AnaAma2015 a scris:
Din diverse discutii, ar exista diverse variante:
1. Pe baza cataloagelor de specialitate - EuroTax, Scwacke, APIA.....
2. Pe baza a trei oferte de pe diverse site-uri auto....aici as avea o retinere.....
am facut un experiment...am vrut sa vad cat este valoarea de nou a unui autoturism fabricat in 2001 si am cerut oferte de la mai multe societati de asigurare.
Exista diferente notabile intre valorile de NOU cu care lucreaza firmele de asigurari.
Nu poate fi o diferenta de 3000 euro intre valoarea de NOU pentru un autoturism.
Ce sa aleg?
.....expertiza poate fi contestata....etc...
Varianta 1 este cea mai apropiata de realitate.
Diferentele dintre preturile de nou ale aceluias autoturism se datoresc atat sursei de informare (catalogul folosit) cat si factorului uman.
Cataloagele de preturi ofera mai multe sau mai putine caracteristici care sa ajute la incadrarea corexta a autoturismului. Exista situatii in care un autoturism de a o anumita marca si un anumit tip sa aibe pret de nou diferite in functie de anul de fabricatie. mai concret, exista situatii in care acelas tip de autoturism s-a fabricat in perioade diferite si au preturi de nou diferite. Mai este si problema echiparilor suplimentare ale caror preturi se adauga la pretul auroturismului echipat standard.
Diferenta de 3000 euro s-ar putea sa existe, dar trebuie ansalizata situatia concreta.
Puteti formula obiectiuni la raportul de expertiza.
ing. Ioan Ciobanu