avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Denuntare antecontract pentru informatii incomplete
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Denuntare antecontract pentru informatii incomplete

Buna seara! Ce sanse am sa denut un antecontract de vanzare-cumparare si sa recuperez suma data in avans?! situatia sta in felul urmator: un prieten a incheiat un precontract de vanzare-cumparare si a platit avans pentru un teren intravilan cu gandul de a-si face casa. i s-a recomandat un teren la pret bun si a mers impreuna cu proprietarul( avocat fiind) sa-i prezinte terenul. in prima faza terenul i s-a parut in regula si s-a hotarat sa-l cumpere iar in urma "presiunilor" facute de proprieta( gen : oferta ca aceasta nu mai gasesti, trebuie sa platesti avans pentru a-ti tine terenul pentru ca am si alti clienti) a acceptat sa incheie un atecontract si sa plateasca avans. Dupa ce a incheiat contractul i s-a comunicat sa nu mai mearga pe la teren pana la finalizarea procedurii de cumparare, fapt care a dat de banuit. Impreuna cu un arhitect a mers la terenul respectiv si a constat ca pe diagonala terenului trec fire de electricitate de inalta tensiune ceea ce face imposibil de construit o casa de locuit ci mai degraba o cabana de 8/5 m. In acest caz se poate vorbi despre obligatia de garantie contra viciilor ascunse?mai ales ca, grabirea incheierii antecontractului a fost facuta premeditat de catre vanzator, acesta cunoscand ca nu se poate construi pe acel teren altfel l-ar fi vandut la pretul pietei. da stiu ca in prima vaza, cumparatorul e vinovat ca s-a lasat "prostit" dar si ce a facut domnul avocat este imoral si la limita legalitatii...
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 17:08, 27 Ianuarie 2016
si a constat ca pe diagonala terenului trec fire de electricitate de inalta tensiune

Si ce a constatat cu arhitectul, nu a putut constata singur ?.. firele alea traverseaza terenul pe sus, nu sunt ingropate asa sa nu poate fi vb de vicii ascunse, gasiti alt motiv.. in cel mai rau caz, pierde avansul, banuiesc ca nu a dat f mult raportat la pretul terenului.
A facut o afacere proasta, ala a stiut sa vanda, asta e.

Art. 1707

Condiţii

(1) Vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic.

(2) Este ascuns acel viciu care, la data predării, nu putea fi descoperit, fără asistenţă de specialitate, de către un cumpărător prudent şi diligent.

(3) Garanţia este datorată dacă viciul sau cauza lui exista la data predării bunului.

(4) Vânzătorul nu datorează garanţie contra viciilor pe care cumpărătorul le cunoştea la încheierea contractului.

Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator
Pai cum nu poate construi daca poate construi? Ca nu pricep...
Depinde de continutul promisiunii de vanzare, de modalitatile de dovedire a negocierii etc. Stiti exact ce fire sunt? Joasa, medie, inalta tensiune? Aveti CU?
Contactati avocat... recomandat.
Sub firele de tensiune nu se poate construi nimic, inclusiv cativa metrii in stanga si in dreapta lor. Iar din principiu e daunator sanatatii sa ai asa ceva deasupra capului. Daca tensiunile nu sunt foarte mari - pana in 20KV se poate modifica si pune caplu subteran, dar costa. Am avut un caz asemanator si am studiat si discutat cu furnizorul de electricitate optiunile.
Depinde de tensiunea din acele fire. In plus,userul spune ca nu poate construi odata si ca poate construi o "cabana" 8*5 altadata. Sunt diferite situatiile, viciul pe care il invoci terenului e diferit...
De aceea intai trenbuie stabilit ce tensiune e si ce se poate face cu terenul, daca destinatia terenului a fost un criteriu la promisiune si asta reiese din contract etc.
e bine atunci cand cumperi un teren sa ceri CU informativ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vânzare mașină, proces vicii ascunse seyyku seyyku Am vândut o mașină la vânzarea ei cumpărătorul a văzut-o cum arăta iar după ceva timp m-am trezit dat în judecată pentru vici ascunse iar ... (vezi toată discuția)
Garantie pentru o vanzare-cumparare T Adrian T Adrian Buna ziua , va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema , Am o casa de vanzare si am delegat o agentie imobiliara sa se ocupe de vanzarea imobilului , eu find ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare / cumparare prima casa mihaiemil mihaiemil Buna ziua, Introducere: Eu ca vanzator am facut un antecontract pentru vanzarea unui apartament, cu un cumparator care doreste achizitia prin prima casa. ... (vezi toată discuția)