avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit diferentiat pe birou si pe spatiul rezidential
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit diferentiat pe birou si pe spatiul rezidential

In lumina codului fiscal de ultima ora,daca un PFA are punctul de lucru in propriul apartament,pentru impozitul pe apartament trebuie sa declare la primarie suprafata din ap.in care isi desfasoara activitatea si primaria stabileste impozite diferentiate: 0,09% pentru spatiul locuibil si 2% pentru spatiul de birou.Pana aici este clar.
Am inteles ca da valoarea impozabila pentru birou este calculata de un expert evaluator,musai ANEVAR(?),atunci impozitul este de 0,5%.Este adevarat?
Punctul b: daca sa spunem ca am declarat o suprafata de 10mp din total 75mp apartament asta inseamna 13,33%. Cat am voie sa deduc din utilitati? Banuiesc ca nu doar 13,33% din factura la curentul electric pentru tot apartamentul. Este posibil ca activitatea sa consume cel putin 25-35% din total. Cat deduc din consumul de gaze pentru incalzire,ca doar nu ma incalzesc 13,33%?
Pana in 2015,inclusiv, am avut contract de comodat,nu era trecuta nici o suprafata si am avut niste procente din utilitati: apa,gaze,lumina,intrtinere. Pentru 2016 cum se va proceda?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:50, 31 Ianuarie 2016
clyde2010 a scris:

evaluator,musai ANEVAR(?),atunci impozitul este de 0,5%.Este adevarat?

De obicei este 1,3% sau 1,5% daca exista raport de evaluare (nu 0,5%).

clyde2010 a scris:
Punctul b: daca sa spunem ca am declarat o suprafata de 10mp din total 75mp apartament asta inseamna 13,33%. Cat am voie sa deduc din utilitati? Banuiesc ca nu doar 13,33% din factura la curentul electric pentru tot apartamentul.

In lipsa altor prevederi legale, veti deduce si cheltuielile PFA-ului proportional cu suprafata afectata (si nu mai mult).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladire ne / si rezidentiala. tzuku51 tzuku51 Sunt PFA-Activitati de inginerie si consultanta(CAEN 7112) si imi desfasor activitatea in propriul apartament,la un birou de 0,80x1,50m cu scaunul aferent,la ... (vezi toată discuția)
Marirea suprafetei utile cu suprafata balconului inchis ... adelinaene adelinaene Se poate mari cota parte indiviza a proprietarilor care au inclus in suprfata utila a apartamentului si balconul prin inchiderea acestuia cu structura termopan ... (vezi toată discuția)
Pfa - calcul plata intretinere, lumina, etc. wasssu wasssu Am contract de comodat pentru un PFA si as vrea sa stiu cum calculez cat am de platit, ca pfa, pentru lumina, intretinere, gaze, etc.? In contract nu este ... (vezi toată discuția)