avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citirea apometrelor si contoarelor de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citirea apometrelor si contoarelor de caldura

Buna ziua
Am si eu o dilema. De cate ori pe luna are voie administratorul sa intre la mine in casa sa citeasca apometrele si contoarele de caldura? Pentru ca la blocul unde locuiesc eu, acest lucru se face de 2 ori pe luna. Este foarte adevarat ca se pune un afis pe usa liftului, dar orele nu sunt respectate, iar administratorul cand suna la usa uita sa mai ia degetul de pe sonerie. Si daca nu raspunzi mai si bate in usa, asa, ca sa-si anunte prezenta. L-am intrebat de ce vine de 2 ori si mi-a zis ca asa platesc ei facturile si ca asa trebuie. Fara alte explicatii. Ei, eu la "asa trebuie" reactionez urat. M-am tot abtinut, dar mi se pare prea mult. Am citit ca Ordinul 323/2010 ANRSC, la punctul 26 specifica faptul ca repartitoarele pot fi citite si de catre proprietar. Asa ca, a 2-a mea intrebare este: Pot sa-l primesc pe acest administrator, care este si casier, doar o data la 3 luni in casa pentru citirea contoarelor si apometrelor, asa cum mi se pare mie corect si firesc? Care este baza legala pentru acest demers, ca sa nu fie discutii ulterioare si sa pot si eu sa stau in casa nestresata. Pentru ca am senzatia ca sunt urmarita, fiindca nu trec nici 15 minute de cand vin acasa si imi si suna la usa. Perioada aceea e un stres pentru mine. Dar vreau sa rezolv problema in temei legal, nu cu certuri si judecata. Multumesc pentru ajutor.#-o
Solicitati presedintelui Ap modalitatea de citire a apometrelor si repartitoarelor. Probabil au stabilit citirea contoarelor in perioada in care sunt citiite si contoarele de bransament.
mi400ki a scris:
De cate ori pe luna are voie administratorul sa intre la mine in casa...

Poate solicita sa intre si puteti sa-i permiteti sa intre ori de cate ori este necesar. Apometrele generale de la intrarea in bloc se citesc de catre furnizor odata pe luna si tot atunci trebuiesc citite si apometrele din apartamentre.
Energia termica poate avea alta data de citire. Sunt furnizori separati, facturi separate si poate de aceea se citesc la date diferite atat la intrarea in bloc cat si in fiecare apartament.
Dar, discutati cu presedintele si/sau in adunarea generala ca citirea sa o duca fiecare proprieatr la asociatie iar administratorul sa treaca si sa verifice prin rotatie la 2-3 luni la fiecare. E mai comod pentru toata lumea.
Pot sa-l primesc pe acest administrator, care este si casier, doar o data la 3 luni in casa pentru citirea contoarelor si apometrelor, asa cum mi se pare mie corect si firesc?
Puteti sa nu-l primiti deloc dar trebuie totusi sa respectati "obiceiul casei" adica hotararile luate in asociatie deocamdata si sa incercati sa schimbati aceste obiceiuri discutand cu presedintele, vecinii... Totusi indexul trebuie sa ajunga lunar la asociatie si nu odata la 3 luni deoarece facturile sunt lunare. E ca si cum ati vrea sa platiti abonamentul la cablu sau telefonul celular odata la 3 luni dar o sa constatati ca in 5-7 zile dupa prima luna de intarziere ramaneti fara semnal.

Baza legala de care intrebati este Legea 230/2007 si HG 1588/2007 care pe langa prevederile clare si concrete mai spune ca in cadrul asociatiei adunarea generala poate lua niste hotarari, comitetul poate lua decizii, se pot adopta reguli si regulamente... In baza acestei legislatii comitetul executiv poate adopta un regulament de gestionare a consumului de apa si al agentului termic. Prin acesta poate prevedea date, termene, proceduri... iar administratorul va lucra apoi in baza acestor regulamente.


eu sunt de acord sa citesc in fiecare luna apometrele si sa predau cuantumul asociatiei, si sunt si de acord cu faptul ca e normal sa vina o data la 2-3 luni, cum scrieti, si sa verifice, dar nu de 2 ori pe luna, asa cum se procedeaza acum. Si nu asta m-ar deranja, la urma urmei, ci modul ofensiv in care o face. De aceea vreau sa-i arat o lege sau ceva obiectiv din care sa inteleaga ca nu sunt obligata sa-l primesc decat daca se intampla ceva grav. Altfel, cum nu-mi face dloc placere sa-i vad fatza, sa ne vedem la 3 luni. Dar nicidecum sa-i citesc apometrele la 3 luni.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
mi400ki, utilizator
Este posibil ca "metoda" administratorului sa mai deranjeze si alti vecini, asa ca discutati si cu acestia si hotarati schimbarea metodei.
Ei, acum au aparut si alte metode de citire a aparatelor - citire prin radio, insa aceasta presupune schimbarea celor vechi, deci investitii...
In fine, nu am inteles bine - se citeste o data apometrul de apa si inca o data repartitorul sau fiecare dintre ele de doua ori?
Oricum ar fi, pe mine ma epuizeaza citirea acestora doar o data pe luna (500 de apartamente), dar sa fac treaba aceasta de doua ori..., bashca tinerea evidentelor!

De cateva luni am implementat un proiect cu citirea prin radio a apometrelor pe apa rece la doua scari - una P+4, cu 20 apt. si o alta la un bloc P+10, cu 44 de apartamente. Solutia este f. comoda, nu tre' sa bati la usa, nu tre' sa deschizi - adica nici nu trebuie sa fii acasa. Daca vrei, poti sa tii o evidenta lunara a consumului si, eventual sa o compari cu lista de plata. Ca si rezultate - pe noi ne intereseaza mai mult disparitia acelor "diferente" :
- la blocul P+4 - diferente zero timp de 3 luni;
- la blocul P+10 - diferentele sunt de +/- 3-4%, ceea ce este f. multumitor.
Ideal ar fi ca citirea apometrelor din case sa se faca intr-un interval de 5 minute si odata cu citirea apometrului general - insa acest lucru nu prea este posibil, deoarece nu putem sincroniza cele doua actiuni.
Asa cum am spus proiectul este in faza incipienta.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2016
Adam Grecu, utilizator
M-am gandit si la varianta de a discuta cu vecinii, dar e un bloc unde lumea nu prea comunica... daca intelegeti. Si, da, administratorul vine doar de 2 ori, daca venea de 4, cred ca il impuscam... Voi incerca sa iau totusi legatura si cu ceilalti vecini, sa vad, din curiozitate cui ii place metoda si cui nu. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cati litri de apa are voie sa puna asociatia de proprietari in plus fata de consumul real al unui apartament alimacri49 alimacri49 Buna ziua, Asociatia noastra de proprietari pune lunar in plus fata de consumul real al unui ap. cate 500 l de apa/persoana si nu pe ap. Pt.luna dec. a pus ... (vezi toată discuția)
Are dreptul asociatia de locatari sa ma taxeze pt un consum foarte mare de apa si sa nu regularizeze din urma atunci cand aduc citirea?! Andralore Andralore Buna ziua. Are dreptul asociatia de locatari (inca nu e asociatie de proprietari cf noii legi) sa refuze sa regularizeze consumul foarte mare taxat pe lunile ... (vezi toată discuția)
(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)