avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura notariala pentru vanzare apartament emisa de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura notariala pentru vanzare apartament emisa de un notar din Germania

Buna ziua,

Vreau sa cumpar un apartament prin programul Prima Casa, iar proprietarii apartamentul dorit de mine sunt cetateni germani, care locuiesc in Germania in acest moment. Iar pentru vanzare au facut 2 procuri la un notar in Germania prin care imputernicesc o doamna din Romania sa vanda apartamentul in numele lor.

Insa notarul cu care lucrez eu a spus ca nu sunt bune acele procuri... ca trebuiau facute la consulat sau ambasada Romaniei in Germania pentru a putea vinde apartamentul prin acele procuri. Mentionez ca aceasta opinie am primit-o de la 2 notari.

Problema e ca proprietarii nu inteleg de ce acele procuri trebuie refacute, deoarece le-au facut anul trecut in noiembrie la indicatile altui notar(necunoscut mie) din Romania si nedumerirea lor este de ce legea difera de la notar la notar...

Puteti sa ma ajutati cu o lege unde este specificat acest aspect incat sa le pot trimite datele din lege si sa reusim sa rezolvam aceasta situatie?

Multumesc!

Editat de moderator simonette12- motiv: la solicitarea utilizatorului
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 09:59, 25 Ianuarie 2016
Solicitati notarului dvs.sa va spuna temeiul legal ptr. care nu sunt valabile acele procuri incheiate la un notar din Germania,in opina mea, ar trebui sa fie valabile.
Pentru instrainarea imobilelor in Romania se cere forma autentica, la fel si procura care sta la baza actelor translative de proprietate trebuie sa fie autentica. Notarul din Germania nu face procuri autentice ci pe legalizare de semnatura care este alta procedura. De aceea dansii trebuie sa mearga la Consulat Romaniei in Germania pentru a da acea procura care in plus se inscrie OBLIGATORIU PRIN LEGE in registrul informatic de evidenta si revocare a Procurilor tinut de INFONOT, in care pot inscrie procurile atat notarii publici din Romania cat si Consulii din strainatate. Cu prilejul autentificarii sau desfasurarii unpr proceduri notariale in care partile sunt prezente prin procura, notarul are obligatia prin lege, a verifica existanta si daca aceste procuri nu au fost revocate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
ContSters338589, utilizator
Dacă procurile sunt cu apostila are vreo relevantă?
Nu. Apostila nu le face autentice, ci atesta ca cel care a facut actul e competent in tara respectiva sa faca acel act.
Sunt 3 temeiuri legale pentru care v-au fost refuzate instrumentarea contractului de vânzare-cumpărare, pe baza unei procuri cu legalizare de semnătură.
1. Cea enunţată de art. 2013 alin.2 Cod civil care afirmă principiul simetriei, mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă. Cum pentru înstrăinarea unui imobil art. 1244 Cod civil prevede forma autentică la fel şi procura care stă la baza ei trebuie redactată în formă autentică.
2. Art. 2639 alin.3 Cod civil în cazul în care legea aplicabilă condiţiilor de fond ale actului juridic impune sub sancţiunea nulităţii o anumită formă solemnă nici o altă lege nu poate să înlăture această cerinţă, indiferent de locul întocmirii actului.
3. Probabil cel mai puternic argument este Regulamentul CE nr. 593 din 2008 privind legea aplicabilă obligaţiilor contractuale sau Roma I cum mai este cunoscut, care la art.4 alin.1 lit.c contractul privind un drept real imobiliar (contract de vânzare, donaţie bunuri imobile) este reglementat de legea ţării în care este situat imobilul. Cum Codul civil prevede forma autentică la înstrăinarea imobilelor art. 1244, apoi art. 2013 alin.2 consacră acest principiu al simetriei formei, prin urmare şi procura care stă la baza actului trebuie să fie în formă autentică.
Regulamentul Roma I se aplică din 17.12.2009 (art.28) pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (art. 29 alin.3) deci inclusiv Germania şi indiferent dacă este sau nu legea unui stat membru (art.2).

Alte discuții în legătură

Procura facuta in germania la notar e valabila la anaf? Filia Filia Eu sunt cetatean german, nu mai am cetatenie romana. Fratele meu are nevoie in Romania la vanzarea casei de procura, sa obtina pentru mine un nr. identificare ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)
Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)