avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurare RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurare RCA

Am avut un accident auto in urma cu o luna, si am lasat pagubitului polita de asigurare pentru reparatia masinii sale.
Asitrans-ul le-a facut dauna totala pentru 2500 lei, iar unul dintre service-urile autorizate de acesta i-a facut deviz in valoare de 8900 lei. Iata ca banii pe care pagubitul ii va primi astazi de la asiguratorul meu nu acopera cheltuiala totala a reparatiei.
Asiguratorul meu i-a consiliat sa ma dea in judecata pentru a-si recupera diferenta de bani, iar pagubitul insista sa ne intelegem amiabil, pentru a nu ma da in judecata. Pretinde de la mine toata diferenta de bani.
In cazul in care mi-ar intenta proces ar avea fond legal? Exista posibilitatea sa aiba castig de cauza intr-un proces civil?

Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 19:59, 1 August 2009
In eventualitatea unui proces civil, chemati in garantie firma asiguratoare RCA. Prin efectul legii, asiguratorul RCA despagubeste in cazul unui accident, atat cu daune materiale , cat si victimele accidentului.
Trebuie verificati cei 2500 lei stabiliti de asiguratorul RCA, precum si devizul reparatorului.S-ar putea ca unul/ambele calcule sa fie eronate (+ sau -).In instanta, valoarea pagubelor care depasesc despagubirea acoperita (calcul conf.Norme CSA) prin polita RCA, se stabilesc in sarcina vinovatului.
Din acest motiv trebuie sa verificati ambele sume.
Cu ajutorul unui avocat specializat in asemenea cauze exista posibilitatea ca sa nu mai platiti nicio diferenta, bineinteles in cazul in cazul in care calculul despagubirii asiguratorului este corecta. Si aici se pot face "jonglerii".
In cazul unui proces solutia depinde de puterea de convingere a avocatului si de cea de intelegere a judecatorului.
Succes!!!
Daca asiguratorul dv. l-a consiliat,poate acesta a semnat chiar un act prin care recunoaste ca nu mai are nicio pretentie de la acesta.
Solicitati sprijinul unui avocat.
Se tot discuta situatia partii vatamate care primeste de la asiguratorul RCA o suma mai mica decat valoarea estimata a reparatiilor, pe motiv ca masina avariata este veche, asa ca hai sa clarificam un pic cazul:

1. Vinovatul are RCA valabil.

2. Vinovatul loveste pe pagubit.

3. Conform Codului Civil vinovatul trebuie sa repare (despagubeasca) dauna produsa pagubitului.

4. Deoarece vinovatul avea RCA valabil in locul lui intervine asiguratorul.

5. Asiguratorul negociaza cu pagubitul. Asiguratorul ii "propune" pagubitului o suma de bani. Evaluarea se face pe baza unei norme CSA (vezi link de mai sus), aplicata mai mult sau mai putin corect in functie de asigurator si inspector.

6a. Daca pagubitul accepta, primeste banii si semneaza o declaratie pe propria raspundere prin care exprima faptul ca nu mai are nici o pretentie de la asigurator si de la vinovat in legatura cu accidentul.

6b. Daca pagubitul nu accepta suma propusa, trebuie sa actioneze in judecata pe vinovat, urmand ca la judecata asiguratorul sa intervina parte in proces (se substituie vinovatului). In urma procesului, cat stabileste instanta, atat va plati asiguratorul catre pagubit, in limita plafonului maxim stabilit de lege. Daca suma stabilita de instanta depaseste plafonul maxim legal, asiguratorul va plati pana la plafon, iar vinovatul restul.

Sa fie clar: Nu se poate ca pagubitul sa incaseze si banii de la Asigurator si sa dea si vinovatul in judecata. E ori una, ori alta.

Completare:
De fapt pagubitul il poate da in judecata pe vinovat, ca datul in judecata e "la liber", dar va avea sanse 0% sa mai primeasca ceva.

Completare2:
Pentru ca traim in Romania, unde orice este posibil, se face ca in baza unor motivari inexplicabile sa aflam de cazuri in care, la niveluri inferioare ale instantelor de judecata, cel pagubit sa primesca despagubiri atat din partea asiguratorului, cat si din partea vinovatului. Nu am auzit inca de astfel de solutii care sa fi ramas definitive.
Pentru cei care vor sa se protejeze impotriva acestui risc, o parte dintre asiguratorii din Romania vand asigurare facultativa RCA-Extra, care ofera o extindere a acoperirii RCA peste limitele stabilite prin legea si normele RCA. Acest tip de asigurare plateste doar in baza unor decizii judecatoresti definitive si abia dupa ce in baza asigurarii RCA obligatorii s-a platit despagubirea.

Multumiri lui Tudor de pe daciaclub.ro pentru aceasta informare.

Alte discuții în legătură

Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
O banala tamponare si r.c.a.-ul nu poate acoperi paguba! POPESCU NICULAE POPESCU NICULAE UN MERCEDES W126 AN 1983 ESTE TAMPONAT IN SPATE DE UN JEEP GRAND CHEROKEE 2007. ASIGURAREA POATE ACOPERI DECAT APR. 20 MIL. LA SERVICE MERCEDES NUMAI ... (vezi toată discuția)
Asigurarea rca flory_lumy flory_lumy DUPA ACCIDENT AM MERS LA POLITIE, AM PRIMIT AUTORIZATIE DE REPARATIE AMBII SOFERI. IN CAZUL MEU PAGUBA ESTE MAI MARE, IMI POT FACE MASINA PE ASIGURAREA CELUI ... (vezi toată discuția)