avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Clauza abuziva contract vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Clauza abuziva contract vanzare - cumparare

Buna seara,

Atat eu cat si ceilalti vecini (locatari) dintr-un ansamblu rezidential, am fost obligati la semnarea contractului de vz cumparare sa acceptam anumite clauze abuzive, printre care si urmatoarea:

"⦁ mă oblig și sunt de acord ca până la constituirea asociației de proprietari în conditiile Legii nr. 230/2007, cât şi ulterior pe o perioadă de 10 (zece) ani de la data semnării prezentului contract, Vânzătoarea sau o terță parte agreată de Vânzătoare să execute serviciile specifice activităţii de administrare a clădirii, inclusiv ale spaţiilor comune, costurile acestei activități urmând să fie suportate de către cumpărător, pe baza facturii emise în acest sens de către vânzătoare/Administrator/terță parte."

Desi am incercat sa scoatem aceasta clauza din contract, dezvoltatorul nu a fost de acord si a spus ca altfel nu semneaza contractul, daca este cazul ne si ramburseaza avansul platit in urma cu un an de zile, chiar daca in ante contract nu exista o astfel de posibilitate si niciuna dintre parti nu putea renunta la cumpararea, respectiv vanzarea apartamentului la pretul stabilit.

In fine, dupa ce am astepta un an, mi-am comandat si mobila si altele intre timp nu puteam sa renunt la apartament.. era o datorie morala .. cam la fel s-a intamplat si la ceilalti locatari.. desi nici ei nu au fost de acord si uite ca ne-am trezit cu aceasta clauza in contract. la care se adauga una si mai abuziva:

"...şi că nicio clauză din prezentul contract nu ar putea fi calificată drept clauză abuzivă."

Acum ma gandesc, oare este vreo solutie sa distrugem aceste clauze..care sunt abuzive si se poate observa de la sine.. Daca da care ar fi procesul pe care ar trebui sa il urmam noi locatarii...? sau ne ajuta vreo lege?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pacalitul , utilizator 13:18, 22 Ianuarie 2018
Asta este unul dintre cele mai autentice cazuri de "cuiul lui Pepelea".
Vasazica, dupa ce dezvoltatorul vinde toate apartamentele, va tine "legati de glie", adica de contract, si va tine sa suportati, daca nu vreti, clauza, evident abuziva, de a considera ca nu e abuziv acest punct din contract.

Bineinteles ca puteti ataca aceasta clauza contractuala deoarece dupa vanzare:
- dezvoltatorul nu mai detine proprietate comuna (eventual isi mai pastreaza pe persoana fizica vreun apartament, dar asta il situeaza in pozitie de proprietar, nu de dezvoltator parte a contractului);
- dezvoltatorul nu poate impune pentru viitor servicii de administrare in care nu are nicio calitate, substituindu-se singurei forme de a angaja oameni si servicii care este asociatia de proprietari;
- dezvoltatorul a comis in fapt un abuz cand s-a folosit de situatia de a se fi inceput procesul de vanzare-cumparare si impunerea in timpul acestui proces a unei clauze cu tușe groase de santaj.

Organizati-va in asociatie de proprietari si denuntati acest punct din contract in instanta.
Va trebuie, cred eu, asistenta unui avocat priceput in contracte.
:) suntem pe ultima 100 de m cu procesul de infiintare asociatie de proprietari, in sensul ca mai avem nevoie de 3 semnaturi. Oare are sens sa facem plangere si la protectia consumatorului?

Ma gandesc sa facem un tabel colectiv pana una alta si sa strangem semnaturi de la cat mai multi dintre locatarii, care vor sa semneze, toti fiind in aceeasi situatie.

In plus, fiecare dintre noi a contribuit la plata impozitului pe 2016, cand a fost data o noua lege. MAi exact persoanele juridice, dezvoltatori imobiliari, erau obligati sa plateasca impozitul pe toate apartamentele/constructie compartimentata pentru a putea vinde apoi individual apartamentele. Si pentru ca nu i-a convenit ne-a pus sa participam si noi, fiecare cu 12 milioane la plata impozitului.. o suma extrem de mare dupa parerea noastra, insa pe care nu am avut cum sa o evitam.. a fost la fel impusa. In schimbul sumei, am primit o chitanta de prestare servicii.. Listez si clauza mai jos, daca aveti idee.. :

"În considerarea faptului că impozitele datorate administrației publice locale aferente imobilelor ce fac obiectul prezentului înscris, pentru anul în curs, au fost achitate în avans de către Vânzător, mă oblig să achit Vânzătorului, la data autentificării prezentului Contract de Vânzare, impozitele în cauză, proporțional cu perioada rămasă din anul în curs și care îmi cade în sarcină."

Clauza nu este foarte clara.. insa e mai clar ca impozitul pentru perioada ramasa din an, respectiv 10 luni, nu se poate ridica la 12 milioane pentru un apartament de 2 - 3 camere.. in cazul unei persoane fizice :)
Fiind parte din contract veti fi obligati sa respectati ceea ce ati semnat . Nu este nimic abuziv , contractul cu tot ce era prevazut in el sau aditionalul lui pe care l-ati semnat trebuie respectat . Totul sa desfasurat de comun acord , nu ati fost obligati sa semnati . .........Eu am cumparat un apartament de la dezvoltator fara sa stiu ca nu are DOCUMENTATIE TEHNICA a instalatiei de gaze cu toate ca apartamentul era inregistrat ca punct de consum la GDF SUEZ . Acum sunt obligat sa reconstitui documentatia tehnica contra cost ca sa nu imi taie gazele .
Nu stiu ce sa zic. Te-ai documentat sau este doar o parere?

Eu as fi interesat de parerei documentate.. m-am uitat putin prin lege si am gasit cate ceva despre clauzele abuzive din contracte si cum ar putea fi desfiintate.

:) cu gazele nu stiu daca este obligat sa se ocupe de instalatie.. nu am citit despre asa ceva. Si noi ne platim singuri racordarea si contoarele si toate cele..
gelutzu30

Una e sa semnezi un contract care nu prevede nimic in legatura cu un subiect anume (in cazul dv. documentatia tehnica a instalatiei de gaze) si alta e sa semnezi, obligat de circumstanta ca deja esti in plin proces de vanzare-cumparare, un contract cu o clauza scrisa si pe care esti in situatia data sa o accepti si de care nu ai stiut initial, inainte de a achita avansul, inainte de a-ti comanda mobila etc.

Semnarea unui contract nu se bate in cuie. Clauzele din contract pot fi atacate ulterior semnarii lui, daca poti demonstra ca sunt abuzive, ca ai fost obligat sa semnezi deoarece partea cealalta din contract te-a instiintat prea tarziu despre ele.

Dar si dv. puteati cere dezvoltatorului sa va puna la dispozitie documentatia tehnica, iar daca refuza, il puteati chema in instanta pentru obligatia de a face.


@bobo155

In privinta impozitului, si aici aveti de-a face cu un pacalici.
Daca veti aborda un consultant fiscal cred ca va va lumina. E greu de descâlcit meandrele fiscale. Imi pot spune doar o parere.
Dezvoltatorul trebuia sa plateasca impozitul pe persoana juridica. A facut-o. Apoi, pe masura ce vindea apartamente, cred ca trebuia sa ceara de la ANAF returnarea partialului de impozit referitor la perioada de dupa vanzare, urmand ca dv., cumparatorii sa platiti restul de impozit pe persoana fizica. Asa ar fi fost normal.
Cred ca el nu s-a mai complicat sa intre in tevatura cu ANAFul, complicatie de luat in seama pentru care zau ca nu-l condamn prea tare, si v-a pretins dv. sa-i achitati acest partial pe persoana juridica, chestiune incorecta.
Cred ca acesta este si motivul pentru care el v-a justificat acesti bani ca fiind contravaloarea unei prestatii oarecare. A scapat usor pe buzunarul dv.

Alte discuții în legătură

Contract cumparare apartament, clauze posibil abuzive luciordachescu luciordachescu sunt pe cale sa cumpar un apartament de la un dezvoltator,si am primt draftul contractului,in afara de ce trebuie sa contina un contract notarul a introdus ... (vezi toată discuția)
Imi poate spune cineva ce implica semnarea unui contract de vanzare-cumparare ... edanes_ro edanes_ro Imi poate spune cineva ce implica semnarea unui contract de vanzare-cumparare imobil de la un vanzator reprezentat conventional de un mandatar persoana fizica. ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive dezvoltator acndrichucky acndrichucky Cum putem rezolva aceasta problema? dezvoltatorul nici nu vrea sa auda excluderea clauzelor. Cheltuielile de administrare în legătură cu părţile şi ... (vezi toată discuția)