mai multi angajati, concediati abuziv pentru abateri disciplinare. nu se realizeaza procedura convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila, contestatia impotriva deciziei de concediere admisa de TB Bucuresti.
se anuleaza deciziile de concediere, se dispune plata salariilor pana la data pronuntarii hotararii, nu s-a cerut revenirea pe posturile respective. solutia a devenit irevocabila.
intre timp firma s-a suspendat la Reg. Comertului.
ce se intampla mai departe? cum vor figura fostii salariati in relatia cu ITM-ul? care e temeiul incetarii contractului lor de munca?
Chiar daca se suspenda activitatea la RC, firma trebuie sa va treaca in "somaj tehnic" si sa vi-l plateasca precum si salariile restante.
Faceti plangere penala in temeiul Codului muncii.
1. Temeiul incetarii cim.
Am citit mai demult un articol in care se argumenta ca temeiul legal al incetarii cim in situatii ca cea descrisa este 55 b, adica acordul partilor.
Din pacate nu imi aduc aminte sursa, insa argumentatia se baza pe faptul ca nesolicitarea reintegrarii reprezinta acordul (indirect, dar totusi acord) salariatului pentru incetarea cim dispusa de angajator. fiind anulata concedierea disciplinara, temeiul pentru incetare este acordul partilor (exprimat de angajator prin dispunerea concedierii, si de angajat prin nesolicitarea reintegrarii).
Data incetarii cim este data ramanerii irevocabile hot. jud.
Alta solutie juridica in acest caz nu vad, si nici despre asta nu stiu cum se aplica practic.
Poate altcineva dintre cititori va poate sfatui.
2. In privinta salariilor restante + alte cheltuieli: acestea se datoreaza indiferent de situatia juridica a s.c.
Nici aici nu stiu practic cum se procedeaza cu un s.c. suspendat, dar este de bun simt ca suspendarea nu poate reprezenta un impediment in recuperarea drepturilor obtinute prin hot. jud. Cred ca solutia practica este in legislatia societatilor comerciale.
3. as intreba ITM cum se procedeaza in acest caz, din punctul lor de vedere.
4. somajul thenic nu are nici o legatura cu cauza dvs.
5. plangerea penala pentru neexecutarea hot. jud poate fi o solutie pentru a impulsiona societatea suspendata.
As investiga si in ce conditii (fiind vorba de salarii restante) se poate solicita falimentul societatii.
Angajatorul trebuie sa respecte hotararea instantei de judecata. Ar fi bine sa-l notificati sa faca plata acelor drepturi salariale prevazute in hotararea judecatoreasca. Si in caz de refuz....plangere penala.
i-am notificat deja, ei sustin ca n-au cum sa faca plati din moment de firma e suspendata. voi vedea ce cale alegem pentru executare.
pt smeagull: sunt de acord cu argumentatia ref. la incetarea prin acord.
e interesant de vazut cine anume constata acordul prezumat al partilor. ITM-ul, pe baza hotararii judecatoresti? Sau angajatorul e obligat sa emita o decizie de concediere, in baza 55 lit b, cu trimitere la hotararea judecatoreasca?
as fi inclinat catre o incetare de drept, dar art. 56 lit. f) se ref la cererea de reintegrare - ceea ce nu s-a solicitat.