avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier mortal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier mortal

Buna ziua
Va expun cazul unui prieten si va rugam sa ne ajutati cu raspunsuri.
Ruda prietenului meu a fost accidentata mortal cand traversa strada. Politia nu poate afirma daca victima era sau nu pe trecerea de pietoni, pentru ca singurii martori sunt soferul si prietena lui care era in masina. Cand a ajuns politia victima fusese luata de salvare, iar soferul mutase masina de la locul accidentului. Se asteapta acum certificatul de la IML pe baza caruia si avand in vedere si deteriorarea masinii sa se stabileasca ce s-a intamplat si cine e vinovat. Aceasta expertiza se pare ca e hotaratoare daca se incepe sau nu urmarirea penala. Daca aflam sau nu ce s-a intamplat. Ar trebui sa-si angajeze propriul expert? Cam cat costa? Faptul ca a mutat masina nu e infractiune? In ce conditii poate fi scos nevinovat? Daca e gasit nevinovat si nu incepe procesul penal ii poate cere prietenului meu sa repare masina avariata in accident? Multumim
Cel mai recent răspuns: Stingray , utilizator 10:35, 21 Februarie 2014
In cazul prezentat a fost deschis un dosar penal.
In urma cercetarilor se vor clarifica imprejurarile producerii accidentului.
Expertiza este obligatorie in cazul accidentelor cu victima decedata.
Isi poate angaja un expert parte. Un tarif estimativ poate fi pana in 2000 de lei.
Unde se afla victima in momentul impactului se poate afla din declaratia conducatorului auto, a martorului iar dupa impact se poate afla din declaratiile personalului ambulantei.
Expertiza tehnica judiciara auto se va finaliza cu un raport in care se vor mentiona concluziile obiectivelor stabilite de politie/procuror cu privire la identificarea locului impactului, dinamica producerii accidentului, viteza in momentul impactului, posibilitatile de evitare ale accidentului, respectarea regulilor de circulatie.
Pe langa expert ar fi recomandabil si angajarea unui avocat.
Masina va putea fi introdusa in reparatie dupa eliberarea autorizatiei de reparatiei de politie.
Mutarea masinii dupa producerea accidentului constituie infractiune.
Cand vorbiti de expertiza va referiti probabil ca expertiza medico-legala. In aceasta cauza va trebui sa se efectueze si o expertiza tehnica judiciara auto care sa stabileasca din punct de vedere tehnic modul de producere a accidentului si a posibilitatilor de evitare a accidentului.
Expertiza va stabili (daca se va solicita prin obiectivele propuse si admise de organul de cercetare penala) daca victima a traversat sau nu pe trecerea pentru pietoni.
Este bine sa va angajati un expert consilier (parte). Onorariul expertului consilier il platiti dvs. Cuantumul onorariului depinde de complexitatea lucrarii.
Obligatia conducatorului autovehiculului care a provocat accidentul era de a nu schimba pozitiile autovehiculului si ale altor probe ramase in urma accidentului.
In privinta reparatiei autovehiculului avariat ea poate fi facuta daca politia v-a eliberat autorizatia de reparatie. Totusi este bine ca la efectuarea expertizei tehnice expertul (expertii) sa aiba posibilitatea vizionarii autovehiculului avariat. Daca totusi va hotarati s-o reparati fotografiati-o din toate unghiurile si mai ales a partilor avariate. Fotografiile trebuie insotite de masuratori, adica fotografia sa includa si o ruleta care sa indice pozitia avariei si amploarea acesteia.
ing. Ioan Ciobanu
Multumesc foartemult

Prietenul meu reprezinta victima. Legat de repararea masinii, intrebarea era: daca soferul este gasit nevinovat, ii poate cere partii vatamate sa suporte cheltuielile cu repararea masinii? In ce conditii?
Expertiza tehnica judiciara auto am inteles ca o plateste partea vatamata daca isi angajeaza exper.
Expertiza medico-legala cine o plateste? Am inteles ca este obligatorie in caz de decesul victimei. La ridicarea victimei de la IML s-au platit niste taxe.
Multumesc pentru primul raspuns.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca soferul este gasit nevinovat de producerea accidentului acesta poate solicita rudelor (sot/sotie/copii) celui decedat daune pentru prejudiciul cauzat. Prin "parte vatamata" se intelge in cazul decesului si rudele de gradul 1 ale decedatului.

In cazul in care persoana decedata nu este vinovata de producerea accidentului atunci rudele acesteia se constituie "parte vatamata" impotriva soferului tr plata daunelor morale si materiale. Din acest motiv este valabila si reciproca, "partea vatamata" plateste daunele produse masinii si soferului daca soferul este nevinovat.

Expertul parte il plateste cel care il angajeaza si poate solicita recuperarea onorariului in cadrul procesului civil..

Expertiza medico-legala o plateste cel vinovat. Daca victima decedata este vinovata care ar fi motivele ptr care ar plati soferul??
Expertiza medico legala este platit de organele de cercetare, adica de politie.

Alte discuții în legătură

Accident rutier fara victime elyiz elyiz Seara trecuta am fost implicata intr-un accident cu prietenul si inca o prietena. El era la volan, eu dreapta fata,prietena in spate. pe drum cu prioritate, o ... (vezi toată discuția)
Expertiza dinamica accidentelor gioanina gioanina Buna seara ! A avut loc un accident intre un autobus si autoturismul meu. Vinovat este soferul autobusului, a primit amenda si permisul suspendat. Acesta a ... (vezi toată discuția)
Probe admise instanta alinamugur alinamugur Am si eu cateva intrebari legate de probele ce pot fi admise in instanta. In urma oricarui gen de accident se face o constatare, analiza, un proces verbal de ... (vezi toată discuția)