avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract cumparare apartament, clauze posibil abuzive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract cumparare apartament, clauze posibil abuzive

sunt pe cale sa cumpar un apartament de la un dezvoltator,si am primt draftul contractului,in afara de ce trebuie sa contina un contract notarul a introdus niste clauze care nu tin de vanzarea propriuzisa a apartamentului ex:
"a) mă oblig ca în termen de 30 (treizeci) de zile de la data autentificării prezentului înscris să mă prezint la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află imobilul în vederea înregistrării proprietății pe numele meu și mă oblig să suport impozitele aferente imobilelor ce fac obiectul prezentului înscris începând de astăzi data autentificării prezentului contract de vânzare. În considerarea faptului că impozitele datorate administrației publice locale aferente imobilelor ce fac obiectul prezentului înscris, pentru anul în curs, au fost achitate în avans de către Vânzător, mă oblig să achit Vânzătorului, la data autentificării prezentului Contract de Vânzare, impozitele în cauză, proporțional cu perioada rămasă din anul în curs și care îmi cade în sarcină."
La telefon mi-s-a cominicat o suma exorbitanta-1200 ron,impozitul pe un an pt un apart cu 2 camere,i-am propus sa merg la fisc sa vad exact ce suma datorez ca impozit ,si sa i-o platesc la semnarea actelor cu conditia sa scoata acea clauza-raspunsul a fost ca nu modifica nimic.
Cum ar trebui sa procedez?
In afara de asta mai sunt si alte clauze cum ar fi:
c) mă oblig și sunt de acord ca până la constituirea asociației de proprietari în conditiile Legii nr. 230/2007, cât şi ulterior pe o perioadă de 10 (zece) ani de la data semnării prezentului contract, Vânzătoarea sau o terță parte agreată de Vânzătoare să execute serviciile specifice activităţii de administrare a clădirii, inclusiv ale spaţiilor comune, costurile acestei activități urmând să fie suportate de către cumpărător, pe baza facturii emise în acest sens de către vânzătoare/Administrator/terță parte.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:29, 1 Februarie 2016
Nu va mai enervati. Notarul nu a gresit cu nimic, dimpotriva, respecta legea. Va garantez ca - indiferent la ce notar ati alege sa mergeti - veti regasi aceste prevederi.
Prevederea de la pct.a este transpunerea prevederilor Codului Fiscal in vigoare: (I) cu privire la obligatia de a va deschide rol fiscal pe proprietate si (II) avand in vedere modificarile ce au intrat in vigoare la 1 ian 2016 care spun ca un proprietar datoreaza la fisc impozit pe intreg anul chiar daca detine 1 sapatamana casa, vanzatorul - ca sa va poata dvs. vinde acum - , a platit impozitul pentru intreg anul 2016, iar dvs. veti achita impozit din 1 ian 2017.; deci, mi se pare drept sa-i dati banii inapoi; iar cuantumul impozitului e stabilit tot de codul fiscal, nici de notar, nici de vanzator. Deci, nu incearca nimeni sa va insele.
Referitor la pct.c: orice imobil are un administrator; pana il numeste asociatia de proprietari, cine sa se ocupe de intreg blocul, ca dvs. cumparati numai un apartament?
Nu mai vedeti conspiratii unde nu e cazul si incercati sa va bucurati ca va luati casa.
Toate cele bune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
edina, utilizator
legat de impozit: e posibil ca dezvoltatorul, fiind persoana juridica, sa fi fost taxat cu un impozit mai mare. Puteti merge la primarie, si sa va interesati asupra:
- valorii impozitului aferent imobilului in cauza
- (in cazul in care dezvoltatorul a fost taxat cu o suma mai mare) a posibilitatii recuperarii diferentei. Adica daca Dev a platit impozit 1000 ron/an, si pentru dumneavoastra impozitul ar fi de 100 ron/an, si transferul de proprietate se face in 1 iulie (adica la jumatatea anului) ati avea de recuperat 450 RON
- legat de paragraful c, daca se elimina povestea cu 10 ani, e OK. Altfel nu, pentru ca ramaneti legati de persoana/firma respectiva, care va poate impune ce tarife vrea. Oricum, clauza in cauza cred ca nu prea e nici legala...
Trebuie eliminata obligativitatea platii la dezvoltator timp de 10 ani, poate dezvoltatorul nu vinde toate apart si atunci el va avea majoritatea de vituri in adunarea gen a asoc de proprietari. Cu impozitul asa este, din 2016 s-a modificat codul fiscal.
Daca nu va convine nu semnati contractul.
Daca semnati contractul deveniti obligat la ce scrie in el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza abuziva contract vanzare - cumparare bobo155 bobo155 Buna seara, Atat eu cat si ceilalti vecini (locatari) dintr-un ansamblu rezidential, am fost obligati la semnarea contractului de vz cumparare sa acceptam ... (vezi toată discuția)
Act vanzare- cumparare laurentiu6 laurentiu6 buna. am o rugaminte . poate cineva sa ma ajute cu o ciorna cum arata un act vanzare - cumparare pentru casa ? vreau sa vad daca este la fel cu cel pe care il ... (vezi toată discuția)
Clauza cu termen suspect in contract de vanzare cumparare apartament? silentk6 silentk6 Buna seara, Am vandut de curand un apartament, direct prin contract de vanzare-cumparare, cu clauza de eliberare peste 3 luni, care suna ... (vezi toată discuția)