avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Proces penal. Expertize. Dilema
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Proces penal. Expertize. Dilema

Buna ziua.

As aprecia profund daca membrii acestui minunat forum ma pot ajuta in urmatoarea situatie:

Proces penal pe rol in fata instantei pentru vatamare corporala din culpa, plecand de la urmatoarea situatie:

A este accidentat de inculpatul B in timp ce primul transporta o anumita cantitate de alimente pentru care nu avea acte de transport, urmand sa le desfaca intr-o piata agroalimentara.
In urma accidentului (A):
1. a suferit vatamari corporale in urma carora a necesitat 160 de zile de ingrijiri medicale si si-a pierdut partial capacitatea de munca.
2. Masina a fost avariata grav, incadrandu-se la "dauna totala"
3. i-a fost sustrasa de la locul accidentului intreaga cantitate de alimente pe care o transporta

S-a efectuat o expertiza tehnica auto in cursul urmaririi penale care a relevat vinovatia exclusiva a lui B in producerea accidentului.
(A) s-a constituit parte civila pentru recuperarea prejudiciului (alimente, masina, diferenta intre veniturile mult mai mari pe care le realiza anterior si cele pe care le realizeaza acum, ca urmare a accidentului-si aici ma refer strict la imposibilitatea de a munci).

Ma intereseaza punctual ce fel de expertize sa solicite A pentru:
1. stabilirea capacitatii de munca
2. stabilirea valorii de circulatie a autoturismului pe care il conducea avand in vedere ca acesta vorbim de "dauna totala"
3. stabilirea valorii de circulatie a produselor alimentare pe care le transporta si i-au fost sustrase in timpul cat acesta se afla la spital.

Daca imi ma puteti indruma si cu ceva obiective la aceste expertize, ar fi extraordinar.
Multumesc anticipat tuturor celor care pot sa-mi dea o mana de ajutor.
pentru pct.2 - expertiza tehnica auto pentru stabilirea valorii autoturismului in momentul accidentului.
Va multumesc stimate domn Ciobanu.

Pentru tot ceea ce inseamna stabilirea valorii (aici ma refer la alimente si implicit la masina) nu trebuie insa o expertiza evaluatorie?
Intreb pentru ca, in cursul UP s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, insa nu a avut inspiratia sa propuna la obiectivele acesteia stabilirea valorii autoturismului.

Astept in continuare raspunsuri.
Multumesc



In faza de urmarire penala s-a efectuat o expertiza tehnica pentru stabilirea unor aspecte tehnice privind dinamica producerii accidentului. Pentru stabilirea valorii autovehiculului este necesara inca o expertiza tehnica.
Am inteles. M-ati lamurit intru-totul in ce priveste problema cu valoarea masinii.

Astept in continuare raspuns pentru restul problemei.
Persoana vatamata in dovedirea situatiei de fapt,dar si a pretentiilor sale va solicita:
1.expertiza medico-legala care sa concluzioneze asupra legaturii de cauzalitate dintre suferintele/infirmitatile produse si accidentul a carui victima a fost.
2.expertiza de specialitate care se va pronunta asupra diminuarii capacitatii de munca a victimei in urma accidentului suferit si daca aceasta poate presta aceleasi activitati ca cele prestate inainte de accident
3.expertiza tehnica auto care va stabili contravaloarea defectiunilor aduse autoturismului ca urmare a accidentului precum si daca acesta mai poate fi reparat.In caz negativ,acelasi expert va stabili valoarea de circulatie a autoturismului la data producerii accidentului.
4.expertiza agricola ,unde un expert se va pronunta asupra valorii marfii distruse sau sustrase ca urmare a accidentului.
Va ma solicita probatorii cu acte,fotografii de la fata locului,martori,reconstituirea judiciara a accidentului,daca este cazul si orice alte probatorii permise de lege
Ultima modificare: Joi, 14 Ianuarie 2010
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Accident rutier mortal dodo2009 dodo2009 Buna ziua Va expun cazul unui prieten si va rugam sa ne ajutati cu raspunsuri. Ruda prietenului meu a fost accidentata mortal cand traversa strada. Politia ... (vezi toată discuția)
Victima cu certificat medico-legal in jur de 140-150 zile de ingrijiri medicale la domiciliu Nata88 Nata88 Buna ziua, Accident rutier soldat cu victima, certificat medico -legal aproximativ 140-150 de zile ingrijri medicale. Ar fi vorba de culpa comuna, insa va fi ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)