De curand mi-am depus cererea de demisie din functia de politist.Motivele pentru care am facut acest lucru ar fi, in mare urmatoarele:
-refuzul platii primei de concediu pe motiv ca nu sunt bani, desi persoanele cu functii de conducere au primit-o;
-neasigurarea echiparii corespunzatoare...am inceput sa dau o data la doua luni, cel putin(pentru ca le purtam zilnic)bani din buzunar pentru a-mi cumpara camasi pentru ca ei au motivat ca nu au echipament si nici bani de haine nu sunt sa ne dea.
-refuzul decontarii anumitor cheltuieli de transport, pe acelasi motiv ca nu sunt bani;
-neplata unui anumit spor de care prin lege ar fi trebuit sa beneficiez, de care ceilalti colegi beneficiau;
-neplata indemnizatiei de chirie;
-contactarea unor boli profesionale;
-jigniri repetate, etc, etc...nu pot intra acum in detalii
Nelamurirea mea ar fi urmatoarea:
Eu am urmat cursurile unei unitati de invatamant din cadrul M.A.I, timp de aproximativ 2 ani.Am incheiat, bineinteles, un contract in acest sens prin care ma obligam sa platesc in cazul in care plec inainte de expirarea contractului .
Avand in vedere ca eu mi-am dat demisia, inainte de expirarea termenului, pentru ca ei nu si-au indeplinit anumite obligatii pe care le aveau fata de mine, prin Statutul Politistului, desi eu, de-a lungul anilor mi-am facut datoria fata de ei, nu am fost niciodata sanctionata dimpotriva, pentru anumite rezultate chiar premiata, pot, in instanta, sa obtin exonerarea de la plata cheltuielilor de scolarizare?Cunoasteti despre existenta unui astfel de precedent?
Mi se pare total incorect sa raman pe drumuri din cauza unor incompetenti, acum neavand niciun loc de munca, si culmea sa mai platesc si sute de milioane!
Va multumesc, sper ca problema prezentata sa trezeasca interes.
Ce spune contractul pe care l-ati semnat cu ocazia scolarizarii ?
Cred ca problema trebuie discutata/impartita in doua :
1. Obligatia dumneavoastra de a achita parte din taxa de scolarizare aferenta perioadei nelucrate;
2. Obligatiile neonorate de catre fostul angajator, pretenti pe care le ve-ti ridica cu ocazia solicitarii acestuia de a returna taxa respectiva.
Cred ca puteti avea castig de cauza.
Răspunderea materială a militarilor. Decizie de imputare a cheltuielilor de şcolarizare.
O.G. nr. 121/1998, art. 2, art. 7
Cuprins pe materii : Drept administrativ.
Index alfabetic : decizie de imputare
răspundere materială
militar
Răspunderea materială, aşa cum este prevăzută de O.G. nr. 121/1998, act normativ ce conţine norme speciale în materia răspunderii militarilor, reprezintă, la fel ca răspunderea patrimonială reglementată de noul Cod al muncii, o formă a răspunderii juridice care constă în obligaţia celor încadraţi şi, respectiv, a militarilor de a repara, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege prejudiciul cauzat unităţii din vina şi în legătură cu munca lor, fiind o răspundere contractuală bazată pe culpă, cu caracter reparator, cel obligat la acoperirea pagubei având calitatea de salariat /militar.
Dispoziţiile O.G. nr. 121/1998 prevăd un regim special de stabilire a răspunderii materiale a militarilor, care este angajată, potrivit art. 2, atunci când militarii au provocat, din vina lor, pagube în legătură cu formarea, administrarea şi gestionarea resurselor financiare şi materiale, precum şi în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuţiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, etc.
Sunt întrunite condiţiile acestei răspunderi materiale cu caracter special în situaţia în care obligaţia de restituire a cheltuielilor de şcolarizare, este consecinţa neîndeplinirii din motive imputabile a serviciului militar pe întreaga perioadă pentru care persoana care a avut calitatea de militar, s-a angajat, paguba creată fiind în legătură cu serviciul militar.
Răspunderea materială aşa cum a fost reglementată în Codul muncii anterior şi cum este prevăzută de O.G. nr. 121/1998, act normativ ce conţine norme speciale în materia răspunderii militarilor, reprezintă, la fel ca răspunderea patrimonială reglementată de noul Cod al muncii, o formă a răspunderii juridice care constă în obligaţia celor încadraţi şi, respectiv, a militarilor de a repara, în condiţiile şi limitele prevăzute de lege prejudiciul cauzat unităţii din vina şi în legătură cu munca lor.
Ea este aşadar tot o răspundere contractuală bazată pe culpă, cu caracter reparator, cel obligat la acoperirea pagubei având calitatea de salariat /militar.
Deosebirile dintre aceste două forme de răspundere juridică rezidă numai în aceea că răspunderea materială este o răspundere limitată, privind doar daunele efective, nu şi foloasele nerealizate, iar stabilirea şi recuperarea prejudiciului se efectuează unilateral de către angajatorul păgubit, după o procedură specială, care presupune emiterea deciziei de imputare ce constituie titlu executoriu, procedură exclusă în cazul răspunderii patrimoniale.
O.G. nr. 121/1998 reglementează, exhaustiv, răspunderea materială şi
obligaţia de restituire a militarilor, prin emiterea unei decizii de imputare sau asumarea unui angajament de plată.
Aceste dispoziţii legale prevăd un regim special de stabilire a răspunderii materiale a militarilor, care este angajată, potrivit art. 2 din O.G. nr. 121/1998, atunci când militarii au provocat, din vina lor, pagube în legătură cu formarea, administrarea şi gestionarea resurselor financiare şi materiale, precum şi în legătură cu îndeplinirea serviciului militar sau a atribuţiilor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne, etc.
Pe scurt. O sa-i actionati in instanta pentru nerespectarea clauzelor contractuale pentru ca veti avea castig de cauza cu siguranta. Instanta competenta este Tribunalul Bucuresti Sectia a VIII-a Litigii de munca. Totodata in baza art. 269 (1) din Codul Muncii, solicitati si daune morale, pe care le veti stabili ori mai mari decat valoarea cheltuielilor de scolarizare, orii cel putin egale astfel incat sa le pueti acoperi din acestea. In acest fel nu le mai achitati. In alta ordine de idei ei vor trebui sa demonstreze ca dvs ati creat o paguba DIN VINA SI IN LEGATURA cu munca dvs, astfel incat sa poata ei demonstra ca exista un prejudiciu material. Ori dvs din cate am inteles nu ati plecat de acolo de bine, si din cauza dvs. ci din cauza lor, a nerespectarii clauzelor contractuale de catre ei. In plus ati fost discriminata in conditiile in care alti colegi au primit banii pe care si dvs trebuia sa-i primiti conform clauzelor contractuale, incalcandu-vi-se astfel art. 5 si 6 din Codul Muncii.
1. Hotărârea judecătorească pe care aţi menţionat-o are o certă valoare orientativă, dar nu văd cum ar fi utilizabilă direct şi în cazul dat.
2. Legea 360/2002 privind statutul poliţistului demilitarizează poliţia, cel puţin teoretic, transformând-o într-un corp de funcţionari publici civili, "cu statut special, înarmaţi, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului" (articolul 1 (1)).
3. Articolul 78 (1) din aceeaşi lege prevede că: "Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale altor acte normative în vigoare aplicabile funcţionarului public, în situaţia în care domeniile respective nu sunt reglementate în legislaţia specifică poliţistului".
In acel contract sunt prevazute drepturile si obligatiile dumneavoastra. Cititi-l cu atentie si vedeti ce anume nu a fost respectat. Iar daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile asumate nu sunteti nevoit sa achitati aceea taxa de scolarizare.
Referitor la modalitatea de stabilire a pagubei si a raspunderii materiale. La a asta m-am referit. In general in aceste sisteme chiar daca s-au demilitarizat tot dupa actele vechi se merge sau se orienteaza sa stiti.
Ordonanta nr. 121 din 28 august 1998
privind raspunderea materiala a militarilor
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 328 din 29 august 1998
Art. 2. - Raspunderea materiala este angajata, in conditiile prezentei ordonante, pentru pagubele in legatura cu formarea, administrarea si gestionarea resurselor financiare si materiale, provocate de militari din vina acestora si in legatura cu indeplinirea serviciului militar sau a atributiilor de serviciu in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei.
Art. 3. - Militarii raspund material, indiferent daca, dupa producerea pagubei, mai au sau nu calitatea de militar.
ART. 55 din Statutul politistului
Incalcarea de catre politist, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu angajeaza raspunderea sa disciplinara, materiala, civila sau penala, dupa caz.
Dar : Formele raspunderii juridice a functionarului public sint:
— raspunderea disciplinara;
— raspunderea administrativa;
— raspunderea patrimoniala (civila),
— raspunderea penala.
ART. 81 din Statutul politistului spune :
(1) Hotararile Guvernului si ordinele ministrului administratiei si internelor date in aplicarea prezentei legi se vor emite in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a acesteia. (2) Pana la adoptarea hotararilor Guvernului prevazute la alin. (1) politistii beneficiaza de drepturile corespunzatoare prevazute in actele normative in vigoare pentru cadrele militare.