In fosta lege 3/77 categoria noastra profesionala era cuprinsa alaturi de personalul navigant si nenavigant. Ulterior dupa aparitia legii 19/2000 am fost exclusi din grupa de munca conditii speciale. Teoretic la ora aceasta un controlor de trafic aerian iese la pensie la 65 de ani ceea ce pentru sigurata circulatiei aeriene constituie un risc major. Am promovat un proiect de statut profesional care sa ne permita reducerea varstei de pensionare la 55 de ani. Partea financiara a problemei contributiei este oarecum rezolvata, in sensul in care angajatorul se obliga sa plateasca in avans pentru cei 10 ani reducere. In concluzie ideea era sa iesim la pensie la 55 de ani dar cu contributie integrala. Din pacate conjuncturile poltice nu ne-au ajutat sa rezolvam problema legiferarii acestui statut sau alta varianta de genul completarea anexei cu controlorii de trafic aerian inclusi la personalul nenavigant sau orice alta varianta de modificare a varstei de pensionare. De asemenea aceasta modificare propusa de noi nu influenteaza bugetul national de pensii si nu are impact asupra sa.
Intrebarea 1: exista posibilitatea aceasta a platii integrale in avans in cazul varstei reduse de pensionare?
Intrebarea 2: exista vreo entitate juridica care ar putea sa ne consilieze in acest sens si eventual pe baza de contract sa promoveze acest act normativ?
Multumesc!
Raspuns la intrebarea 1
Pensionarea la 55 de ani cu reducerea varstei de la 65 de ani, nu poate fi conditionata de plata CAS in avans pe diferenta de 10 ani.
Puteti sa va deschideti dreptul la pensie de limita de varsta daca indepliniti conditia de stagiu complet prevazuta de lege.
Este important sa obtineti acea reducere de 10 ani varstei standard.
A doua conditie este realizarea stagiului complet.
Nu este conditionare ci "oferta" facuta de angajator pentru a beneficia de stagiu complet de cotizare. Nu este o impunere a cuiva ci o oferta in baza CCM existent.
Pensionare
mihaela_1968
Buna ziua! Am intels eu gresit, sau reducerea varstei de pensionare aferenta grupei de munca se valorifica numai daca ai stagiul complet de cotizare?
Ex: un ... (vezi toată discuția)