In luna februarie 2009 am luat banii pentru concediul de odihna pe anul 2009.In luna mai mi s-a desfacut contractul de munca pentru abatere disciplinare.Unitatea la care am lucrat nu vrea sa-mi elibereze cartea de munca pana nu platesc suma bruta pentru zillele de concediu necuvenite.VA INTREB DACA ESTE NORMAL SA-MI RETINA SUMA BRUTA SI NU CEA NETA?
RT. 272 – Restituirea sumelor si bunurilor nedatorate
(1) Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
(2) Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor in cauza se stabileste potrivit valorii acestora de la data platii.
Este normal sa se retina suma bruta.
Cum dumneavoastra nu ati incasat de la angajator suma bruta, mi se pare normal sa restituiti doar o parte din suma neta pe care ati incasat-o. Angajatorul are posibilitatea sa isi recupereze contributiile platite in plus la stat (pentru concediul dumneavoastra) prin scaderea acestor sume din declaratiile urmatoare, adica rectificarea sumei totale datorate. In cazul in care nu mai are angajati, atunci recuperarea se poate face prin compensare cu alte datorii catre stat (impozite, TVA) in baza unei cereri catre Administratia Financiara.