avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc maternal

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 25 saptamani am o sarcina cu probleme. La 18 saptamani am fost internata pentru risc de avort, din cauza complicatilor la 21 de saptamani am fost internata la cardiologie pentru tromboza (complicatie a sarcinii). La externare am primit concediu medical (doua saptamani) si scrisoare medicala cu recomandare pentru inceperea concediului de risc maternal.
Am solicitat angajatorului concediul de risc maternal (a fost informat in pralabil in scris ca sunt insarcinata si a primit scrisoarea medicala) si mai am o zi pana imi expira concediul medical de boala normala si am primit urmatorul raspuns:

Buna ziua,

Evaluarea factorilor de risc profesionali de la locul de munca de catre medicul de medicina muncii presupune urmatoarele etape:

-angajata gravida informeaza angajatorul asupra starii de graviditate si solicita evaluarea factorilor d erisc profesionali;

-angajatorul trimite solicitarea si fisa de identificare a factorilor de risc profesionali catre medicul de medicina muncii, acesta face recomandari privind reducerea impactului factorilor de risc profesionali asupra starii de sanatate a gravidei sau dupa caz, recomanda schimbarea locului de munca.

Angajatorul analizeaza daca poate aplica aceste recomandari si/sau schimba locul de munca gravidei.

In baza raspunsului scris din partea angajatorului conform caruia nu poate reduce riscurile profesionale si nici schimba locul de munca, medicul de medicina muncii recomanda gravidei sa solicite concediu medical de risc maternal(pentru factorii de risc profesional de la locul de munca). Raportul de evaluare a factorilor de risc profesionali si Informarea reprezinta documente comune(medic medicina muncii si angajator).

Din scrisoarea medicala de la medicul ginecolog si din mailul dumneavoastra inteleg sa sunteti in concediu medical, iar medicul v-a recomandat concediu pentru sarcina cu risc maternal(adica risc medical).

Desi nu sunteti in activitate profesionala(concediul medical de boala) vom efectua evaluarea factorilor de risc profesionali de la locul de munca.

Vom mentiona in cele doua documente si faptul ca sunteti in concediu medical si ca recomandarile sunt aplicabile dupa ce starea de sanatate va permite reluarea activitatii profesionale. Nu pot anticipa acum care sunt riscurile profesionale(astept fisa de riscuri profesionale) si impactul asupra starii de santate, nici raspunsul din partea angajatorului si nici nu trebuie deoarece atata timp cat sunteti in incapacitate temporara de munca continutul celor doua documente nu se aplica.

Avand in vedere starea dumneavoastra de sanatate si faptul ca astazi este ultima zi de concediu medical, va putem ajuta cu o programare la un medic ginecolog din Medicover in contract cu CASB pentru prelungirea concediului medical.


Ce trebuie sa fac ca sa pot obtine acest concediu de risc maternal avand in vedere ca daca prelungesc cu un alt concediu medical nu rezolv aceasta situatie.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:49, 12 Iunie 2017
Trebuie sa luati legatura cu medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale (probabil este vorba de clinica Medicover). Acesta este cel care intocmeste documenele mentionate de angajator si in urma examinarii medicale intocmeste o noua fisa de aptitudine pentru lucrator in care, dupa caz, face recomandari medicale, obligatorii pentru angajator.
Trebuie sa aveti in vedere Ordinul comun MS + CNAS nr. 43/ 19.01.2016 + nr.8/13.01.2016 prin care s-a modificat art.58 din NA a OUG nr.158/ 2005 aprobate prin ordin comun MS + CNAS nr. 60/32/2006
-art.58 (modificat) Concediul de risc maternal se elibereaza de de medicul de familie sau medicul de obstretica-ginecologie cu avizul medicului de medicina muncii, pe o perioada de maxim 30/31 zile calendaristice, pe o durata totala de 120 zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt pasii pentru a obtine co cu risc maternal? EriRadulescu EriRadulescu Buna ziua, Sunt in saptamana a 11a sarcinii si am niste probleme de sanatate. Medicul ginecolog mi a dat o scrisoare medicala care recomanda repaus si mi a ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Gabriellaioana Gabriellaioana Bună ziua, Îmi poate refuza angajatorul concediul de risc maternal în condițiile în care am probleme cu sarcina? Sunt insarcinata în 15 săptămâni, am ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc Ciorciog Ciorciog Buna ziua,sunt insarcinata si am intrat in concediu de risc maternal. Asta este a doua luna,am luat concediu de la doctorul specialist,dar am uitat sa.l duc si ... (vezi toată discuția)