avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 151 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reclamatie ITM lasata cu amenintari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reclamatie ITM lasata cu amenintari

Hei!!! In primul rand trebuie sa apreziez utilitatea acestui gen de forum. Chiar ma gandeam unde si incotro sa ma indrept.
Situatia sta asa: am depus o sesizare prin email catre itm vis-a-vis de locul de munca al prietenei mele unde nu se respecta contractul de munca. Nu am primit niciun raspuns eu de la ei, in schimb prietena mea a fost chemata in birou de seful acelei firme in care a fost instiintata ca s-a primit reclamatia de la cineva din partea ei si au inceput amenintarile...

Ce vreau eu sa stiu, este daca acel mail in care m-am semnat nu ar fi trebuit sa ramana confidential? mai ales ca am specificat acest lucru in mailul cu sesizarea.

Exista vreo lege care reglementeaza acest lucru?

2. ce pot face in cazul in care ii vor fi puse piedici in gasirea altui job (au amenintat-o ca ii vor da referinte proaste).

Mersi
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:18, 1 Octombrie 2009
Dumneavoastra ati procedat ca in ...Caragiale! Ati semnat-o si ati dat-o anonima!
:D
Nu exista nicaieri stipulat ca sesizarile sunt secrete! Este normal sa fie aduse la cunostiinta angajatorului pentru a remedia aspectele deficitare semnalate!Insa sunt sigur ca i-ati cauzat prietenei un deserviciu nominalizand-o!
Referitor la proastele recomandari cu care o ameninta nu ar trebui sa ii fie teama ! Oamenii de valoare starnesc de multe ori nemultumire in jurul lor!B-)
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Faptul ca angajatorului i s-a facut reclamatie la ITM este normal sa afle, dar numel persoanei care a facut reclamatia trebuie sa fie confidential.
Si la noi la firma au venit controale in urma unor reclamatii dar niciodata nu ne-au spus numele persoanei care a facut reclamatia, au spus ca nu se poate spune.
De ar exista o lege care sa apere angajatii de aceste abuzuri (amenintari, abuzuri psihice si altele asemenea) ce bine ar fi.;)
1. Inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea oricarei reclamatii care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi sa nu dezvaluie conducatorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul ca inspectia a fost efectuata ca urmare a unei reclamatii.

2. Sesizarile anonime sau cele în care nu sunt trecut datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate potrivit OG nr.27/2002.

3. Exista o lege in privinta apararii contra amenintarilor, abuzurilor psihice sau fizice savarsite de catre conducerea unor societati impotriva angajatilor ... Codul Penal ;)
Chestiunea cu caracterul confidential este o GOGOMANIE care nu apare in nici un act referitor la activitatea de control a diferitelor institutii cu atributii in acest sens. Ati vazut vreodata vreo planegere la politie unde sa se tina secret numele persoanei care a facut-o?
Vreau sa vad si eu un act normativ unde scrie chestiunea cu pricina!B-)
Cititi Legea nr.108/1999 ... :)

Alte discuții în legătură

Plangere itm dantintesan dantintesan Buna ziua. Daca un angajat face plangere la ITM, in urma primirii instiintarii de desfiintare a postului, angajatorul poate avea acces la acea plangere? (vezi toată discuția)
Sesizarile la itm sunt confidentiale? lavynya_125 lavynya_125 Buna ziua! Am avut o problema cu cei de la firma la care lucrez,acum o luna, am amenintat cu itm_ul ,iar atunci mi s-a spus ca o sa se rezolve la ... (vezi toată discuția)
Discutii juritice camimohamed camimohamed lucrez de trei luni intr-o firma de constructii,in care dupa prima saptamana mi-i s-au cerut actele necesare pt.angajare,iar cand am cerut o adeverinta ... (vezi toată discuția)