avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie

eu lucru in germani,a venit sotia si copilu si am facut amelding, si miam schimbat stoia clase la lucru la mine se taie indemnizatia din romania

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 24 Ianuarie 2016
1. Daca beneficiati de indemnizatia pentru concediu dretsre copil (CCC) din Romania aceasta se primeste numai daca locuiti in Romania impreuna cu copilul.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
...
indemnizatia de 2 ani ia sotia dar e nu lucra in germania ,
Chiar daca nu lucreaza in Germania, plata indemnizatiei pentru CCC se va suspenda daca se constata ca, sotia dvs nu locuieste in Romania impreuna cu copilul pentru care a solicita indemnizatia. Aceasta fiind una dintre conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei CCC.

Baza legala:
art.16 din OUG 111/2010 :
...
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
...
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
...
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Chiar daca sotia nu lucreaza in Germania ea trebuie sa locuiasca in Romania cu copilul pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC.

2. In caz contrar i se suspenda plata indemnizatiei pentru CCC si va restitui indemnizatia primita pe perioada cat a locuit in Germania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata indemnizatiei catre statul romän ContSters116232 ContSters116232 Buna ziua, referitor la aceasta lege 1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor: Art. 12 (1) Drepturile ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ioana177 Ioana177 Buna ziua, Am un fiu nascut pe 18 sep 2012. As dori ca pe perioada concediului de maternitate sa ma mut in Germania. Daca parasesc tara mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Lntrebare despre munca in afara tarii in timpul ccc cristi_marcu cristi_marcu Bună ziua. As dori sa știu dacă pot sa lucrez legal în afara tarii, dacă în tara îmi iau concediu de creștere a copilului având 20 de ani lucrați cu ... (vezi toată discuția)