Scriu in numele logodnicului meu, cetatean german, care in 09.2002 a avut un accident de motocicleta, cu urmari grave care au necesitat peste 90 zile de ingrijiri medicale (circula regulamentar pe drum national cu prioritate iar la 15m distanta i-a iesit de pe un drum lateral de camp fara sa se asigure un aro neiluminat.orice manevra i-a fost imposibila). in momentul de fata,dupa lungi tergiversari, desi politia a stabilit la fata locului neacordare de prioritate cu vatamare din culpa, conducatorul Aro-ului este scos de sub urmarire penala si cazul se inchide se redeschide din nou ca pana la urma logodnicul meu este cel vinovat.cazul a fost publicat atat in ziarele regionale cat si nationale,dar fara nici un rezultat.procuratura judetului sibiu este prea "puternica" sa fie intimidata.cazul nici pana in ziua de astazi nu a fost putut fi trimis in judecata!!!!!ci pur si simplu inchis.ultima noastra sansa este la strasbourg.dar pentru pasul acesta avem nevoie de dosar.nici acesta nu ni s-a restituit pana in prezent,desi ultima hotarare este din iulie 2005.din informatiile mele stiu ca pentru a putea scrie la strasbourg exista o limita de 6luni.iar noi nu mai avem atat de mult timp...Intrebarea mea la Dvs. este:
-exista vreo lege prin care procuratura este obligata sa restituie dosarul penal victimei?
-in cazul in care exista persoane care au trecut printr-o experienta asemanatoare sau care au experienta cu strasbourg-ul sau un avocat care se ocupa cu astfel de cazuri, va rugam sa lasati un numar de telefon sau adresa de e-mail unde va putem contacta.
Multumim pentru timpul acordat citirii problemei noastre.
pt a ajunge la strasbourg trebuie sa fii epuizat toate caile de atac interne.Termenul de 6 luni intradevar exista si curge de la data pronuntarii hotararii definitive si irevocabile.
Dacă s-a dat soluţie de netrimitere în judecată, aveţi dreptul de a formula plângere împotriva rezoluţiei sau ordonanţei procurorului, în termen de 20 de zile de la comunicare.
Dacă plângerea împotriva soluţiei procurorului este respinsă de către prim procurorul unităţii de parchet, se poate formula plângere la instanţă în termen de 20 de zile de la comunicarea soluţiei de respingere a plângerii.
Dacă mai sunteţi în termen, ar fi cazul să formulaţi plângere.
Dosarul nu se restituie părţilor din proces, ci se arhivează la parchet.
Se pot obţine doar copii de pe înscrisuri.
in primul rand multumim pentru raspunsurile primite. in tara s-au epuizat toate caile posibile, am primit in iulie si ultima hotarare care este ireversibila. am facut imediat cerere de restituire a dosarului, dar nu am primit decat o minuta, argumentandu-se ca trebuie sa asteptam o luna de zile. am mai avut si alte incercari, dar abia azi dimineata ni s-a dat voie sa facem o copie a dosarului.bucurie mare si totodata surprindere mare.de ce? pana la pagina 28 dosarul contine acte despre cazul nostru,iar incepind cu pagina 29 sunt cuprinse acte dar despre alte 2 cazuri!!!!!!si asta pana la pagina 78 unde este atasata hotararea noastra primita definitiv. actele noastre lipsesc cu desavarsire dar numerotarea paginilor este exacta,corecta ca si cand nimic nu ar lipsi, facand exceptie bineninteles de actele noastre.acum inteleg eu de ce au ei nevoie de luna respectiva(daca nu mai mult!!!) probabil de a camufla totul. care este parerea Dvs.?
CUI ne putem adresa sau UNDE pot face o plangere?
sau mai bine zis ce putem face in situatia de fata?
Daca nu este vorba despre o simpla adaugare a unor inscrisuri straine cauzei dumneavoastra, ci chiar de usbstituirea inscrisurilor, lucrurile sunt grave. Poate fi vorba despre infractiunea prev. de art. 272 c. pen. "retinerea sau distrugerea de inscrisuri".
In ipoteza in care constatati ca lipsesc din inscrisurile care existau la dosar la momentul judecatii si au fost eventual inlocuite cu acele inscrisuri straine cauzei, se poate formula plangere pentru infractiunea mentionata.
Fiind ca spuneti ca hotararea definitiva este din iulie 2005, este cazul sa va grabiti cu pregatirea documentatiei pentru sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.
maine dimineata avem o audienta la presedintele tribunalului. pe parcursul cazului s-a intamplat deja ca declaratia data de victima sa fie pierduta, astfel fiind pusi in situatia de a mai face inca o declaratie cu procurorul de la data respectiva. la ora actuala avem numai dosarul de la tribunal, dar am inteles ca se mai afla unul la judecatorie. vrem sa obtinem si acest dosar.cate dosare exista in mod normal si mai ales de care avem nevoie pentru strasbourg?