avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile co restante anii anteriori
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile co restante anii anteriori

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care aveam dreptul, adica anual mi-a ramas un anumit numar de zile neefectuate; de exemplu: in 2003 aveam dreptul la 10 zile si nu am efectuat nicio zi, in 2004 dreptul meu la co era de 21+cele 10zile din care am efectuat numai 12, in 2005 din 21+19 din anul anterior am efectuat decat 15 si tot asa pana in prezent cand am calculat si am descoperit ca am restanta 41 de zile de co din toti anii anteriori. Codul Muncii spune ca angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu si-au efectuat concediul de odihna la care aveau dreptul, regula aceasta este valabila doar pentru un an in urma, adica eu am dreptul sa-mi iau doar concediul pe 2008 pana la sfarsitul anului 2009? ce se intampla cu cele din anii anteriori, se reporteaza sau se anuleaza la sfarsitul anului urmator, adica cele din 2003 s-au anulat la sfarsitul lui 2004, cele din 2004 la sfarsitul lui 2005...?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 02:11, 2 August 2009
zzenovia a scris:

....Se pare ca raspunsul va fi negativ la ambele probleme In acest caz , nu pot sa-i compensez decat concediul neefectuat pentru anul 2009 .



Nu va asumati, decat daca aveti scris.
crimson:
intradevar legea spune foarte clar cum trebuie efectuate zilele de CO, dar ce facem in cazul in care nu se respecta aceste prevederi?
In mod normal cautam prevederi legale care reglementeaza aceste situatii. In cazul in care nu gasim articole de lege aplicabile in aceste cazuri (situatie in care ne gasim in situatia de fata) incercam sa vedem care a fost intentia legiuitorului cu privire la concediul de odihna in cazul de fata, si pentru aceasta studiem articolele 139 pana la 148 din codul muncii:
ART. 139
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari
deci TOTI angajatii au dreptul GARANTAT la CO, drept care nu poate cedat altui angajat, drept la care nu se poate renunta si drept care nu poate fi limitat - intentia legiuitorului fiind acordarea unui drept garantat care nu poate fi limitat sub nici o forma.
Prin urmare daca CCM stabileste un nr de 21 zile de CO pe an si angajatul a muncit intregul an, acesta are dreptul garantat la aceste 21 de zile de CO platite.

Art 141 reglementeaza foarte clar efectuarea zilelor de CO - efectuarea se face in anul in curs sau exceptional in anul urmator, caz in care " Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul"
- Intentia legiuitorului fiind : - angajatul sa se poata odihni pentru munca depusa (aceeasi intentie se regseste in privinta recuperarii orelor suplimentate); de asemenea evitarea unui abuz din partea angajatorului de a nu-si lasa angajatii in CO prin amanarea nesfarsita a acestuia si nu in ultimul rand ca angajatului sa nu-i fie diminuate drepturile salariale pe perioada CO.
De observat ca in cazul in care CO nu a fost efectuat in anul curent este obligatia angajatorului de a-si trimite angajatii in CO (art 62 din CCUN ofera un drept in plus angajatului ca in acest caz sa isi aleaga perioada de CO)
Art. 143 spune foarte clar cu trebuie sa se organizeze programarea concediului de odihna astfel incat sa nu creeze dezechilibre economice angajatorului.
art. 144 il obliga pe angajat sa efectueze in natura si in perioada programarii a CO - intentia de a odihni angajatul

Totusi ce se intampla in cazul in care prevederile de mai sus nu au fost respectate??
Dvs spuneti ca daca angajatul nu a efectuat CO pe 2007 l-a pierdut - acest lucru nu incalca flagrant prevederile art. 139???
Avand in vedere ca intentia principala a legiuitorului este de a garanta un drept care nu poate fi diminuat sau limitat si de a obliga angajatul la efectuarea in natura a CO, consider ca indiferent din ce an au ramas zile de CO neefectuate acestea trebuie efectuate in anul curent (cat mai urgent) sau trebuie platite in cazul incetarii CIM.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2009
mihai_u, utilizator
mihai_u:

ati facut o analiza corecta, logica si bine expusa. =D>
Aveti dreptate si sustin punctul de vedere expus. :)
@mihai_u
Bineinteles ca tot ce ati afirmat de la inceputul topicului, in esenta, este corect si, in principiu, si eu sunt de aceiasi parere. Insa, deviem intr-o polemica care nu-l ajuta pe nimic utilizatorul care a deschis acest topic.
Concret la situatia acestuia imi sustin in continuare punctul de vedere, cu urmatorul argument: trecand peste toate argumentele dvs (la care subscriu intr-un alt context). Ce este cat se poate de clar este faptul ca in legislatie nu este prevazut ce se intampla daca angajatorul nu respecta articolele din codul muncii cu privire la concediul de odihna.

Intrebati ce se poate face in cazul in care nu se respecta aceste prevederi? Instanta de judecata. Angajatul isi actioneaza in instanta angajatorul, demonstreaza ca renuntarea sau cesiunea la concediul de odihna nu s-a intamplat si cu vointa sa tacita si/sau implicita si cere despagubiri angajatorului. Insa, pana la o sentinta, nici angajatorul nu este obligat sa acorde acele zile de concediu si nici ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator, cel mult poate da o amenda.

Un pic offtopic, Este injust sa "plateasca" doar angajatorul atata timp cat in astfel de situatii nu se ajunge decat cu acordul si toleranta angajatului. Poate ar fi o idee ca angajatul roman sa pozeze mai putin in victima si sa lupte mai din vreme pentru drepturile sale, si atunci nu s-ar mai ajunge la astfel de situatii. A cunoaste legislatia muncii nu este doar de datoria angajatorilor.:hm:
off topic:
mihai_u si crimson :

Nu pot sa nu spun ca sunt de acord si cu cele expuse de Crimson.

sustinerea lui mihai este principiala si poate sprijini o actiune in instanta

prezentarea Silviei este pentru analiza practica a unei situatii, si este modul concret in care trebuie sa gandim de regula

:bow:
nu va suparati pe mine ca intervin doar pentru a face aprecieri, dar nu pot sa nu admir atunci cand vad prezentari atat de avizate

Alte discuții în legătură

Zile co mnd mnd Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine, sunt angajata din 2003 si pana in prezent nu mi-am efectuat in fiecare an zilele de concediu de odihna la care ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)