Buna ziua,
Sunt insarcinata in 25 saptamani am o sarcina cu probleme. La 18 saptamani am fost internata pentru risc de avort, din cauza complicatilor la 21 de saptamani am fost internata la cardiologie pentru tromboza (complicatie a sarcinii). La externare am primit concediu medical (doua saptamani) si scrisoare medicala cu recomandare pentru inceperea concediului de risc maternal.
Am solicitat angajatorului concediul de risc maternal (a fost informat in pralabil in scris ca sunt insarcinata si a primit scrisoarea medicala) si mai am o zi pana imi expira concediul medical de boala normala si am primit urmatorul raspuns:
Buna ziua,
Evaluarea factorilor de risc profesionali de la locul de munca de catre medicul de medicina muncii presupune urmatoarele etape:
-angajata gravida informeaza angajatorul asupra starii de graviditate si solicita evaluarea factorilor d erisc profesionali;
-angajatorul trimite solicitarea si fisa de identificare a factorilor de risc profesionali catre medicul de medicina muncii, acesta face recomandari privind reducerea impactului factorilor de risc profesionali asupra starii de sanatate a gravidei sau dupa caz, recomanda schimbarea locului de munca.
Angajatorul analizeaza daca poate aplica aceste recomandari si/sau schimba locul de munca gravidei.
In baza raspunsului scris din partea angajatorului conform caruia nu poate reduce riscurile profesionale si nici schimba locul de munca, medicul de medicina muncii recomanda gravidei sa solicite concediu medical de risc maternal(pentru factorii de risc profesional de la locul de munca). Raportul de evaluare a factorilor de risc profesionali si Informarea reprezinta documente comune(medic medicina muncii si angajator).
Din scrisoarea medicala de la medicul ginecolog si din mailul dumneavoastra inteleg sa sunteti in concediu medical, iar medicul v-a recomandat concediu pentru sarcina cu risc maternal(adica risc medical).
Desi nu sunteti in activitate profesionala(concediul medical de boala) vom efectua evaluarea factorilor de risc profesionali de la locul de munca.
Vom mentiona in cele doua documente si faptul ca sunteti in concediu medical si ca recomandarile sunt aplicabile dupa ce starea de sanatate va permite reluarea activitatii profesionale. Nu pot anticipa acum care sunt riscurile profesionale(astept fisa de riscuri profesionale) si impactul asupra starii de santate, nici raspunsul din partea angajatorului si nici nu trebuie deoarece atata timp cat sunteti in incapacitate temporara de munca continutul celor doua documente nu se aplica.
Avand in vedere starea dumneavoastra de sanatate si faptul ca astazi este ultima zi de concediu medical, va putem ajuta cu o programare la un medic ginecolog din Medicover in contract cu CASB pentru prelungirea concediului medical.
Ce trebuie sa fac ca sa pot obtine acest concediu de risc maternal avand in vedere ca daca prelungesc cu un alt concediu medical nu rezolv aceasta situatie.
Multumesc