Buna seara,
Imi poate spune cineva daca exista un for de supraveghere a medicilor care pot da concedii medicale abuziv?
Daca angajata mea primeste concediu de risc maternal la o luna dupa angajare, in conditiile in care e vanzatoare intr-n magazin de cadouri, nu face de noapte, nu depune efort, nu lucreaza in mediu toxic? Eu o platesc, iar statul imi vireaza banii dupa 6 luni. Pentru um mic intreprinzator e greu. Daca intru in faliment, imi recuperez banii, chiar daca am inchis firma?
Si inca ceva: medicul ii poate da concediu cod 745 "Hemoragie la debutul sarcinii" acum, cand ea este gravida in luna a 8-a?
Am tot respectul pentru angajatii onesti si pentru greutatile lor, dar astept acelasi respect. Pe de alta parte, statul nu ne ajuta deloc.
Mulumesc celor care s-au oprit si m-au ajutat.
Angajatorul poate solicita controlul modului de eliberare a certificatului de concediu medical. Controlul se realizeaza ca urmare a sesizarii CNAS sau a caselor teritoriale de sanatate.
Asadar, acesta are la dispozitie posibilitatea oferita de catre Ordinul 627 din 12 iulie 2010 pentru aprobarea Metodologiei de control privind modul de eliberare a certificatelor de concediu medical in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Publicat in Monitorul Oficial 512 din 22 iulie 2010 ,de a sesiza Casa de Sanatate daca aveti indoieli ca concediul nu ar fi acordat pt. o afectiune reala.
In Anexa-Metodologie de control,la lit.A se prevede :
A. Efectuarea controlului la sesizarea casei de asigurari de sanatate de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
1. Platitorii de indemnizatii prevazuti la art. 36 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pot sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical numai pentru angajatii sau asiguratii proprii.
2.1. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate cu care medicul are incheiata conventie pentru eliberarea certificatelor de concediu medical si va cuprinde obligatoriu: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare
Prin Ordinul comun MS nr.43/ 19.01.2016 si CNAS nr. 8/ 13.01.2016 de modificare si completare a Normelor de aplicare a OUG nr.158/ 2005 aprobate prin Ordin MS + CNAS nr.60/32/2006 se mentioneaza:
-art.58 (modificat) Concediile de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau de medicul de specialitate obstretica ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe o perioada de maxim 30/31 zile calendaristice, pe o durata totala de maxim 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.
Puteti cere avizarea concediului de risc maternal de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma dvs. are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Ori e boala obisnuita (afectiuni legate de sarcina) cod 745 (cu cod indemnizatie 01 sau 06) ori e risc maternal (cu cod de indemnizatie 15). 745 se bate cap in cap cu riscul maternal.