Buna ziua, 03 ianuarie 2013 data de nastere minor Am o prietena careia i-a fost emis un certificat de hanidicap, din 20 ianuarie 2015 valabil 12 luni pentru copilul ei atunci in varsta de 2 ani. A avut concediu crestere copil in varsta de pana la 3 ani, dar tin sa mentionez ca certificatul de handicap era valabil pana la 20 ianuarie 2016, 1.angajatorul pentru perioada 03-20 ianuarie ii desface contractul de munca cu art.54 (concediu fara plata) fata nefacand nici un fel de cerer in acest sens. 2 Agentia de plati si interventii pentru luna ianurie 2016 o plateste doar pentru 3 zile(pana la data cand copilul implineste 3 ani) 3 Intrebare valabilitatea certificatului de hanidicap e ,,nula,, Sau in perioada 03-20 ianuarie copilul se vindeca brusc, si gata nu mai are handicap? Logica mea spune ca angajatorul a gresit in mod voit iar legea are o MARE HIBA Va rog frumos daca ma puteti ajuta, Multumesc
1. Art.54 C.mun. nu este un articol prin care se inceteaza raportul de munca , ci contine un caz de suspendare facultativa a c.i.m. in situatia acordarii unui CFP.
2. Intr-adevar, durata CCC inceteaza la data implinirii de catre copil a varstei de 3 ani si nu la data cand expira valabilittaea certificatului de handicap.
3. Valabilitatea certificatului de handicap nu este nula , in acest caz.
4. Angajatorul a gresit intrucat pentru CFP trebuia sa aiba o cerere din partea dvs.
1. - CCC pana la varsta de 3 ani pentru copiii cu handicap se acorda pe perioada de valabilitate a certificatului de handicap dar nu mai mult de data cand copilul implineste varsta de 3 ani.
- Are posibilitatea sa solicite concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, in aceleasi conditii ca si CCC pana la varsta de 3 ani.
Acest concediu se poate acorda in continuarea CCC sau oricand dupa aceea.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) si (6).
(2) Pe perioada concediului prevazut la alin.(1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR.
(3) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la alin. (1), se acorda pe baza de cerere de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
...