună ziua și mulțumesc pentru răspunsuri. În ceea ce priveste acest litigiu, nu a mai existat un alt litigiu cu reclamantul, deci nu e vorba despre cheltuielile de judecată din alt dosar. În această speță, m-a chemat inițial numai pe mine in judecată în calitate de pârât, după care la primul termen, având în vedere precizările facute de mine prin întâmpinare, a fost introdus un al doilea pârât în cauză, împotriva căruia sa-si îndrepte pretențiile. Acțiunea s-a modificat, însă eu am rămas pârât, reclamantul insistând ca eu să achit cheltuielile de judecată. Ca sa se înțeleaga mai ușor - dosarul are doua capete de cerere, unul - obligația de a face, împotriva celuilalt pârât, celalalt - de a plăti cheltuielile de judecată, împotriva mea. Temeiul pe care îsi întemeiază pretențiile în ceea ce privește cheltuielile de judecată, este art. 453 alin. (1), insistând pe culpa procesuală. Pe de altă parte, eu am recunoscut prin întâmpinare că s-a produs o eroare, care a determinat acest litigiu, dar legea nu îmi permite să îndrept acea eroare, neavând calitate procesuală pasivă (lucru cu care absolut toate părțile sunt de acord, nefiind loc de interpretare).
Și instanța ce a zis?
Ați invocat excepția lipsei calității procesual pasive și ...?
S-a admis, s-a respins ori nu s-a pronunțat încă? (părerea celorlalți nu mă interesează - este „interesantă” până ce decide instanța ... conform părerii lor ori altminteri)

gabi1984 a scris:
Temeiul pe care îsi întemeiază pretențiile în ceea ce privește cheltuielile de judecată, este art. 453 alin. (1), insistând pe culpa procesuală.

A cui, mai exact!? Căci, din cele ce povestiți, rezultă - în „traducere liberă” - că reclamantul l-a chemat în judecată pe „Ion”, apoi și-a modificat cererea zicând: pardon, pârâtul era „Gheorghe”.
Și de vreme ce reclamantul nu are (sau, mai exact, nu mai are) o pretenție concretă formulată împotriva dvs. (nu vă cere în tot sau în parte acel ... ceva ce o fi fiind obiectul litigiului - că n-am cum să-l ghicesc), atunci eu nu văd cum ați putea dvs. să pierdeți procesul (condiția din art. 453 alin. 1).
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2020
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Introducerea in cauza a ... altui parat colette2010 colette2010 Buna seara Va rog sa ma sfatuiti cum pot [u]eu ca parat[/u] sa cer introducerea in cauza [u]a altu[/u]i[u] parat[/u] care a fost ,,omis\" de reclamant. ... (vezi toată discuția)
Este posibil să obțin ajutor public judiciar pentru cheltuielile pe cale separată? dacă da, care este baza legală? GhePopescu GhePopescu Bună ziua, În urma unui proces pierdut ca reclamant, in care pârâtul solicitase cheltuieli de judecată pe cale separata, am fost chemat în judecată de ... (vezi toată discuția)
Sanctiune lipsa calitate procesuala pasiva mh31 mh31 Buna ziua, Poate ma ajuta cineva cu niste lamuriri in legatura cu urmatoarea problema: societatea la care lucrez a fost actionata in judecata. In ... (vezi toată discuția)