Valoarea de circulatie este valoarea care se regaseste in cataloagele firmelor de asigurari pentru diverse tipuri de autovehicule, in functie de anul fabricatiei. In functie de aceasta valoare se pot incheia asigurari CASCO, pana la o anume vechime a atovehiculului.
Expertul tehnic judiciar/ extrajudiciar din specialitatea auto poate consulta aceste cataloage si stabili o valoare a autovehiculului.
In stabilirea valorii pot fi avute in vedere si alte elemente, de exemplu: reparatii efectuate in service in urma unor evenimente in care a fost implicat autovehiculul.
Probabil va referiti la valoarea de piata a autoturismului. Aceasta se stabileste cu ajutorul unor programe de specialitate. Nu ati precizat pentru ce aveti nevoie de valoarea de piata a autoturismului. Societatile de asigurare au asemenea programe (nu stiu daca toate societatile de asigurare).
In competenta expertilor judiciari auto intra si stabilirea valorii de piata a autovehiculelor.
ing. Ioan Ciobanu
Asa este formularea din obiectivele instantei...
Se cere stabilirea valorii de circulatie a autoturismului raportat la momentul introducerii cererii de partaj respectiv la momentul actual.
Si al doilea obiectiv..evaluarea autoturismului tinand cont de gradul de uzura. La acest obiectiv inteleg cerinta instantei, dar la cel precedent.......
Mi se pare ca e cam acelasi lucru..adica un calcul tinand cont de uzura, clasic....dar pentru diverse vechimi in exploatare ale vehiculului.
Dupa cum m-am documentat ......in DEX ne spune asa:
Valoare comercială (sau de circulație) = echivalent în bani al unui bun sau al unei mărfi pe piață;
Cred cu tarie ca valoarea de circulatie nu poate fi stabilita de un expert tehnic auto ci de un expert contabil sau expert bunuri mobile.
Din diverse discutii, ar exista diverse variante:
1. Pe baza cataloagelor de specialitate - EuroTax, Scwacke, APIA.....
2. Pe baza a trei oferte de pe diverse site-uri auto....aici as avea o retinere.....
am facut un experiment...am vrut sa vad cat este valoarea de nou a unui autoturism fabricat in 2001 si am cerut oferte de la mai multe societati de asigurare.
Exista diferente notabile intre valorile de NOU cu care lucreaza firmele de asigurari.
Nu poate fi o diferenta de 3000 euro intre valoarea de NOU pentru un autoturism.
Expertul va raspunde documentat, in cadrul raportului de expertiza, la toate obiectivele fixate de catre instanta de judecata.
Aveti posibilitatea sa depuneti observatii scrisa la raportul de expertiza, argumentand punctul dvs. de vedere si eventual anexand documente certe.
Daca observatiile dvs. vor fi acceptate de catre instanta de judecata, atunci expertul va raspunde la obiectiunile formulate.
Instanta de judecata va da o hotarare avand la dispozitie toate documentele depuse la dosarul cauzei, inclusiv raportul de expertiza, observatiile formulate de parti la raportul de expertiza, raspunsul expertului la observatiile formulate de partile in proces.