Sunt PFA-Activitati de inginerie si consultanta(CAEN 7112) si imi desfasor activitatea in propriul apartament,la un birou de 0,80x1,50m cu scaunul aferent,la un calculator si o imprimanta.
In "lumina" noului cod fiscal,pentru plata impozitului pe apart. trebuie sa declar daca desfasor activitatea acasa.In situatia in care "da",trebuie sa apelez la un autorizat ANEVAR care sa imi evalueza apartamentul,sa declar o suprafata oarecare in care imi desfasor activitatea,dupa care platesc impozitul aferent.
Ulterior,pot sa deduc din utilitati.Dar cat din utilitati?Proportional cu suprafata declarata?Pai daca declar 5,7 sau 10mp,spatiul fiind in sufragerie,cum pot sa incalzesc sufrageria doar pentru cei 5,7 sau 10mp declarati?
Sau la lumina: becul de la veioza sta aprins 10-12 ore si consuma cel putin 50% din tot consulmul apartamentului,cat deduc din factura?
Vine fiscul si zice ca nu trebuia sa deduc 20% din curentul electric ci 5,7 sau 10% din factura,atat cat am declarat?
Pentru ca sa declar o anumita suprafata ,imi trebuie contract de comodat intre mine ca pfa,pe de o parte si intre mine si sotie,pe de alta parte?
Mai exista si varianta ca sa declar ca in apartament "nu se desfasoara activitati economice",dar vine fiscul si ma intreaba ca unde am executat lucrarile pe care am incasat banii.Pot sa-i spun ca le-am lucrat la beneficiari,am lucrat in timp ce sotia se uita la televizor(deci caldura mergea oricum),sau in masina,cu laptopul alimentat de la bateria masinii,am salvat datele pe stick si le-am listat la un centru de printare.
lege facuta incomplet,interpretabila dupa cum ii convine fiecarei parti-contribuabil vs. fisc.
In final,cum e mai bine pentru a evita discutiile in contradictoriu?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.