avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... temei incetare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

temei incetare CIM

mai multi angajati, concediati abuziv pentru abateri disciplinare. nu se realizeaza procedura convocarii pentru cercetarea disciplinara prealabila, contestatia impotriva deciziei de concediere admisa de TB Bucuresti.
se anuleaza deciziile de concediere, se dispune plata salariilor pana la data pronuntarii hotararii, nu s-a cerut revenirea pe posturile respective. solutia a devenit irevocabila.

intre timp firma s-a suspendat la Reg. Comertului.

ce se intampla mai departe? cum vor figura fostii salariati in relatia cu ITM-ul? care e temeiul incetarii contractului lor de munca?



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 3 August 2009
iuna a scris:

e interesant de vazut cine anume constata acordul prezumat al partilor. ITM-ul, pe baza hotararii judecatoresti? Sau angajatorul e obligat sa emita o decizie de concediere, in baza 55 lit b, cu trimitere la hotararea judecatoreasca?
as fi inclinat catre o incetare de drept, dar art. 56 lit. f) se ref la cererea de reintegrare - ceea ce nu s-a solicitat.

cred ca angajatorul este cel care emite decizia, fara interventia ITM. ITM are comptenta de a inregsitra actele, si uneori de a obliga partile sale intocmeasca corespunzator, nu de a emite acte/contract/decizii in numele partilor.
consider ca ar fi mai potrivita incetarea de drept fiind mai aproape de realitate, si mai avantajoasa pentru fostul concediat) din pacate motive ede incetare de drept sunt enumerate limitatav in lege, iar lipsa cererii de reintegrare nu este in aceste enumerari.
În urma unei acţiuni în instanţă promovată de salariat, instanţa de judecată hotărăşte anularea deciziei de concediere emisă de angajator, fără însă a pronunţa repunerea părţilor în situaţia anterioară, respectiv reintegrarea salariatului pe postul avut anterior. Se naşte întrebarea, care este modalitatea prin care a încetat contractul individual de muncă, din moment ce decizia de încetare la iniţiativa angajatorului a fost anulată de instanţă, fără reluarea raporturilor de muncă.

Teoretic am putea vorbi de un acord al părţilor, având în vedere că angajatorul şi-a manifestat voinţa de a înceta contractul de muncă (prin emiterea deciziei de concediere), iar salariatul a consimţit la încetarea raporturilor de muncă prin nesolicitarea reintegrării. Practic nu putem asocia această situaţie cu încetarea contractului individual de muncă prin acordul ambelor părţi, deoarece nu este vorba de un acord exprimat clar şi concomitent de angajat şi angajator.
@freeelis:
Si atunci, in opinia dvs., care este temeiul de incetare cim in acest caz?
Sau, altfel spus, cum descoperim acest temei?

Este cumva vecesar, in lipsa de prevedere legala, ca salariatul sa demisioneze, ca ..."sa fim in ordine cu hartiile"?

Va multumesc,
Cu stima
Nu este necesar sa demisioneze acel salariat ... exista o posibilitate despre care am mai scris pe acest forum.
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordarea despagubirilor in cazul in care salariatul nu mai doreste reintegrarea ( art. 80 alin.3 codul mucnii) viorell2004 viorell2004 Prin hotararea instantei a fost anulata decizia de concediere, instanta dispunand reintegrarea salariatului si plata despagubirilor de la data concedierii ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca retinuta de angajator lukas123 lukas123 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi deoarece sunt intr-o situatie dificila. Am castigat in decembrie 2009 litigiul de munca cu fostul ... (vezi toată discuția)
Poate fi incetat un contract care este suspendat? roxana.alecsa roxana.alecsa Un angajat a fost dat afara, dupa care a fost reintegrat pe baza unei hotarari judecatoresti. Dupa reintegrare el a intrat in concediu de crestere si ingrijire ... (vezi toată discuția)