avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriere penalitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriere penalitati

Buna ziua,am o nelamurire si poate ma poate ajuta cineva sa ma lumineze...
Mama mea a avut in anul 2002 o restanta la intretinere la vremea aceea in jur de 1800 lei si penalitatile aferente.A auzit de o lege precum ca daca plateste toata suma restanta va fi scutita de plata penalitatilor.A facut rost de bani (un imprumut) si a achitat intreaga suma restanta de 1800 lei,dar penalitatile nu i-au fost anulate.Iar acum dupa 14 ani pe fisele de intretinere apare cu intretinerea la zi dar in rubrica penalitati troneaza cei 2000 lei penalitati.Mama singura cu 3 copii a facut un imprumut pentru care a platit cu sudoare iar administratorul a refuzat sa-i stearga aceasta suma cu toate ca el i-a povestit despre acea lege....Mentionez ca nu a primit nici o notificare in scris cu exceptia fiselor de intretinere,si nici in instanta nu a ajuns.Oare beneficiaza de prescrierea acestor datorii?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 13:07, 28 Ianuarie 2016
Pentru a se putea da raspuns la obiect ar trebui ca dv sa comunicati date relevante
Penalitatile de cine au fost aplicate ?
Asupra interventiei termenului de prescriptie referitor la dreptul de executare a debitelor,numai instanta de judecata se poate pronunta
A existat L nr 175/2010,care prevedea facilitatea exonerarii de la plata penalitatilor aplicate la sumele cu titlu de restanta,dar legea a operat 12 luni,actualmente este abrogata
Acea lege a functionat doar in anul 2010 si, mai exact, se referea la stergerea penalitatilor de catre furnizori, nu de catre asociatie. Am avut doua cazuri in care ne-am dus la furnizor RADET Bucuresti; acesta a sters penalizarea solicitata de noi in numele strict a doua familii. Deci penalizarea a fost retrasa de furnizor, nu de asociatie.

Acesta a fost sensul legii: renuntarea in acel an la penalizari de catre furnizori si, fireste, in baza unor justificari consistente.
[Editat - Nu mai faceti posturi kilometrice si fara legatura directa cu subiectele in care raspundeti. Daca sunteti dezamagit de felul in care se modereaza pe AvocatNet.ro va rog sa va cautati alte platforme unde sa va publicati cercetarile. Va rog sa nu ignorati acest mesaj de atentionare. Daca veti continua sa comentati deciziile moderatorilor in public si veti mai publica offtopic va sanctionez.]

Conform prevederilor legale cu privire la Prescripţia Extinctivă, datoriile ne-fiscale se prescriu în termen de 3 ani de la data efectuării lor, mai ales dacă n-aţi fost dată în judecată. În cazul în care asociaţia a omis să acţioneze în judecată pentru recuperarea banilor, datoriile se prescriu în termen de trei ani de la data efectuării lor.
Nu se spune dacă penalizările sunt exceptate, deci şi acestea intră sub incidenţa legii (prescrierea după 3 ani). ATENŢIE - VALOAREA PENALIZĂRII NU POATE DEPĂŞI VALOAREA DATORATĂ ! Conform Codului Fiscal, doar datoriile fiscale se prescriu la 5 ani de la data efectuării lor.
Citiţi şi Topicul de aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
Admin, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)
Restanta la asociatie Annis Annis Buna ziua. Pentru ca nu stiu cum sa incep acest mesaj, o sa intru direct in subiect. Am 4 ani de zile de cand spre rusinea mea si datorita conditiilor ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)