avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - custodie- cui ramane copilul minor de 1 an & ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - custodie- cui ramane copilul minor de 1 an & 3 luni

Buna ziua,

Doresc sa pun capat casatoriei de 3 ani (relatiei de 15 ani) din care a rezultat un copil in varsta de 1 an&3 luni.

Eu: am intretinut familia in ultimii 5 ani (3 de cand suntem casatoriti legal), eu ma ocup de copil; pe perioada cat sunt la serviciu ( 9 ore/zi) copilul este in grija mamei mele care vine la locuinta unde stam cu chirie si il ingrijeste in cele 9 ore cat sunt plecata. week-endul vad exculsiv de copil. Pot obtine referinte in favoarea mea legate de ingrijirea copilului si de posibbilitatile mele finainciare.

El: Aportul financiar nu exista. Am locuit impreuna cu chirie pana in urma cu 2 saptamani cand l-am rugat sa se mute. Nu are serviciu/venit de 5 ani, studiaza master a carui lucare de disertatie o amana de la un termen la altul pe motiv ca nu are suficient timp sa finalizeze (aceasta ar fi a doua amanare) invoca o situatie de imposibilitate de munca (numita de mine depresie pe care nu doreste sa o trateze medical; l-am dus la multi doctori si acestia au confirmat stare de sanatate normala si consiliere psihologica) aport redus in activitati de ingrijirea copilului ca de ex pe timp de noapte (desi i-am cerut ajutorul ca macar 2 nopti pe saptamana sa ma pot odihni continuu, aport redus la restul activitatilor casnice-si aceasta cu insistentele mele, pentru care m-am atras dusmania sa. Cand este lasat singur cu copilul il trateaza in mod ciudat ( in acceptiunea lui il educa) si rezultatul interactiunii lor se finalizeaza uneori- nu de putine, cu plansetul copulului (motiv recent de disputa). Doreste angajarea in mod ideatic, si intr-un posibil viitor. Nu putem cadea de comun acord nici asupra achizitie unei locuinte in care sa habitam (cerintele lui fiind multe si de neatins), daramite sa impartim custodia comuna.
Problema lui psihica nu este certificata medical, in afara catorva comportamente de violenta verbala cu martori ( si fizica asupra unui animal ) nu am dovezi. Asupra copilului este adeptul bataii- l-a plesnit usor chiar de pe la 6 luni ale copilului (invocand asta ca o necesitate medicala pt copil). Pe mine ma acuza ca eu l-am distrus si ca voi distruge si copilul si ca el trebuie sa protejeze copilul de mine. Imi este realmente frica ca daca va obtine custodia comuna ma trezesc ca doreste ca copilul sa locuiasca si cu el, acolo unde sta acum; si alte idei neptrivite in defavoarea educatiei copilului (locuieste la parinti in conditii de igiena mai putin corespunzatoare si periculoase pentur copil; chiar si tatal sau avand din cate stiu vag, ceva probleme mentale- pensie de handicap?).

Va rog sa imi spuneti cum sa ma asigur de linistea legala a mea si a copilului. Explicit- ce drepturi ii da lui custodia comuna? Mai precis in lipsa simtului realitatii si favorizat de legea aceasta noua, a custodiei comune, cum pot sa ma asigur ca voi "avea" copilul? Personal consider ca este un pericol pentru copil in sensul ca nu este in stare sa "vada" corespunzator de copil si sa ii acorde o educatie normala.. cum sa transpun aceasta legal?
Cine ma poate ajuta juridic? ( Bucuresti sector 3)

Multumesc si ma iertati pentru subiecutul mult desfasurat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aportul financiar nu exista
Nu are serviciu/venit de 5 ani,
aport redus in activitati de ingrijirea copilului ca de ex pe timp de noapte
aport redus la restul activitatilor casnice



astea sunt motive pt divort. Pt ca sa exercitati singura autoritatea parinteasca trebuie sa dovediti ce ati scris aici

Asupra copilului este adeptul bataii- l-a plesnit usor chiar de pe la 6 luni ale copilului (invocand asta ca o necesitate medicala pt copil).


si in general, ca e un pericol pt copil, ca nu e in interesul copilul ca impreuna cu tatal sa hotarati ce e mai bine pt copil cand el nu e in stare sa isi vada de binele lui.
E clar ca cel mic va locui cu dvs, si nu aveti altceva de facut decat sa incercati sa obtineti si dreptul de a exercita singura autoritatea parinteasca, depinde cum argumentati si cum probati.
Chiar daca veti exercita singura autoritatea parinteasca, nu inseamna ca tatal nu are dreptul de a avea relatii personale cu minorul, asta inseamna ca poate vizita copilul si poate sa il ia la el in vizita. Asa ca daca tatal cere ca ia copilul la el in vizita, va trebui sa va opuneti, sa cereti ca vizita sa se efectueze la dvs daca ziceti ca cel mic ar fi in pericol la parintii tatalui.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti face fata cu bine in acest demers , si ma gandesc ca este posibil ca sotul sa nu doreasca totusi sa se implice in relatia cu copilul, avand in vedere cele relatate.
Poate doar pt a va ingreuna lucrurile.
Altceva m-a facut sa va raspund, si anume, starea de sanatate, dar cea mentala, va sugerez sa faceti cumva, ca sotul sa faca o evaluare psihiatrica, un consult, pt ca ce scrieti dvs, nu pare a fi doar o depresie. Si e bine sa stiti ce-i cu el, e tatal copilului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veți putea rezolva și divorțul și problema cu minorul.
Instanta nu are cum sa îl dea lui.
Consider ca este imposibil.

Restul problemelor referitoare la custodia comuna le veți rezolva ulterior.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Autoritatea părintească comună presupune acordul tatălui în anumite împrejurări, dar cel mai mult deranjează necesitatea acordului său pentru paşaportul minorului şi pentru fiecare ieşire din ţară.
În rest, chiar şi cu autoritatea părintească unică a Dvs., domnul are nenumărate drepturi, şi dacă doreşte vă poate face greutăţi : cele mai multe posibilităţi în a vă şicana este programul de relaţii cu minorul, prevederile care trasează obligaţiile părintelui rezident de a informa, de a comunica, etc. Nu afirm că aceste prevederi sunt incorecte, însă fără alte precizări, dau naştere la conflicte între părinţi, care au divorţat chiar din cauza neînţelegerilor.
Bunăoară, unde este limita dintre hărţuire şi dorinţa de informare? Câte apeluri telefonice zilnice şi care este intervalul orar în care sunt acceptabile ca dorinţă de informare ?
Care sunt informaţiile obligatorii pe care părintele rezident trebuie să le dea celui nerezident, pentru a nu se alege cu reclamaţii din partea lui? Meniul zilnic? Ora necesităţilor fiziologice? Ce a mai desenat azi copilul? Cu cine a jucat fotbal în faţa blocului?
Apoi, programul de relaţii- renumitele weekenduri şi vacanţele, mai nou, asezonate cu luări ale copilului de la grădiniţă/şcoală şi în timpul săptămânii şi dormitul la celălalt părinte...astea toate sunt posibile şi dacă aveţi autoritate părintească unică. Mai mult, din cauza unui asemenea program, nici până la Albena nu puteţi pleca cu copilul, chiar dacă nu aveţi nevoie de acordul domnului, fiindcă , dacă plecaţi mai mult de 3 zile, îi încălcaţi dreptul la relaţii cu minorul...
multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare custodie de buna credinta ana2015 ana2015 Buna seara. Ce se intampla si cum se procedeaza cand o mama(necasatorita cu celalalt parinte) vrea sa acorde custodia minorului tatalui acestuia? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Decizie de divort definitiva si irevocabila, pronuntata inaintea modificarii codului civil, custodie simpla copil minor angeo2014 angeo2014 Buna ziua, Ma intereseaza, va rog, sa stiu daca si in ce conditii - conform noului cod civil - se poate cere si modifica o decizie de divort definitiva si ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)