Este vorba despre o firma cu 2 asociati.
S-a decis repartizarea profitului:
A trebuia sa incaseze 10.000 RON
B trebuia sa incaseze 6.000 RON
S-a platit catre STAT impozit 16%
Din prostie, A a repartizat intreaga suma de dividende 16.000 RON catre contul lui personal si apoi i-a dat personal numerar cei 6.000 RON.
Care este solutia legala pentru aceasta greseala facuta?
Persoana care a incasat toata suma(16K) ar trebui sa restituie banii celuilalt asociat si sa-i transfere inapoi catre firma si firma sa-i dea catre Persoana B?
Sau se poate printr-o declaratie facuta de Persoana B ca a incasat banii de la el si nu are alte pretentii.
ANAF-ul ar avea ceva probleme cu aceasta tranzactie atata timp cat s-a platit impozitul pe acele divedende retrase?
Persoana care a incasat toata suma(16K) ar trebui sa restituie banii celuilalt asociat si sa-i transfere inapoi catre firma si firma sa-i dea catre Persoana B?
Solutia cea mai clara din punct de vedere contabil este cea citata. Este practic o depunere sau o returnare de sume urmata de redistribuire in contul corect.
Anaful ar avea de obiectat ca unul din cei doi care aveau dreptul sa primeasca nu apare ca a platit impozitul pe dividende. Dumneavoastra in anul urmator celuia in care platiti dividende trebui sa depunti si d205 in care trebuie sa apara cei 2 cu cnp.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.