avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casatorie din interes- cota sotiei supravietuitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casatorie din interes- cota sotiei supravietuitoare

Buna ziua,

Va prezint urmatoarea situatie:
O persoana in varsta de 60 de ani (el) cu destule probleme de sanatate se casatoreste cu o persoanana cu care traieste in concubinaj de 20 de ani. Avand in vedere starea de sanatate in continua degradare a sotului, daca se intampla ca acesta (sotul) sa inceteze din viata, ce drepturi are sotia in situatia data ?
Cei doi sunt casatoriti de 2 zile.
Mentionez ca pe parcursul celor 20 de ani veniturile celor doi au fost aproximativ egale.
Multumesc pentru eventualul raspuns.

Cateva detalii:
Sotia are un apartament doar pe numele ei in care au locuit impreuna.
De curand s-au mutat intr-o casa noua pe care au construit-o impreuna, dar este pe numele sotului.
Sotul are 3 copii din casatorii anterioare.
Cu noua sotie nu are copii.
Revin cu intrebarea:
Ce drepturi are sotia in cazul decesului sotului ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
lucian1956, utilizator
Cel mai recent răspuns: lucian1956 , utilizator 09:11, 24 Ianuarie 2016
Multumesc pentru aspuns. Sotul este foarte bolnav. Ar putea fi si interesul lui.
cred ca v-ar fi util daca ati scrie cine sunteti in ecuatia asta sau in numele cui intrebati.. daca sunteti unul din copii, intr-adevar nu prea puteti influenta balanta.
Ce doi cand s-au casatorit , puteau adopta regimul comunitatii conventionale si bunul care din acte ar rezulta ca e propriu al sotului, putea deveni comun.
Sau femeia poate dovedi contributia sa la construirea casei si poate obtine un drept de creanta egal cu jumatate din valoarea casei.
Nu stiu cum ar putea obtine o cota mai mare de 1/4, din moment ce vine la mostenire in concurs cu descendentii.
nu obtine o cota mai mare bineinteles, insa conteaza la ce se rasporteaza, daca in masa succesorala intra tot imobilul sotului sau doar jumatate din el. Poate s-au facut acte de care copiii nu stiu.
De asta intebam cine intreba si care e scopul..
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns. Intrebarile sunt din partea sotiei. Este edificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire mihaelamaduta mihaelamaduta Daca sotul a decedat, sotia are dreptul la o parte ramasa mostenire sotului de la parinti (Sotul decedat avand copil dintr-o casatorie anterioara, din ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)
Avem a recasatorit cu b. din prima casatorie a la partajul bunurilor ... PetronelaGeorgeta PetronelaGeorgeta Avem A recasatorit cu B. Din prima casatorie A la partajul bunurilor comune ramane cu o casa pe numele lui ( bun propiu). Acum A decedeaza. Care este cuota ... (vezi toată discuția)